Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

szurkerendszam11

Megtettem, így tedd meg!

Szögezzük le már itt a cikk elején: a kerékpár szállítókra igényelhető szürke rendszám kiváltása nem kötelező. Szabályos az a megoldás is, ha az autód hátsó rendszámát átszereled a vonóhorgos szállítód rendszámtábla tartójára!

A rendszámtábla másolata viszont nem szabályos, használata jogsértő. A szabálytalan rendszám használata a Btk. 347. paragrafusa szerinti egyedi azonosítójellel való visszaélésnek minősülhet, ez a bűntett három évig terjedő szabadságvesztéssel is jutalmazható.

Tehát abban az esetben, ha csak havonta egyszer szállítasz bringát a vonóhorgos szállítódon és könnyű kiszedni a hátsó rendszám táblát az autódon, akkor nem biztos, hogy érdemes vele foglalkozni. Ha ezek figyelembe vétele után mégis úgy döntesz, szeretnél szürke rendszám tulajdonosává válni, akkor olvass tovább. Saját példámon keresztül bemutatom mit is kell tenned.

Hogy kezdem neki?

A kiváltása kicsit döcögősen indult mivel Ügyfélkapumban az időpontot foglalva nem tudtam ez milyen ügykörhöz tartozik. Az információként megadott telefonszámon (gyorsan felvették), viszont kiokosítottak:

-Válassza a forgalmi okmány cseréje menüpontot!

Az időpontfoglaló rendszer jó, mivel ha egy adott Kormányablakban túl távoli a foglalható időpont, akkor több számunkra jó helyen lévőt hivatalt is megnézhetünk, hogy ott van-e korábbi (esetleg holnapi) időpont. A Kormányablakok természetesen időpont foglalás nélkül is fogadnak, de ebben az esetben a helyszíni várakozás hossza bizonytalan.

A kiváltáshoz szükséges dokumentumok:
*érvényes személyazonosításra alkalmas okmány (személyazonosító igazolvány, vagy vezetői engedély vagy útlevél)
*lakcímet igazoló hatósági igazolvány
*kérelem

Forgalmi engedéllyel, azonosító iratokkal felfegyverkezve megjelentem a kiszemelt helyszínen, ahol rövid várakozás után sorra is kerültem. Az ügyintézés gyorsan és egyszerűen ment. Az ügyintézés díját kényelmesen a helyszínen bankkártyával ki lehetett egyenlíteni. Nem kell már rohangálni a postára a csekkel (vagy bélyegért), majd még egyszer sorban állni. Tisztára 21. századi ügyintézést tapasztaltam. A tisztviselő hölgy felvezette a rendszerükbe, majd szépen beírta a forgalmiba a rendszám használatát.

A rendszámtábla legyártását természetes személy, jogi személy kérelmező, valamint egyéni vállalkozás esetén is a gépjármű tulajdonosa vagy üzemben tartója kezdeményezheti. Személyesen vagy meghatalmazott útján is intézhető. (Meghatalmazott eljárása esetén meghatalmazás szükséges.)

Tájékoztatott, hogy kb. két hét múlva kész. Jelezte, hogy nem itt kell átvennem, illetve elkészültéről sem értesítenek ki (Agyő 21. századi érzés!), de adott egy telefonszámot ahol érdeklődhetek.

szurke rendszam igenylese

Forrás. https://www.kormanyhivatal.hu/download

Két hét múlva...

Letelt a két hét. Hívtam is azonnal a kapott telefonszámot, amit nem vettek fel. Hívtam többször is, az eredmény ugyan az. (Hol van már a 21. századi ügyintézés érzete?) Pár nap után úgy döntöttem, megkockáztatok egy eredménytelen sorban állást. Bementem a rendszámot kiadó hivatalba és kivártam a sorom. Közben eszembe jutott, hogy a személyimen kívül nem hoztam más iratot, így lehet, hogy meg sem kapom. Nem így történt. A rendszám kész volt, elég volt azonosításhoz a személyim, mivel a kérelemkor bejegyezték a forgalmiba ennek használatát, így az sem kellett.

Tartsd észben:
Mivel a szürke rendszám bekerült a forgalmiba az autó következő esedékes műszaki vizsgáira magaddal kell vinni.