Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
Cateye Micro Wireless computer
  Avagy van-e hagyományos kerékpáros computerekre szükség az okostelefonok világában?
Cube Cargo Hybrid
  Egy igazi különlegességet sikerült a tavasszal kipróbálni, amelynek a tapasztalatait megosztom most veletek.
prev
next

KoromKerkpr01

Lépéseket vár az EU a legrosszabb légszennyezettségi adatait produkáló tagországoktól.

Karmenu Vella az EU környezetvédelemért felelős biztosa, január 30-ai csúcstalálkozóra hívta az Unió 9 tagországát, amelyek a legjobban szennyezik a levegőt. Sajnos ezen szégyen kilencesnek Magyarország is a tagja. A fenti országok ugyanis névszerint Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Egyesült Királyság, Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia rendszeresen megsértik az EU nitrogén-dioxidra és a részecskeszennyezésre vonatkozó levegőminőségi szabályait. A csúcstalálkozóra célja az Európai Unión belüli légszennyezés súlyos problémája, illetve annak megvitatása, hogy az egyes országok hogyan kezelik ezt a helyzetet.

Megoldás lehet a kerékpározás

Az Európai Kerékpáros Szövetség (ECF) és tagszervezetei ma levelet küldtek Vella biztosnak, valamint a fent említett 9 ország környezetvédelemért felelős minisztereinek, Hazánkban sajnos jelenleg nincs önálló minisztériuma a környezetvédelemnek, így a levelet a Környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárság felettes minisztere, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kapta meg.

Arra ösztönözve őket, hogy tegyenek konkrét, kerékpározással kapcsolatos lépéseket annak érdekében, hogy megfeleljenek az EU tiszta levegőre vonatkozó törvényének. Arra hivatkoznak, hogy A motorizált közlekedés az egyik legnagyobb felelőse városokban kialakuló rossz levegőminőségnek. Rámutat arra, hogy az összes személyautóval megtett út körülbelül fele 5 kilométernél kevesebb, kétharmaduk pedig 10 kilométer alatt van. Ezek a távolságok könnyedén megtehetők bringával is. Valószínűleg még többen ülnénk kerékpárokra, ha használatának feltételei biztonságosak és vonzóak lennének. Ez azonnali, kedvező hatást gyakorolna a levegő minőségére.

Csatlakozó szervezetek:

  • adfc – Németország
  • SCK (Slovensky Cykloklub) – Szlovákia
  • CF (Ceská Cyklofederace) – Csehország
  • nadácia ekopolis – Szlovákia
  • FIAB – Olaszország
  • FUB – Franciaország
  • Green Revolution – Románia
  • ConBici – Spanyolország
  • Magyar Kerékpárosklub – Magyarország

A jobb levegő mellett járulékos pozitív gazdasági és egészségügyi hatások

A kerékpározásba történő befektetés nem csupán a levegő minőségét javítja, és ezrek életét védi, a fizikai aktivitáson keresztül az egészségre is igen pozitív hatást gyakorol. Egy friss EU-szintű tanulmány szerint ha 167 európai nagyváros javítaná kerékpáros infrastruktúra-hálózatát, és elérnék, hogy a kerékpározás aránya 24,7% legyen a közlekedésben, több, mint 10.000 korai halálozás lenne megelőzhető éves szinten.