Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

A hónap megyéje: Nógrád vármegye
  Nógrád megyei kerékpártúra ajánló.
Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
prev
next

bringapikni09

Elmentünk és megnéztük.

A múlt héten, a programajánlóban megjelentetett cikkünk felkeltette a családom érdeklődését és úgy döntöttünk kikapcsolódunk ezen a szabolcsi rendezvényen.

Bringa Piknik 2019
A tömegsportok közül napjainkban a kerékpározás az egyik legkedveltebb sportág. Ezért hozták létre a Bringa Piknik nevet viselő rendezvényt, amely amellett, hogy népszerűsíti a sportot, bemutatja a 2017-ben átadott Nyíregyháza-Tokaj kerékpárutat is, mindezt a biztonságos közlekedés hangsúlyozásával. A névválasztással megalapozza a családias hangulatot is.

Az elmúlt hetek esős-borongós időjárása már nagyon rányomta a hangulatot a lelkünkre. Nagyon szerettünk volna már kiszabadulni a főváros beton dzsungeléből, így kapóra jött a hétvégére ígért csapadékmentes idő és a Piknik.

A felszerelés

Mivel egy könnyű egynapos túráról volt szó, így minimális pakkal indultunk el. Ruhából, ami rajtunk volt, (plusz egy adag száraz maradt az autóban) pumpa, szerszámkészlet egy pótbelső. Ez képezte az alap felszerelést, amit kiegészített az esőkabát készlet.

bringapikni10

Hárman mentünk, de csak két kerékpárt vittünk. Párom az Apache Matto E3 pedelec bringáját favorizálta, én a lányommal pedig a Csepel tandemet fogjuk közösen meglovagolni.

A Piknik

Nyíregyháza az ország hetedik legnagyobb városa. Rengeteg látnivalót tartogat az ide látogatóknak. Ha valaki még nem volt itt, érdemes egy hétvégét rászánnia. A kocsinkat a Tokaj felé vezető út mellett egy lakótelep parkolójában hagytuk, majd bringával betekertünk a város központban lévő rajt helyére, ahol már gyűlt a tömeg.

bringapikni03

Kedvcsináló képek Nyíregyházához

bringapikni01

Az indulás előtti nyüzsgés

bringapikni02

A legérdekesebb bringa

Az indulásig nézelődtünk a helyszínen. Volt a kicsiknek bringapálya, nagyoknak regisztrációs lehetőség a BikeSafe programba. A helyszínen kisorsoltak egy fatbike-ot az esemény facebookos megosztói között.

bringapikni04

A nyertes (zöld felsőben) és az új bringája. Fenti képen a polgármester (kezében a mikrofon) egy Giro-s mezt visel. Ő már valószínű tud valamit a jövő évi útvonalról...

10 óra körül a hatalmas tömeg megmozdult. Átgördültünk a SHIMANO rajtkapun és rendőri felvezetés kísért minket utunk első szakaszán. A város szélén ráfordultunk a Tokajig vezető kerékpárútra és mindenki a saját tempójában nekiindult az útnak.

Az első frissítőállomás Nyírtelken volt, ahol a szervezők friss vízzel, pogácsával, almával és banánnal vártak. Az alma valami fenségesen finom volt. Nem hiába Szabolcsban jártunk, az almatermesztés Mekkájában. Tovább indulva a piknikezők tömege már annyira széthúzódott, hogy kényelmesen lehetett haladni.

bringapikni05

Frissítünk

Utunk során folyamatos volt a rendezői jelenlét. Minden forgalmasabb úton, amely keresztezte a kerékpárutat volt valaki, aki figyelmeztette, sőt meg is állította az autósokat, ha kerékpárosok érkeztek oda. A tömeg legvégén volt egy SHIMANO szerviz kocsi, aki segítette a bajba jutott piknikezőket.

A kerékpárút minősége kiváló volt, a vonalvezetése szintén. Folyamatosan az út bal oldalán haladt, egyszer sem keresztezte a mellette párhuzamosan haladó főutat. Igazán példaértékű kivitelezés volt.

bringapikni06

Megint frissítünk. Remélem a képekből kicsit átjön az esemény hangulata...

A következő piknik pont Rakamaz után a látogató központnál volt. Addig csak néztük célunk felé haladva hogyan lesz egyre nagyobb a Tokaji (Kopasz) – hegy. Ezt az utolsó piknik pontot nem igazán értettem, mivel a céltól gyakorlatilag egy kilométerre volt. Mindenesetre frissítettünk, majd kényelmesen betekertünk Tokajra, ahol a SHIMANO célkapun átgördülve befejeztük a hivatalos kerékpártúrát. A vissza utat mindenkinek egyénileg kellett megoldani, vagy bringán, vagy vonattal, amely óránként indult.

Megkaptuk a teljesítést elismerő nyakba akasztós plasztik kártyát, majd leraktuk a bringákat az őrzött tárolóba. Ez úgy működött, mint egy színházi ruhatár, nagyon tetszett a megoldása.

A kerékpárokat biztonságban tudva semmi akadálya nem volt, hogy kicsit szétnézzünk Tokajon. Gyermekem azonnal kiszúrta a játszóházat és az arcfestést, (De jó, hogy megtanult olvasni.) így ott kezdtünk. Ezek után megebédeltünk egy helyi étteremben, majd sétáltunk a belváros öreg utcáin, végül a célterületen bóklásztunk kicsit. Érzésre kicsit olyan volt, mint Riva del Garda a maraton idején. Mindenhol kerékpárosok sétálgattak, falatoztak. A mai délután rólunk szólt Tokajon.

bringapikni07

Tokajon

A helyszínen a Divus Dentnél a helyes fogmosást promótálták, a SHIMANO pedig pedelec kerékpárokat hozott, amelyet a nagyérdemű ki is próbálhatott. Jó lenne ha jövőre több cég is megjelenne itt, mint kiállító.

A visszafelé út volt számunkra az igazi piknik, hisz nem sietve, több helyen megállva immáron saját élelmünket fogyasztva élveztük a bringázást. Jó volt látni, hogy rengetegen visszafelé is kerékpárral tették meg az utat. Ez a napunk tökéletesre sikeredett. Jövőre mi biztos ismét eljövünk.

bringapikni08

Visszafelé Nyíregyházára

A Bringa Piknik után volt néhány rövid e-mail váltásom a rendezőkkel. Mint kiderült ez volt a második Bringa Piknik. A rendezvény célja az egészséges életmód, a tömegsport népszerűsítése. Családok, baráti társaságok megmozgatása. Körülbelül 2000 bringás vett részt rajta. A régiójukból jöttek el a legtöbben, kb. a részt vevők 70%-a. 100-120 fő külföldről érkezett.

A szervezők szűkszavúan, de elárulták, hogy szeptember 28-án lesz egy másik rendezvényük Bringaváros 7.1 néven. Bővebb infó egy-két héten belül ígértek.