Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

A hónap megyéje: Nógrád vármegye
  Nógrád megyei kerékpártúra ajánló.
Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
prev
next

shimano twinspark napszemuveg 00 

Főszerepben egy tetszetős napszemüveg.

Egy barna papírdoboz landolt az asztalomon, amelyben egy mikroszálas tárolótasak, egy napszemüveg és némi papír dokumentáció található. A termék csomagolása az új Shimano trendnek megfelelően nem tartalmazott műanyagot.

shimano twinspark napszemuveg 01

A Twinspark - a Shimano kilenc féle napszemüvege közül - egy félkeretes, nem cserélhető lencsés típus. A keret 3 színben (fekete, fehér és piros) érhető el. Felvéve nagyon szépen követi a fej ívét. Az egyenes szárak recés gumiborítást kaptak. Oldalról egy-egy szolid Shimano felirat jelzi a gyártót.

A lencse RIDESCAPE HC néven fut. Ez egy ütésálló műanyag lencse, amely többféle bevonatot kapott, amelyek nagymértékben befolyásolják a tulajdonságait. Sajnos a napszemüvegeknél az ár mellett a különbségeket első látásra nem lehet észrevenni. Hiszen ezek a lencse minőségében és a rajta található bevonatokban találhatók, amik meg ugye gyakorlatilag láthatatlanok. Az alábbiakban nem csak felsorolom, hanem néhány mondatban el is mondom nektek a Shimano Twinspark RIDESCAPE HC lencséje milyen bevonatokkal rendelkezik és hogy azok mire is jók.

  • Felület keményítő bevonat, ellenállóbbá teszi a karcolódásokkal szemben, pl. törlési karcok
  • Tükröződés csökkentő bevonat, hatására a lencse több fényt ereszt át, ezáltal nő a szembe jutó fény mennyisége, a pupilla enyhén szűkülni tud, így jobb lesz a mélységélesség és a kontraszt érzékelésed. Ennek eredményeként a szemüvegviselő élesebben, tisztábban lát.
  • UV 400 védelem, 400 nanométerig szűr, azaz az UV sugárzás 100 százalékát blokkolja. Így védve a szemünket az Ultraviola sugárzás maradandó károsító hatásaitól (hóvakság, szürke hályog).
  • Hidrofób bevonat, víz- és zsírtaszító tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a lencse tisztítását segítik elő.

shimano twinspark napszemuveg 02

TIPP: Hogyan érdemes tisztítani a szemüvegünket?
A legkíméletesebb tisztítási módszer a víz és nem kézkímélő krémet tartalmazó folyékony szappan használata. Így ugyanis a rárakódott zsírt vagy szennyeződést úgy tudjuk eltávolítani, hogy nem karcoljuk meg a lencséket!
Először öblítsük le a lencséket langyos vízzel, majd óvatosan kenjük szét a kezünkkel a folyékony szappant a lencse felületére, és a keretre is!

Ezután öblítsük le az egész szemüvegről a folyékony szappant. Ha szemüveglencsénken jó az AR bevonat, akkor szinte magától lepereg a víz róla és cseppmentes felületet kapunk! Ha maradt a szemüveg alján pár kis csepp víz, azt egy puha kozmetikai törlőkendővel itassuk le róla.

Amennyiben a fent leírt módszerre nincs mód, akkor a szemüvegekhez adott micro anyagból készült kendővel tisztítsuk a szemüveglencsét. Semmiképpen se törölgessük papírral vagy a pólónkkal, mert karcolódhat!

Ha a szemüveglencse nagyon poros vagy piszkos, semmiképpen ne töröljük meg, először öblítsük le róla a szennyeződéseket, mert még a micro törlővel is össze lehet karcolni a lencséket, a porszemcséket "smirgliként" használva!

Menet közben

A szemüveget felvéve az tökéletesen illeszkedett a fejemre. A szárakat először kicsit szorosnak éreztem, de hosszú távon ez nem okozott gondot. (Cserébe mozdulatlan maradt bringázásaim során.) A szárak egyenesek, és a fülem mögé még jó 2 cm-t elnyúltak éppen nem értek hozzá a bukósisakomhoz így ezek viselete nem zavarták egymást. Más típusú sisaknál ez nem biztos hogy így lesz, ezért a sisakoddal együtt próbáld fel azt!

shimano twinspark napszemuveg 03

A lencse kellően széles, oldalra tekintve sincs benne a látótérben, nem zavar bele az oldalra, illetve hátratekintésekbe. Szép, éles képet ad, ráadásul kevésbé erős fényben is jól használható.

A szemüveg viselése tesztjeim során kényelmes volt, nem éreztem sem nehéznek, sem bőr kidörzsölést nem tapasztaltam. Úgy gondolom egy alap sportszemüveg valahol itt kezdődik. Soha, senkinek rosszabb napszemüvege ne legyen! Ajánlott fogyasztói ára 16 990 Ft. (2023-ban)

Tetszés index 4/5 mivel hiányolok hozzá egy kemény tokot és/vagy egy dioptriás lencse keretet. Bár tény, az árát egy kissé megdobná...

Többet akarsz megtudni a napszemüvegekről? Olvasd el a 4 részes Napszemüveges cikk sorozatunkat, amit egy hazai szemüveglencse gyártó céggel közösen írtunk. Katt IDE! az első részhez.

bringalap teszt 5

A Tetszés index a bringalap.hu tesztelőinek abszolút, előítéletektől nem mentes, szubjektív véleményét mutatja.

Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.

5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. Egy termék esetén az imádat felső foka!
4/5 megvenném
3/5 jól használható
2/5 (szódával) elmegy, használható
1/5 nem tetszett