Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

utazasvonaton01

Tetszik, nem tetszik a vonatokat nem lehet megkerülni.

Tetszik, nem tetszik a vonatokat nem lehet megkerülni. Szakasz túrákon gyakorlatilag ez az egyik legjobb megoldás, minden nyűgjével, kényelmetlenségével együtt.

Hová és mikor utazzunk?

Utazás tervezésekor a honnan hova, mikor mivel kérdésre a választ ELVIRA-tól ITT megkapod.

elvira

Ha bringával utazol, a keresési feltételeknél a „kerékpárszállítással" ikont ne felejtsd el bejelölni, hogy mindenképp a legpontosabb információt kapd meg!

A menetrendi adatoknál szereplő alábbi kerékpárjelek segítenek megtudni, hogy lehet-e szállítani kerékpárt az adott vonaton, s ha igen, akkor hány kerékpár (4-58 db) szállítására van lehetőség.

menetrendpiktogram01kerékpár nem szállítható


menetrendpiktogram02kerékpár a vonaton a megjelölt helyen szállítható (korlátozott férőhely)


menetrendpiktogram03kerékpárhely foglalása kötelező (pl. IC vonatokon)


menetrendpiktogram04a vonatban kerékpárszállító kocsi közlekedik (legalább 15 férőhely)


menetrendpiktogram05nemzetközi forgalomban kerékpárhely foglalása kötelező, belföldi forgalomban kerékpár nem szállítható

Az a legideálisabb, ha van speciális, kerékpárszállításra alkalmas kocsi a vonatban, ezeken kerékpárkampókra tudod helyezni a kerékpárodat, és ott tudsz ülni (vagy állni) közvetlenül mellette, vagy a szomszédos kocsiszakaszban.

utazasvonaton03

A piros elővárosi motorvonatok (Desiro, Flirt) többcélú terében is szállítható kerékpár (ezt a részt a babakocsival utazók, és mozgásukban korlátozottak is igénybe vehetik, ezért kerékpárkampók nincsenek felszerelve).

A vonatok többségére – ahol nincs kerékpárjel - továbbra is az érvényes, hogy az első vagy utolsó másodosztályú kocsi előterében 2-2 kerékpár szállítható (esetenként kampón elhelyezhető a kerékpár).

Kerékpárszállítás feltételei

  • Egy utas egy darab (pedelec) kerékpárt vihet magával.
  • A 12 évesnél fiatalabb gyermek a kerékpárját csak felnőtt kíséretében viheti.
  • Ha a kerékpár kereke 20"-nál nagyobb, csak kerékpár-viteldíj megfizetése mellett szállítható (akár össze van csukva, akár nem).
  • Minden 20", vagy annál kisebb kerékátmérőjű kerékpár, és az eredetileg egykerekűnek gyártott kerékpár (monocikli) – amennyiben a többi utast nem akadályozza – az étkező-, háló-, illetve fekvőhelyes kocsi kivételével is díjfizetés nélkül magával viheti
  • A 14 év alatti gyermek a 20"-nál nem nagyobb kerékátmérőjű gyermekkerékpárját bármilyen vonaton a jármű utasterében díjfizetés nélkül szállíthatja, amennyiben a többi utast nem akadályozza.

Nem érdemes trükközni, mivel szabály szerint a kerékpárjegyet akkor is meg kell vásárolni, ha az utas szétszereli a kerékpárját (például az egyik kerekét leszereli), de a részeket egyazon utazás során szállítja. (Bár ha van egy haver, aki egy másik kocsiban utazik...)

utazasvonaton02

Különleges kialakítású kerékpárok szállítása

Tandem-kerékpár csak kerékpárszállító kocsival rendelkező vonaton szállítható, a többi vasúti kocsi egyéb tereiben (például első-utolsó kocsi előtere, többcélú tér) nem.

A tandem-kerékpárhoz egy kerékpárjegyet kell vásárolni.

Kerékpár-utánfutó a csak a kerékpárpiktogrammal megjelölt járműrészben (csak 1 db), illetve kerékpárszállító kocsiban szállítható.Egy utas csak egy kerékpár-utánfutót szállíthat, amennyiben kerékpárt is visz magával.

Kerékpár-utánfutót az utas menetjegyén és kerékpárjegyén felül még 2 db kerékpár jegy megvásárlása esetén lehet szállítani. Tehát aki egy darab – 20”-nál nagyobb kerékátmérőjű – kerékpárt és egy darab utánfutót szállít, annak menetjegyén felül három darab kerékpárjeggyel kell rendelkeznie.

Kerékpárjegyek és kedvezmények

A kerékpárjegyek ára:

  • 50 km alatt egységesen 235 Ft,
  • 50 km felett km-övezetenként növekvő erről ITT! tudsz tájékozódni.

ELVIRA-n ha bejelölöd a kerékpár szállítást, akkor a program számolja a kerékpár viteldíját is. (Az utánfutóét nem!!!)

A vasúti bérlettel rendelkező utasok, szombaton és vasárnap a bérleten feltüntetett viszonylaton díjmentes kerékpárjegy megváltásával ingyenesen vihetik magukkal biciklijüket.

A START Klub kártyával rendelkező utasok (kivéve Prémium kártya) részére 25 %-os kedvezményt biztosít a MÁV a kerékpárjegy árából, szombatonként pedig 1 db kerékpárt díjmentesen szállíthatnak.

MVstartKlub

A Balaton, a Tisza-tó és a Fertő tó mellé tervezett kerékpártúra esetén érdemes kerékpáros túrajegyet váltani. Ezzel az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen, 420 forintért szállíthatjuk kerékpárunkat. (Hétvégén és hétköznap is.)

A kerékpáros túrajegy érvénytartamán belül korlátlan számú kerékpárszállítást biztosít (oda és vissza irányban is) az érintett vasútvonalon. Neked természetesen érvényes személyjeggyel kell rendelkezned.

Érdemes az aktualitások végett a vasúttársaság weboldalát felkeresni. Katt IDE!

A következő részben repülünk.