Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

A hónap megyéje: Nógrád vármegye
  Nógrád megyei kerékpártúra ajánló.
Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
prev
next

IMG 8025Ebben a részben a Fertő-tónál barangolunk.

Hazánkban rendkívül népszerű nagy tavaink körbekerekezése. Ha közvélemény kutatás során megkérdeznénk, hogy mennyi nagy tó van amit körbe lehet tekerni. A válasz biztosan 4 lesz. Ebben a cikksorozatban bemutatjuk azt az ötöt, amit mi körbekerekezésre ajánlunk.

A Fertő-tó

A Fertő tó Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, mintegy 20 ezer éves. Területén Ausztria és Magyarország osztozik.

Partvidéke a magyarországi Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz és az ausztriai Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Parkhoz tartozik.

A Balaton után Közép-Európa második legkönnyebben felmelegedő tava. Hőmérséklete nyaranta nem ritkán eléri a 30°C-ot. Vízmélysége átlagosan 50–60 cm; a legmélyebb helyeken sem több 180 cm-nél.

A Fertő tó lefolyástalan tó, vízszintje erősen ingadozó. Állandó partvonala nincs, kiterjedése folyamatosan változik. 100-120 évenként kiszárad, de volt olyan is, hogy Balaton méretűre duzzadt (1768-69), és öt falut elnyelt.

Különlegessége az időnként, viharos szél idején előforduló ferde vízállása. Például 1888. március 29-én 81 cm-es vízszintkülönbséget mérték a tó déli és északi partja, a magyar Fertőboz és az osztrák Nezsider között.

A Fertő-táj és ennek részeként Fertő tó a világörökség része.

Fertő-tavi kerékpártúra

  • Túra hossza: 112 km
  • Nehézsége: közepes
  • Terep: Síkvidék
  • Szintemelkedés: 277 m

Magára valamit is adó kerékpáros turistának szinte kötelező gyakorlat, egyben jó felkészülési állomás a Balaton-kör előtt megkerülni a Fertő-tavat.

Könnyű terep, többnyire jó kerékpárutak, változatos szállás- és gasztronómiai lehetőségek, kulturális érdekességek várják a vándort. A magyarországi szakasz 38 km hosszú a 112 km-ből.

Fertőtó

A túrát Fertődről javasoljuk indítani, majd az óramutató járásával ellentétesen haladva a határon átlépve Pamhagen felé folytassuk az utat. Itt Török tornyot érdemes mindenképpen megnézni. Apetlon település határában található a Lange Lacke tó, amely Ausztria legmélyebb pontja. Tovább haladva , majd Podersdorf am See következik, ahol szélmalom világító torony található. Weiden am See-n útszéli piac, Neusiedl am See-n várrom található.

Jois utunk legészakibb pontja, itt Néprajzi Múzeum, illetve egy hippi stílusú étterem található a jacht kikötőben. A következő település amin átkerekezünk Winden am See lesz. Breitenbrunnban Toronymúzeum, történelmi pincesor vár minket. Purbach am Neusiedler Seeben egy törökfejes szobor találunk, amely az 1500-as évekből származik. Illetve ha nem unjuk a pincéket itt is vár minket egy történelmi pincesor. Donnerkirschen után egy szép város Rust következik, ahol az óváros az ami mindenképp szót érdemel. Az utolsó osztrák település a határ előtt Möbisch.

Haza érve Fertődig Fertőrákos és az ott lévő kőfejtő, Balf, Fertőboz, Fertőhomok és Fertőszéplak településeken tekerünk át.

Az osztrák oldal szépen ki van táblázva, eltévedni nem lehet. Az út minősége is tökéletes. A magyar oldal még hagy némi kívánnivalót...

Ha valaki részletesebb útleírásra vágyna az olvassa el Pupu cikkét ITT!

Ajánlott kiadvány:

Kerékpárral a Fertő tó körül

243x388-http---s05.static.libri.hu-cover-dc-1-826259_5 144 oldal, színes fotókkal, várostérképekkel, kivehető, M 1:100 000 színes útvonaltérkép-melléklettel. A Fertő tó vidéke kerékpáros paradicsom: jó kerékpárutak, olcsó szálláshelyek, sok szép látnivaló; jó szívvel ajánlható úti cél, nyaraló- és kirándulóhely a kerékpáros turistáknak, legyenek bár kezdők vagy gyakorlottak. Majdnem a teljes kört kerékpárúton tehetjük meg a Fertő tó körül. A túra nagyrészt Ausztriában vezet, csak kisebb szakasza esik hazánk területére. A Fertő tó környéke 418 km hosszú kerékpárút-hálózattal rendelkezik, amely egyedülálló még Ausztriában is. A számozott bicikliutakat az út mentén táblákkal jelzik. Az osztrák oldalon majd minden helységnek van szabad strandja. Ha elfáradtunk vagy csak egyszerűen meleg van, szinte bárhol fürödhetünk a kellemes, 25-28 oC-os sekély tóban. A magyar oldalon csak Fertőrákoson találunk fizetős strandot.

Amennyiben a könyv felkeltette érdeklődésed, kattints a címére és a Libri webáruházában akár 15%-os kedvezménnyel is megvásárolhatod.

Kapcsolódó cikkek:

Tó kerülő kerékpártúrák Magyarországon I. rész: A Tisza-tó

Tó kerülő kerékpártúrák Magyarországon II. rész: A Balaton