Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

A hónap megyéje: Nógrád vármegye
  Nógrád megyei kerékpártúra ajánló.
Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
prev
next

0033Ebben a részben a Balatonnál nézünk szét.

Hazánkban rendkívül népszerű nagy tavaink körbekerekezése. Ha közvélemény kutatás során megkérdeznénk, hogy mennyi nagy tó van amit körbe lehet tekerni. A válasz biztosan 4 lesz. Ebben a cikksorozatban bemutatjuk azt az ötöt, amit mi körbekerekezésre ajánlunk.

A Balaton

A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. Típusa a szikes tó. 77 km hosszú, szélessége 1,3–14 km között ingadozik. Legnagyobb mélysége 11 m, átlagos mélysége 3-4 m.

Keleti medencéjét a Tihanyi-félsziget választja el a tó többi részétől. Déli partjánál medre sekélyebb. Északi oldalán található a badacsonyi borvidék és a Tapolcai-medence, jellegzetes vulkáni tanúhegyeivel.

 0151

Az egyik legszebb rész: a Zala torkolata

A Balaton és környéke Budapest mellett az ország turisztikailag leglátogatottabb területe. Környékén gyógyfürdők, termálforrások találhatók.

Balaton körüli kerékpártúra

a klasszikus

  • Túra hossza: 204 km
  • Nehézsége: Közepesnél nehezebb
  • Terep: Síkvidék/Dombvidék
  • Szintemelkedés: 799m

Ez a klasszikus Balaton kör. A túra egy nap alatt is teljesíthető, bár sok értelme nincs, hiszen így kimarad rengeteg érdekesség, látnivaló. Ha ténylegesen szét akarunk nézni a környéken, akkor 3-4 napot érdemes rá szánni.

 Balatonkerékpártúra

A kerékpárút táblázottsága szánalmas, kb fele tábla van kint, mint amio szükséges lenne a kényelmes kerékpározáshoz. Eltévedni azért nem lehet, hiszen kerülési iránytól függően jobbról, vagy balról van a tó akkor jó irányban haladunk.

Az északi part dimbes-dombos, de sokkal több látnivalót kínál, mint a déli. Célszerű erre több időt szánni.

Keszthely-Badacsony-Fonyód-Keszthely kerékpártúra

a rövid, de látnivalókban gazdag tókerülés

 

  • Túra hossza: 67 km
  • Nehézsége: közepes
  • Terep: Síkvidék
  • Szintemelkedés:  331 m

Aki nem szeretné az egész tavat megkerülni, annak ezt a rövid egy nap alatt teljesíthető túrát ajánljuk.

 Balaton kerékpártúra2

A kerékpártúra Keszthelyről indul. Mi a Bordás Vince sétányról indultunk, a vasútállomás mellől. A sétány része a Balatoni kerékpárútnak. Utunk első része az északi parton halad. Balatongyörökig Gyenesdiás és Vonyarcvashegy településeken át.
 

Útközben érdemes rövid megállót beiktatni az alsógyenesi (kis) strandon, amely még őrzi az egykori nosztalgikus balatoni nyarak emlékét. Különleges élményt kínál a vonyarcvashegyi Szent Mihály-domb, ahová a kápolnán kívül a csodálatos kilátás miatt is érdemes felkapaszkodni.

Balatongyörökről továbbhaladva megpihenhetünk a Szépkilátónál, itt szintén kapaszkodni kell. Balatonedericsen útba esik az Afrika Múzem, Dr. Nagy Endre vadász hagyatéka.

Szigliget nevezetessége a Várhegy a rajta levő várrommal, ahonnan az egyik legszebb magyar vidék képe tárul elénk. Tovább haladva Badacsonytördemic érintésével Badacsonytomajra érünk. Innen áthajózunk Fonyódra. A Balaton déli partján vezető bringautat vidám strandok törik meg, illetve szép időben gyönyörű látványt nyújtanak az északi part hegyei. Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő és Balatonberény településeket érintjük.

Útközben Fenékpusztán a római kori romok (Valcum), és a madárgyűrűző mindenképp megér egy megállót. A madárgyűrűzőt Fenékpusztán nem a NP üzemelteti, hanem a Magyar Madártani és természetvédelmi Egyesület (elég szégyen, hogy állami pénzt szinte nem is kapnak). Fenékpusztán van egy 400 éves vámház, ami jelenleg kocsmaként üzemel.

További infók és GPS Track ITT!

Budapest-Balaton kerékpártúra

ha valakinek erre van gusztusa

 

  • Túra hossza: 121 km
  • Nehézsége: Nehéz
  • Terep: Dombvidék
  • Összintemelkedés: 929 m

Balaton kerékpártúra3

Utunk első szakaszán az 1-es fő úton vezet Budaörsön át Biatorbágyig. Itt kerékpárutat használhatjuk Pest és Budaörs között. Biatorbágyig viszont 6 km a főúton vezet.

Következő szakaszunk másodrendű utakon halad Egyek és Alcsútboz településeken át.

Alcsútboztól a 811-es úton tekerünk tovább Székesfehérvárig, Vértesacsa, Lovasberény, Csala községeken át.

Fehérvártól Balatonakarattyáig ismét alacsony forgalmú utak következnek. Át bringázunk Sárszentmihály, Sárkeszi, Nádasdladány, Ősi, Berhida, Küngös, Csajág, Balatonfőkajár falvakon.

Balatonakarattya és Balatonkenese közötti rövid utat a két összenőtt város kerékpárútjain átbicajozva tesszük meg. Így érkezünk el utunk végpontjához a vasúti állomáshoz.

További infók és GPS Track ITT!

 

További Balaton környéki túrák ITT találhatóak!

 

Ajánlott kiadványok

708718_5 710858_5

Amennyiben a térkép, vagy a könyv felkeltette érdeklődésed, kattints a címére és a Libri webáruházában akár 15%-os kedvezménnyel is megvásárolhatod.

Balaton kerékpáratlasz és útikalauz - Turisatautakkal

690224_5 A Balaton környékének részletes, színes, többnyelvű, 1:80 000 méretarányú kerékpáros atlasza 24 túraajánlattal, várostérképekkel, amelyet jól használható útikalauz, a látnivalók ismertetése és hasznos információk egészítenek ki.

Amennyiben a könyv felkeltette érdeklődésed, kattints a címére és a Libri webáruházában akár 15%-os kedvezménnyel is megvásárolhatod.

Kapcsolódó cikkek:

Tó kerülő kerékpártúrák Magyarországon I. rész: A Tisza-tó