Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

 bringapark horanyban 01

A szabadidő aktív eltöltésének komplex bázisát akarják kialakítani a legközelebbi jövőben.

Elkészült egy „single trail” bringapálya egy üdülőben, van ennek hírértéke? Nagyon is, több okból! Budapest, Dunakeszi, Szentendre és Pócsmegyer vonzáskörzetének metszéspontjában van, közvetlenül az EuroVelo6-os nemzetközi kerékpáros útvonal mellett, jó szórakozást ígér a környék lakosságának és áthaladó turistának, ezenkívül a Regatta Szabadidőközpont lehetőséget nyújt többféle sporttevékenység variálására.

Ahogy átkelsz Dunakesziből a komppal a horányi révállomáshoz, és felkarikázol az árvédelmi töltésre, már fordulhatsz is le róla, a Duna felé, ott a Regatta szép parkja és épületegyüttese. Ahogy Gulyás József vezérigazgató, c. főiskolai docens a megnyitóm elmondta, felfigyeltek az Aktív Magyarországért kormánybiztosság kiírására, és megpályáztak egy támogatást bringapark létesítésére. A tervezés a Magyar Kerékpáros Turisztikai Egyesület (MAKETUSZ) és a Tandem tervezőiroda műve, de mások is belefolytak véleménnyel, javaslatokkal. Egyetlen fát sem kellett kivágni, a park hasznosítatlan részén jelölték ki a hullámos, kanyargós, 286 méter hosszú „single track” (tehát nem „pumpa”) pályát, amely bruttó 14 millió forintba került. Szórakoztató, de nem nehéz, egész kicsi lány is ügyesen végigpedálozott rajta, ám vagányul robogó iskolás srácoknak is fülig ért rajta a vigyoruk. Nagyot fejlődhet itt bringauralásuk, nem forgalomban, járdaszigetek között kell beletanulniuk a biztonságos kerékpározásba. Ugyanezért ajánlható kicsit még bizonytalan felnőtteknek is.

bringapark horanyban 02

Gulyás József kiemelte még, hogy nemcsak önmagában érdekes a bringapark. Attrakció lehet Budapest vagy Szentendre felé az Eurovelón gurulóknak egy megállásra, idáig elautózó fővárosiaknak biciklitúra kiinduló pontja a Szigetre, a Dunakanyarba, mindjárt bemelegítéssel a kölyköknek a pályán. Az ide betérők információk mellett enni-inni is kaphatnak, megpihenhetnek, a 72 szobás szálláson éjszakázhatnak. De még ez sem minden: tervezik a lehetőségek bővítését motoros és evezős csónakok kikötőjével a Dunán, a Szürkő-sziget mellékágában, ahol persze lesz büfé is. Egy ilyen már nagyon elkelne errefelé – teszem hozzá! Remek lesz, ha a kerékpáros letámaszthatja drótszamarát és kajakozhat, kenuzhat egyet, vagy a Rómairól, Újpestről érkező vízi vándor kaphat a változatosság kedvéért két kerékre. Tehát a szabadidő aktív eltöltésének komplex bázisát akarják kialakítani a legközelebbi jövőben. Különösképp gyerekes szülőknek jöhet jól e lehetőség, mert a kicsik hajlamosak beleunni egy monoton biciklizésbe vagy evezésbe. Miként az ókori mondás tartja: a változatosság gyönyörködtet!

Az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz, aki öltönyösen suhant végig a pályán, kiemelte, hogy ez a szórakozási és sportolási lehetőség elcsábíthatja a gyerekeket az okostelefonos játékoktól. Aki hetenként két és fél órát mozog, tudományos kutatások szerint négy évvel tovább él, eszerint ha csak száz lurkót sikerül megnyerni az egészséges életmódnak, az 420 életévnyi plusz a környék településeinek. „Célunk, hogy 2030-ra Magyarország egyike legyen a legélhetőbb országoknak, ezért építünk 26 kerékpáros-, tíz görparkot és 17 futókört” – mondta.

Biciklisták, kajakosok, kenusok, fel Horányba – lehet, hogy új ismeretségeket köthettek egy másik sportág művelőivel, vagy magatok is bővítitek mozgási repertoárotokat. A lehetőség már megvan, és hamar bővül, már csak ki kell használni.