Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

muflon04

A muflon (Ovis aries)

Az emlősök (Mammalia) osztályának a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a kecskeformák (Caprinae) alcsaládjába tartozó faj. Vadászható, szeptember 1. - február utolsó napjáig. A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első bárányozásig jerkének, ezután pedig anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány vagy jerkebárány.

Előfordulása
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában, Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél-Európában – korzikai és szardíniai törzsanyag – betelepítése eredményeként van jelen, s így került át más kontinensekre is.

muflon01

A muflon elterjedése Magyarországon 2000-ben, a becslés eloszlása alapján (Országos Vadgazdálkodási Adattár nyomán)

A történelmi Magyarországra 1868–1869-ben a Nyitra megyei Ghymesre került először muflon Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítés 1901-ben történt Füzérradványban. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul a telepítési programok eredményeként, általában szigetszerű elhelyezkedésben. Jelentős állományai élnek azonban Somogyban is.

muflon03

Alaktana
A muflon testhossza 120 - 135 centiméter, marmagassága 70- 88 centiméter, testtömege 25- 55 kilogramm között mozog. Testszíne jellemzően barna, a has, a lábak belső oldala térdtől lefelé, a láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kos sötétebb tónusú szőrzetén, a hátvonalon fekete csík húzódik, ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát két oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg. A kosok jellemzője az erősen ívelt szarv (csiga). A nőstényeknek csak kicsi, enyhén hátrahajló szarva van, vagy akár nincs is. Hullatéka télen csoportosan elhelyezkedő tojás alakú bogyó, nagysága 8–12 mm. Színe nyáron világos, pépesen összeálló. Hangja a birkafélékre jellemző bégetés, a kos mélyen morog, a csapat vezére pedig éles füttyel jelzi a veszélyt.

muflon02

A muflon csülke és nyoma

Élettana
Alapvető megállapítás, hogy a muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki. Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben. A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Mozgását ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet átmérőjét 1–2 km-től maximum 5 km-ig húzódik.

muflon05

Szaporodása
Az üzekedés október-novemberre esik. A kosok az üzekedés idején egy meghatározott területet – időlegesen – elfoglalhatnak, amit aztán más kosokkal szemben védenek. Az 5 hónapos vemhesség után március vége és május eleje között többnyire egy bárány születik, az ikerellés ritka. A születéskor körülbelül 2 kilogrammos bárány néhány óra múlva már követi anyját.

Forrás:

  • Wikipedia
  • tankonyvtar.hu/vadaszatiallattan

Fotók:

  • Pixabay

A következő részben az aranysakált és a hiúzt ismerhetitek meg.