Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 a kopacsi reten 01

Egy horvátországi Európa Amazonasa szakasz.

Sokan nem is tudják, hogy Pécstől másfél órai autózásra milyen remek bringázási lehetőség van Horvátországban a Kopácsi-réten (Kopački rit). Táblázott kerékpáros utak, alacsony forgalom és a vad természet fogadja az ide látogatókat. A magyar, horvát és a szerb határ közelsége miatt akár egy három országon átívelő egynapos kerékpártúrát is csinálhatunk.

A terület része az Európa Amazonasa kerékpáros túra útvonalak, ami megkönnyíti a környéken a kerékpáros szállás foglalását, hiszen itt számítanak a bringás túrázóra.

Európa Amazonasa (Amazon of Europe) Európa egyik legszebb és legérintetlenebb folyóvidéke, amely öt országot, Ausztriát, Szlovéniát, Horvátországot, Magyarországot és Szerbiát érinti. Ebben a térségben létrehoztak egy kerékpáros túraútvonalat, amelynek kiinduló pontja az ausztriai Mureck, végpontja pedig Mohács. A több, mint 1 000 km-es útvonal a Dráva mindkét oldalán vezet, a túrázóra bízva, hogy mely országban mit szeretne érinteni az útja során. Bővebb infó ITT!

Korábban beszámoltunk az Európa Amazonasa kerékpáros túraútvonal magyar szakaszának egy jelentős részéről. (Katt IDE!) Most a legszebb horvát szakaszt ismerhetitek meg kalandjainkon keresztül.

Eszéken

A túraútvonal megismerése során kerültem Eszékre, ahonnan egy hazánkhoz igen közel eső, de mégsem eléggé ismert fantasztikus világot ismerhettem meg, a Kopácsi-rétet.

Ha már sikeresen eljutsz Eszékre, akkor ajánlom szánj rá legalább egy órácskát és nézd meg a történelmi belvárosát, amely egy erődváros képében fogad.

a kopacsi reten 08

Eszék

 Mi egy éjszakát itt töltöttünk, így sikerült még este csodás képeket készíteni az alvó városról.

a kopacsi reten 09

Az Erőd városrész éjszaka

Másnap a didergő reggellel indultunk a Kopácsi-rétre. Átkelünk a Dráván az eszéki bringás hídon és a napkeltében fürdő erőd látványával búcsúztunk a várostól.

A kerékpáros út innen egészen Bellyéig (Bilje) vezetett. A kicsit keskeny kerékpárút kiváló minőségű. Bellye egyetlen látványossága a romjaiban is szép Savoyai-kastély. Érdemes lenne megmenteni az utókornak ezt az épületet, amelynek körbejárása miatt mi is megálltunk néhány percre.

a kopacsi reten 02

A Savoyai-kastély

A Kopácsi-réten

Tovább haladva az egyre gyérülő forgalmú közutakon Kopács falu határában elértük a Kopácsi rétet. Itt egy bemutatóközpont és egy tanösvény fogadja a látogatókat amely megismerteti ezt a fantasztikusa vizes élőhelyet.

a kopacsi reten 03

A Dráva és a Duna összefolyása által határolt háromszögben egy zegzugos. ártéri erdős, mocsaras, nedves rétes élőhely található, a Kopácsi-rét. Határos a magyarországi Duna-Dráva nemzeti parkkal, és a szerbiai Felső-Dunamelléki Természetvédelmi Rezervátummal. Területét évi 100 nap vízborítottság jellemzi. Ez Európa egyik legfontosabb ívóhelye és madaras élőhelye. Amelyet még a mai napig sem sikerült teljesen meghódítani a civilizációnak.

a kopacsi reten 04

Ottjártunkkor sajnos az idei aszály nyomait nem lehetett nem észre venni. A vizes élőhely fölött fapadlós ösvényeket alakítottak ki, hogy a látogatók száraz lábbal fedezhessék fel a vizes élőhelyek növény és állat világát. Víz azonban most, sehol sem volt. A szürreális kép újabb figyelmeztetés az emberiség számára.

Bringára pattanva, néhány kilométer megtétele után elértük a Szakadás-tavat (Ustava Sakadaš), ahonnan az érdeklődőket elektromos meghajtású hajókkal viszik vízi utakra. Megmutatva a kormorántelepet és a vízi labirintus világát.

a kopacsi reten 05

Nádasos, ligetes, vad ez jut eszembe ma is ha a Kopácsi-rétre gondolok

Tovább haladva egy töltésen bicajoztunk. A magaslati pont jó belátást biztosított nekünk a nyílt nádasos területre. Túravezetőnk ajánlása szerint a Kopácsi-rét megfigyelésére legjobb a pünkösdi időszak, mivel ilyenkor a terület nagy része víz alatt van, és még az évi szúnyog termés tizedével sem találkozhat a bringás vándor.

A tökösi gátőrháznál elhagytuk a gátat és gyönyörű ártéri erdőben haladva jutottunk el a Tökösi kastélyhoz (Dvorac Tikveš). Ez a szépen rendbe rakott épület eredetileg Habsburg kastély volt, a második világháború után a jugoszláv Tito elnöki rezidenciájaként üzemelt, ahova az államfő rengeteget járt vadászni.

a kopacsi reten 06

A Tökösi-kastély

Tovább tekerve Bokroshátpusztára jutunk (Zlatna Greda), majd vissza a tökösi őrháznál elhagyott gátra, amelyet Vörösmartig (Zmajevac) követünk. Itt búcsúzunk el a Kopácsi-rét árteres világától.

Tudtad, hogy Vörösmarton két pincesor visz fel a hegyre? Ráadásul mindkettő egy-egy templomtól indul? Az egyik a katolikus, a másik a protestáns sor.

Hogyan tovább?

A túra útvonal Kiskőszeg (Batina), Darázs (Draž), Hercegmárok (Gajić), Izsép (Topolje), Dályok (Duboševica) és Udvar települések érintésével Magyarországra visz.

a kopacsi reten 07

Halászlé ebéd Szerbiában

Ha van egy kis időd, ajánlom Kiskőszegnél ugorj át Szerbiába, a határtól csak néhány kilométer a Sebesfoki csárda, ahol finom halászlé várja a fáradt vándort.


  • Distance of tour : 65 km
  • Hardness of tour : Könnyű
  • Type of tour : Síkvidék
  • Levels : +322 m,-321 m
  • Average slope: 1.3 %

Az Amazing AoE projekt társfinanszírozását (ERFA és IPA) az Európai Unió Duna Transznacionális Programja biztosítja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

project logo kicsi