Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

2011_IseranÖsszeállításomban igyekszem kitérni rá, mit érdemes magunkkal vinni egy hosszabb kerékpártúrára.

Akár nyaralásra vagy több napos kerékpártúrára indulva ismerős lehet az érzés, amikor az ember útközben döbben rá, hogy valamiről elfeledkezett és kimaradt a csomagból; de jól is jött volna. Összeállításomban igyekszem kitérni rá, mit érdemes magunkkal vinni egy hosszabb kerékpártúrára; ám jelzem, ez leginkább európai és megfelelő infrastruktúrával rendelkező országokba készülő túrákra vonatkozik, pl. Nepálba, vagy Indonéziába készülve célszerűbb más túrázók tanácsait is elolvasni; ezekhez a cikk végén linkeket is megadok.

2009_Tenerife_Teide

Nem tudom kérdés lehet-e valakinek; szerintem alapvetés, hogy hátizsákkal nem indulunk hosszabb túrára. A szakirodalom a csomagok kerékpáron történő elosztását illetően javasolja, hogy 1:2 arányban terheljük az első és hátsó kereket málhával. Nem támogattam, hogy az első kerekem irányíthatóságát ezáltal nehezítsem és ennek ellenére nem volt gondom a kerékpárjaimmal külföldön bő 15 év alatt megtett kb. 44.000 km során, még az Alpok és Pireneusok megannyi meredek emelkedőjén sem borultam hátra. Nem mondom, hogy ez az ideális, de nekem bevált.

2010_Pireneusok_Aubisque

Túráim során a kezdetek óta elöl kormánytáskát viszek (benne iratokkal, videókamerával, fényképezővel, térképpel, stb.), hátul pedig egy-egy vízhatlan kerékpártáska kapaszkodik a csomagtartón, ami tetejére teszem a sátrat és polifoamot, majd egy kis / közepes hátizsákot (gyalogtúrán, városnézéskor jól jöhet), természetesen gumipókkal rögzítve. Ember és óvatosság és pénztárca függő, hogy pl. bizonyos ruhákból ki-ki mennyit visz; de vannak dolgok, amelyek mindenkinek a csomagjában ott kell, hogy legyenek.

2010_Pireneusok_Azet1

Az én csomag-összeállításom az óvatosabb fajtából való, igaz időnként nagy hasznát is láttam, hogy volt elég meleg / száraz ruhám. Lássunk néhány megjegyzést a málha alább felsorolt tartalmát illetően:

  • A két nagy rekeszű táskába kerülnek a szerelőcuccok (nincs rá szükség minden nap, sőt..), tartalék cipő (lehet kockáztatni egy cipővel is, de akkor teljesen megbízható esőtől védő kamásli szükséges, bár...), fényképezőhöz, videóhoz, mobiltelefonhoz akkutöltők, illetve a tartalék pénz és persze a zacskóba csomagolva ruhák, száraz törülköző, neszeszer, gyógyszerek, többi térkép, stb.
  • A csomagok tetején fekvő hátizsákba szoktam tenni a napközben esetleg szükséges esőkabátot, esőnadrágot, kamáslit, WC papírt, papírzsepit, és természetesen az ennivalókat, illetve a hátizsák oldalsó zsebeiben pezsgőtablettákat, egy-két müzliszeletet és a napkrémet, lámpákat.

2011_Bonette1

Ami a konkrét felszerelést illeti:

    • magashegységben nem egyszer volt már szükségem júniusban, júliusban is lejtőn vagy éjjel a sátorban sapkára, vagy akár meleg kesztyűre (ez vész esetén zoknival is helyettesíthető – megtörtént velem.)
    • ha az ember 1-2 naponta mos ruhát, nekiindulhat akár 3 bringás mezzel is 2-3 hetes túrának, ám amikor pl. 2011-ben 2358 km-es, csaknem 50.000 m szintemelkedésű túrámon két héten át majd' minden nap hosszabb-rövidebb ideig esett az eső, akkor bizony jól jött, hogy összesen 5-6 mezt is vittem magammal: várhattam 1-2-3 napot a mosással és nem kellett újra az egész nap teleizzadt büdöset magamra venni (egyéne válogatja, hogy ki mit vállal be). Ami a hosszúujjúakat illeti, egy hosszú ujjú fölső mez mellett javaslok egy polár felsőt és még egy hosszúujjút, vagy kettőt és nekem a szélfogó mellény is nagyon bevált!. Szintén 2011-es túrámon, mikor kettőt eláztattam (mert esőben és hidegben is menni akartam, és tekertem is 2000m fölé), bizony jól jött éjjel a sátorban a másik két száraz hosszújjú.
    • A szerelőcucc komolysága véleményem szerint a bringa minőségének és a túrára való felkészítésének a függvénye. Jómagam 2003 óta ugyanoda viszem kerékpárom, minden év 2-3 hetes túráját megelőző hónapban és mivel minden évben cseréltetem a racsnit és láncot is (évi bő 100.000 m szintemelkedés miatt szükséges is), így nem szoktam lánc szétszedőt, racsni leszedőt magammal vinni; ezeddig még nem bántam meg. Tereptől függ, hogy az ember vigyen-e magával tartalék fékpofát, ám ha akár csak néhány nagy (1000-1500 m szintemelkedés) és / vagy meredek emelkedő szerepel az útvonalban, akkor az eső miatt lehet, hogy célszerű vinni egy tartalék párat. Meredek, vagy tekergő esős lejtőn, málhával megrakottan elképesztően tud fogyni a fékpofa. Két- három ilyen lejtő és el is fogyott a fékbetét. Imbuszkulcskészlet, néhány egyéb szerelőkulcs, küllőhúzó, olajozó az alap, ahogy a kerékfoltozó, egy tartalék belső gumi és a pumpa, plusz 1-1 tartalék bowden is.
    • Ami a gyógyszereket illeti érdemes megfázásra vinni alap szereket, fájdalomcsillapítót, hasfogót, orrkenőcsöt, sebtapaszokat, valamint rovarcsípésre kenőcsöt és sportkrémet

2011_Bonette3

Csomagom összeállítása:

2-3 rövid bringanadrág

5-6 rövid kerékpáros mez
(nem aprózom el; ritkábban kell mosni)

1 hosszú bringanadrág

1-2 hosszúujjú kerékpárosmez

5-6 alsónadrág és zokni

1 póló

1 bermudanadrág
(városnézés, stb.)

1 szabadidőruha alsó-felső

pizsama
(szoktam vinni, és meleg ruhaként is funkcionál alulra véve)

2 cipő
(egyik eső esetén tartalék)

papucs

2 törülköző

1 fürdőnadrág

1 lélegző esődzseki és
hagyományos esőnadrág

1 polár
(izzadtságot elszívja és meleg)

neszeszer, mosószappan

napkrém, szájra ajakír

ruhacsipesz

gyógyszerek
(fejfájásra, fogfájásra, megfázásra; negró..)

kenőcs rovarcsípésre

Richtofit Sportkrém

konyharuha, evőeszközök, konzervnyitó
(nem kell, ha lehúzósakat veszünk)

Sapka, kesztyű
(alpesi túránál)

pár üres zacskó

fényképező

videókamera

hátizsák
(ebbe is pakolok)

szerelőcucc: imbiszkulcskészlet, kulcsok, küllőhúzó, pumpa, 2 pótbelső, olajozó

első-, hátsó lámpa

kulacsok
egyszer sikerült itthon hagynom és
5 km-rel indulása után visszafordulni értük

rögzítő gumipók /polip

zsebkendő, WCpapír

törlőrongy

annyi ennivaló, ami elfér a végén: süti, konzerv, kevés gyümölcs

Pezsgőtabletták (2 doboz)

címjegyzék, jegyzetfüzet, toll

Iratok, útlevél, nagykövetség címek

Pénz, bankkártyák

térképek

meredekségdiagramok
www.salite.ch / climbbybike.com

sebességmérő

utasbiztosítás (kártya)

sátor

polifoam, hálózsák

bringáskesztyű

bukósisak!

2011_Bonette2

Néhány tapasztalt túrakerékpáros csomagjának összeállítása:

Jó túrázást kívánok !