Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

kerekpartura a szent laszlo kilato kapolnahoz 01

Egy fantasztikus Makovecz Imre tervezte kilátót fedezhetsz fel.

 Ha Pestről szeretnél kiszabadulni és nem a Budai-hegyek felé kacsintgatsz akkor is van rengeteg ötlet és lehetőség. Én, a Mogyoród határában lévő Szent László kilátó-kápolnát kerestem fel. Régóta szemezgetek vele, mivel az M3-as autópályán Miskolc felé autózva mindig felém kacsint.

A kerékpártúra kezdőpontjaként a Pólus mögötti parkolót ajánlom. Ezt könnyen megtalálja bárki. Innen a Szilas-patak folyásával szembe haladva az első hídon átkelve megindulunk Csömör felé. Az M0-s autópálya fölött átkelve megérkezünk a Csömör körül kijelölt kerékpáros és gyalogos túraútvonal egyik megállópontjához.

kerekpartura a szent laszlo kilato kapolnahoz 03

A Csömöri-patak gázlója

Ezeket az útvonalakat már bemutattuk nektek, ez a mostani túra lehet akár azok kibővített változata is. (A Csömör körüli gyalogos útvonalat ITT, a bringásat pedig ITT nézheted meg.)

Nem titkolom, nekem a gyalogos változat jobban tetszik, így én azt követtem a Csömör-patak gázlója után, bár az homokosabb. Apropó homok… Arra készüljetek fel, hogy a környék talaja homokos. Ami jó esős időszak után, mivel gyorsan szárad és nem ragad. De hosszabb, szárazabb időben bizony mókás lehet. A mostani utam során több helyen fogadott mélyebb homok, de szerencsére sehol sem kellett 5-10 méternél többet tolni a bicajt. Ellenben mókás homokban tekerni.

Ösztelós montikkal nem ajánlom itt a túrázgatás, mivel utána a kerékpárt apró darabokra kell szétrobbantani, hogy a forgáspontokból a homokszemeket el tudjuk távolítani.

kerekpartura a szent laszlo kilato kapolnahoz 04

Itt balra fordulva elhagytam a csömöri kört

Szóval a csömöri kör gyalogos útvonalát követtem egészen a Levendula utca, Vízműsor utca kereszteződéséig, ahol jobb helyett balra kanyarodva megindultam Mogyoród irányába. Mondhatni mentem a hangok után, mivel a Hungaroringen edzés volt. Ezt már innen Csömör szélétől lehetett hallani. A homokos rész száz méter után megszűnt, és nem is kellett benne tolni a bringát.

kerekpartura a szent laszlo kilato kapolnahoz 05

Hungaroring mellett oda

A versenypályát félig megkerülve kijutottam a Mogyoródot Kerepessel összekötő országútra (Vízipark utca). Innen már látszódott úti célom a Szent László kilátó-kápolna, amely egy kis erdőfolt közepén a Somlyó-hegy csúcsán helyezkedik el.

kerekpartura a szent laszlo kilato kapolnahoz 02

Ezt a drónos fotózást még gyakorolni kell, hogy látványosabb legyen

A kápolna Makovecz Imre tervei alapján készült 2001-ben. Az építése igazi közösségi sikertörténet, amit érdemes megismerni.

A 1994-ben Mogyoródi Nőegylet egy televíziós vetélkedőn kétszázötvenezer forintot nyert, az összeg gyarapítására jótékonysági bálokat, gálaesteket rendeztek, s mikor összegyűlt másfél millió forint, felkérték Makovecz Imrét a kilátó megtervezésére.
Az építész egy kápolnát is tervezett a torony mellé, hogy ne csak kirándulóhellyé, hanem kultikus hellyé is váljon a Somlyó.
Az építkezés nagy összefogással zajlott, az emberek örömmel jártak fel a dombra, hogy társadalmi munkában segédkezzenek, aminek hatalmas közösségformáló ereje volt. Bontott téglából húzták föl a falakat, a kovácsoltvas kapukat és ablakrácsot is ingyen készítette egy mester, ugyanúgy, ahogy a kápolnába került két és fél méter magas Szent László-szobrot, amelyet a helyi műkedvelő fafaragó, Sebestyén Zoltán készített. A kilátó tetejére kereszt került. A jellegzetes, fazsindelyes kilátó-kápolna ünnepélyes átadására 2001-ben került sor.

kerekpartura a szent laszlo kilato kapolnahoz 06

A kilátás. (Több fotót nem kaptok. Menjetek el és nézzétek meg!)

A kilátóból ha nem is körpanorámát, de jó 2/3 körön élvezhetjük a közeli települések és dombok látványát. Jó látási viszonyok esetén a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Börzsöny, a Mátra is látszik.

kerekpartura a szent laszlo kilato kapolnahoz 07

Hungaroring mellett vissza

A kilátótól visszafelé ugyanazon az úton haladtam a csömöri körig, mint idefelé. A Vízműsoron viszont elhagytam azt és egy rövidített úton átvágtam Csömörön egy alternatív utat mutatva azoknak, akiket érdekel a kilátó, de nem akarnak túl sok homokos részt. (Ezen a vonalon csak Budapest és a Csömöri-patak között, illetve Csömör szélén Vízműsor utca Hungaroring között található homokos rész.)

csomor korbe 14

Egy kis homok...

Összességében egy kellemes majdnem 28 km utacska kerekedett ki ebből a délutáni tekerésemből. Csak ajánlani tudom mindenkinek.


  • Túra hossza: 28 km
  • Túra nehézsége: Könnyű
  • Túra terepe: Síkvidék
  • Szint: +324 m,-324 m
  • Átlagos meredekség: 1.5 %

Az útvonal GPX-ben letölthető ITT!

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!