Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

deseda to 01

Igazi bringás gyerek paradicsom.

Az tök jó, ha gyermekünk megtanult 2 keréken és már olyan nagy, hogy 10 km, vagy afölötti túrákat is tud teljesíteni, csak az a kérdés hol? Hiszen nagy autó forgalomba nem szívesen visszük ki, forgalom nélküli hegyes-völgyes vidék, avagy keréknyomos földes út nem biztos hogy neki tetszeni fog.

deseda to 02

Akár ilyen pici bringásoknak is...

Rengeteg olyan szakasz túra van, amely jól elvisz A pontból B-be, de nem mindenki szeret ugyanazon az úton visszafelé tekerni. Ráadásul jó ha az úton van valami cél a gyermeknek, pl. egy játszótér…

Mi, a napokban Somogyban jártunk és a Republic által hallhatatlanná tett 67-es úton majdnem egészen Kaposvárig mentünk. Itt található a Deseda-tó.

deseda to 03

Fantasztikus természeti környezet. Ja, meg van egy tó is! :D

A tó a hasonló nevű patak völgyzáró gáttal történő elzárásával jött létre 1974-ben. 8 km hosszú, ez által büszkén viseli hazánk leghosszabb mesterséges tava címet. A kaposváriak kedvelt pihenő- és üdülőhelye. Erdővel, mezővel tarkított környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek is egyaránt kellemes időtöltést nyújt. (Nem beszélve a horgászokról.)

A Desedát teljes egészében körbeveszik változatos túrautak, tanösvények A nemrég megépült kerékpárútnak köszönhetően csaknem az egész tó körbebiciklizhető. (A helyiek szerint az aszfaltozott bringaút teljesen kiölte a hely romantikáját.)

Az út végig vezet a tó nagy részén, de a 67-es út előtt, amely átszeli a tavat, a tervezők egy hidat építettek és azon fordítják vissza a bringásokat. Így kimarad az úton túli rész, a tó északi része. Ez már csak egy kis részlet, de így nem teljes a tó kör. A forgalmas út miatt ez indokolt döntés volt, úgy gondolom rengeteg balesetet megakadályoztak ezzel a szakemberek.

deseda to 04

Már ezért a képért megérte!

deseda to 05

Meg ezért is...

deseda to 06

Utunk során két híd fokozza az élményfaktort.

Találunk itt még egy kilátót, ahonnan csodás panoráma tárul a szemünk elé, arborétumot mely a növénybarátoknak, hűsölni vágyóknak ad programot. És kiről szólhatna még a térség, ha nem Fekete Istvánról, aki a környéken (Gölle) született és serdülőként Kaposváron élt. Egy róla elnevezett Látogató Központ is várja a természettel ismerkedőket.

deseda to 07

Tó kerülő bringások.

deseda to 08

Apa-lánya pihen

Nos, ez egy jó hely gyermekünk első komolyabb túrájához, Az utat célszerű Toponár határában kezdeni. (Van parkoló!) Itt található a strand, a büfésorral és egy játszótérrel. Innen indulva két keréken sok-sok élménye lesz a gyermeknek. Itt fogja legyőzni az első „hegyeit” és talán itt fog beleszeretni a kerékpározásba. Hajrá!

Túra adatok:

  • Túra hossza: 14 km.
  • Nehézsége: Könnyű
  • Terep: dombvidék
  • Szintemelkedés 185 m

 deseda to 09

A Deseda-tó térképe (turistautak.hu képernyőkép)

Az útvonal megtalálható az útvonal gyűjteményünkben. Katt IDE!

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!