Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

A hónap megyéje: Nógrád vármegye
  Nógrád megyei kerékpártúra ajánló.
Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
prev
next

matraexpedicio01.01

Az előkészületek.

Kerékpáros túrázónak minden évben van egy-egy nagy túrája. Van akinek ez több napos, van akinek csak egy, de ez valami okból kiemelkedő. Számunkra az idén, egy egynapos tereptúra lesz ilyen, mivel egyrészt ismeretlen terepre készülünk, másrészt az előkészületeket már tavaly megkezdtük.

A túra terv

A tervünk az, hogy Nyugat-Kelet irányban terepen szeljük át hazánk legmagasabb hegyét. Szeretnénk a legalitásban maradni, azaz az egy nyomos ösvényeket meghagyni a gyalogos turistáknak és csak kétnyomos erdészeti, lehetőleg nem aszfalt utakat használni és rengeteg élményt megélni.

Első lépés az útvonal megtervezése. Aszfaltos túrákon ez némiképp egyszerűbb, terepen viszont könnyű nagyobb pofonokba belefutni. Akkor nincs nincs más hátra, mint vállra venni a gépet és menni-menni akár kilométereken át…

matraexpedicio01.02

Oldalunk túra gyűjteménye jó lehetőség számunkra ismeretlen utak bejárására

A túraútvonal keresésére jó lehetőség a holkerekparozzak.hu / Kerékpártúra / Kerékpártúrák terepen menüpontja, ahol tematikusan csoportosítva rengeteg bejárt útvonalat találhatsz. A túrák ismertetőjében mind a hosszát, mint a nehézségét (Vigyázz, ez szubjektív!) láthatod. Amennyiben valamelyik szimpatikus, a track-et már töltheted is le, majd bele a GoogleEarth progiba és nézegetheted. Ezt mi csak mankónak, segítőnek ajánljuk. Mivel legjobb ez alapján elővenni egy Cartographia térképet, és az útvonalat nyomtatott térképen is felvázolni, végigjárni. (Ráadásul a térképről jól leolvashatóak az útvonal közelében lévő látnivalók is.)

Mi most mást tűztünk ki célul. A járt utat járatlanra cseréljük, hogy valami újat mutassunk. (Végül is így születnek az oldal újabb túrái nem?) Előszedtük a helyismerettel rendelkező ismerősöket és közösen alkottuk meg a nyomvonalat. Így alakult ki a mi 70 km-es kb. 2000 m szintemelkedéssel rendelkező utunk, amely természetesen érinti a Kékest. (Azt ki hagyni egy ilyen túrából vétek lenne.)

matraexpedicio01.12

Fontos gondolni a nem várt eseményekre. A túra során mindig legyenek alternatív (menekülő) utak. Terveink szerint nekünk ezen 3 kiszállási pontunk lesz, ahol baj esetén el tudjuk hagyni a hegyet. (És milyen jó hogy így terveztünk...)

Szponzorok

Ezt a túránkat a Cube és a Shimano támogatta. A kaptunk két Cube teszt kerékpárt, amelyekkel teljesítenünk kellett a távot. A Shimano pedig…,
- Nem, nem vágott hozzánk egy tonna Shimano alkatrész. – arra kért, hogy teszteljük le a kerékpárápoló családját.

cube shimano

A kerékpárok

Az expedíciónk 2 személyes, ennek megfelelően 2 kerékpárt kaptunk a fenekünk alá. Az egyik egy igazi vaddisznó, amely Cube Stereo Hybrid 140 Black n Flashred névre hallgat. Ez egy össztelós pedelec, amelyet 500 as akkumulátorral, Bosch motorral, Fox telókkal és XT váltó, hajtórendszerrel, Magura fékekkel szállítanak. A maga 22 kg -os tömegével igazi romboló.

matraexpedicio01.03

A másik kerékpár ennek pont az ellentéte Cube Reaction C:62 Carbon N White egy kecses, könnyű 29”-os kerekű SLX, XT felszereltségű masina, amelyben elől Fox villa teszi a dolgát. A bringából sugárzik a könnyed elegancia.

matraexpedicio01.04

A felszerelés

Mit is vigyen magával az ember egy egynapos tereptúrára, amelyen nem nagyon fog lakott területen haladni? Nos a kérdés jó, és a felszerelés sem kevés.

matraexpedicio01.05

Ez a sok cucc mind a hátizsákban fog landolni. Plusz egy komolyabb fényképezőgép.

Étel-ital

Ételben én ilyenkor szendvicseket csomagolok, a hőmérséklet függvényében változó belevalókkal (könnyebben romló/nem romló). Ilyen utakon szeretem ha az elemózsia le van előre gyártva, ki van porciózva és nem a helyszínen kell étel készítéssel töltenem az időmet. Én 20 km-enként számolok egy zsömlével. A szendvics mellett természetesen a táskámban megfelelő mennyiségű édesség is lakozik. Személy szerint a müzliszeleteket és az édes kekszeket részesítem előnyben. A táskámba szívesen pakolok gyümölcsöt is, amelynek vegetatív víz tartalma jobban hasznosul a szervezetben, mint a víz.

Ital szempontjából számomra a tiszta víz az elsődleges. Több okból is. (Próbáltad már esés után sebedet teával kimosni?) A túra tervezésénél fontos számba venni a vízvételi lehetőségeket (pláne, ha alacsony a terület népsűrűsége).

Elsősegély felszerelés

Ebből a szempontból minimál párti vagyok. Ragasztó, steril géz a legtöbb esetben elég. Ha ezzel valamit nem tudsz megoldani akkor úgy is vége a túrádnak.

matraexpedicio01.06

Lehet, hogy könnyelmű vagyok, de én csak ennyit viszek magammal.

Szerszámok

Vigyél magaddal egy bicska szerszámkulcsot, amely a bringád összes csavarját oldja. Fontos: Legyen benne láncbontó is! (Egyszer nekem 20 km sétát okozott ennek hiánya.) Legyen nálad pót belső, gumileszedő, pumpa. Ha maximalista vagy tömlő ragasztókészlet.

Itt említem meg, bár nem igazán csak ide tartozik. Bicska és öngyújtó nélkül el ne indulj. Ez a tipikusan a ritkán kell, de ha nincs nálad az baj kategória. Az öngyújtó sem csak a dohányosoknak kellhet. Az enyém egy öreg, benzines nagyapai örökség.

Mostanában mindig van nálam tisztító kendő is, amely jó szolgálatot tesz szerelések után, étkezések előtt.

matraexpedicio01.08

Az épp aktuális szerszámos pakom. A tartalma az évek folyamán többször változott, de a pumpa már vagy 13 éve a társam.

matraexpedicio01.07

Bicska és öngyújtó. Feleslegesnek tűnhet, de nem az. Mi a túra során a késtokot hasznosítottuk. Hogy mire? Hamarosan kiderül.

Ruházat

Évszaknak megfelelő kerékpáros ruha, esőkabát plusz egy kis tartalék meleg holmi. Hidd el van az a helyzet, amikor jól jöhet, és nagy eséllyel akkor keresed az öngyújtót is mellé, mivel sajnos túrád nem úgy sikerült ahogy tervezted. Az éjszaka meg hideg...

matraexpedicio01.091

Erre a túrára extra ruhaként egy szélálló mellényt, esőkabátot és karmelegítőt vittem.

Térkép, tájoló

Ma, az elektronikus kütyük világában lehet, hogy sokan a nyomtatott térképet kihagynák, pedig jó ha ott van. Én ajánlom mellé a tájolót is, persze csak ha tudod használni. Ha az utak nincsenek turista jelzéssel ellátva, irányszög méréssel megtudod állapítani melyik út lesz a te utad.

matraexpedicio01.10

A tájékozódás fontos kellékei.

Világítás

Nem, nem tervezünk éjszakai túrát, de mi van ha történik valami. Terepen lámpa nélkül még gyalogosan közlekedni is életveszélyes lehet. A lámpa olyan legyen, amely nem csak helyzetjelzőként pislog, hanem látsz is mellette.

matraexpedicio01.11

Látni és látszani. A hegyekben az első is kiemelten fontos.

Hátizsák

Terep túrán nem kérdés, hogy hátizsákba pakoljuk a kincseinket. Ez a legkényelmesebb és legjobb megoldás cuccaink szállítására.

Ha minden összeállt indulhat a kaland. A folytatással hamarosan jelentkezünk...

További részek: