Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

tturakEbben a részben adunk néhány tanácsot a kerékpártúrád megtervezéséhez.

A legelső feladat eldöntened, hogy egy, vagy több napos túrára mégy. Természetesen, ha egyedül indulsz el sokkal egyszerűbb a dolgod, hiszen sokkal könnyebb spontán dönteni akár útközben is. 2-3 fős baráti társasággal is könnyű elindulni, ha a felek ismerik egymást, esetleg többször kerekeztek már együtt. Ismeretleneknek kerékpártúrát szervezni viszont nem egyszerű feladat. Ez nagy gyakorlatot igényel. Jelen írásnak nem is célja ezt bemutatni.

A túra megtervezéséhez fel kell mérned, hogy mi érdekli túratársaidat. Hol is akartok kerékpározni? Ha kiválasztottad a tájegységet, amelyiket meglátogatjátok, következő lépés a kiindulási pont és a cél megállapítása.

Tratervezs

Én személy szerint legjobban a körtúrákat kedvelem, amiatt az egyszerű ok miatt, hogy a kiindulási és a végpont egy helyen van, így könnyebb tervezni az oda és a vissza utat. pl. autóval. Igaz, hogy A pontból B pontba való eljutás igen izgalmas, sőt talán izgalmasabb, mint egy kört menni, de ebben az esetben az utazást is jobban meg kell tervezni, és más a túra előtt pontosan ki kell számolni, hogy mikor és hol fejezed be a túrát, amit menet közben is mindig figyelembe kell venni.

A tájegység kiválasztásához segítséget nyújtanak kerékpáros útikönyvek, magyarországi látnivalók leírása pl Látnivalók Magyarországon, a holkerékpározzak.hu oldalon összegyűjtött útvonalak.

Ezek alapján szépen tervezd meg az útvonal kiinduló pontját, a végpontját, a főbb látnivalókat, amelyeket mindenképp szeretnél megnézni. Célszerű betervezni néhány extra programot is, arra az esetre, ha jobban haladnátok a túra folyamán, mint azt előre tervezted, illetve néhány rövidítési lehetőséget (egér utat), arra az esetre, ha valami nehezítené a haladást pl erősz szembeszél, szakadó eső.

A napi távokat sokféle tényező befolyásolhatja:

- edzésben lévő, rutinos kerékpárosok
- tartós eső, hideg idő
- rossz út, földút,
- nagy csomag
- sok hegymenet

fldgmbAz kerékpártúra megtervezésénél minden esetben vedd figyelembe, hogy ez nem azonos a bicikli-edzéssel! A túrának kell, hogy legyen valami célja nevezetesség, látnivaló, érdekesség, ami érdekli, inspirálja a résztvevőket és emlékezetessé teszi az utat. Ezeken a helyeken meg kell állni, fényképezni, étkezni, kicsit kinyújtani elgémberedett tagjainkat stb.

Az útvonal megtervezésénél ne csak a kilométereket számoljuk, hanem időtervben is gondolkodjunk:

- óránként egy rövid (5-10 perc), két-három óránként hosszabb pihenőt kell beiktatni (Nem kerékpáredzésen vagyunk!)
- előfognak fordulni nem tervezett látnivalók, amiket érdemes megnézni
- alkalmazkodnunk kell a meglátogatandó intézmény nyitva tartásához

Ezek figyelembevételével állítsd össze az útvonalat. Részletezd az útvonalat, a főbb látnivalókat, a tervezett indulási és érkezési időt, valamint a látnivalóknál a tervezett rész időket. Erre menet közben lesz nagy szükséged, hiszen ehhez viszonyítva tudsz majd dönteni a betervezett extra látnivalók megtekintéséről, vagy egérutak alkalmazásáról.

Ha ezt kellő alapossággal elkészíted az utad során nem érhet semmi olyan meglepetés, amire nem tudsz reagálni.