Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cube Cargo Hybrid
  Egy igazi különlegességet sikerült a tavasszal kipróbálni, amelynek a tapasztalatait megosztom most veletek.
Balaton kerülés 360 km-en keresztül
  Ez az igazi Balaton kör.
Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Vár Palócföld! 4/4
  Várnak a Mátra ösvényei.
Vár Palócföld! 4/3
  A Cserhátban jártunk.
prev
next

roka001

A vörös róka (Vulpes vulpes)

A rókák legismertebb faja. A ragadozók (Carnivora) rendjén belül a kutyafélék (Canidae) családjának rövidlábú képviselői. Egész évben vadászható állat.

Előfordulása
Csaknem egész Eurázsiában és Észak-Amerikában előfordul. Csak a magas északról és a trópusi területekről hiányzik e kontinenseken. Megtalálható viszont É-Afrikában, ahol elterjedésének D-i határa a Szahara. A magassági elterjedése szinte korlátlan Európában, az Alpokban legalább 3000 m-ig, a Pireneusokban 3200 m-ig bizonyított jelenléte. Magyarországon gyakorlatilag az egész országban.

roka01
A vörös róka elterjedése Magyarországon 1999-ben, a teríték eloszlása alapján (Országos Vadgazdálkodási Adattár nyomán)

Élőhelye
Nem válogatós, ún. generalista faj, mindenütt megtalálja létfeltételeit, amit széles körű elterjedése is igazol. Megél a tundrán, a sivatagban, ahogy természetes élőhelyei beszűkültek, úgy költözött be a nagyvárosok elővárosaiban is. Ez a széles körű élettérfoglalás napjainkra is jellemző.

Alaktana
A kifejlett egyedek között a testméretekben, különösen a testtömegben megnyilvánuló ivari dimorfizmus mutatható ki, a kan tömege 13–14%-kal magasabb, mint a szukáé. Testén a vöröses színezetű szőr dominál, a háton sötétebb sáv húzódik végig, amit a lapockatájon ugyanilyen színű pászta keresztez. A has szőrzete világosabb, szürkésfehér vagy fehéres árnyalatú. A farok hossza elérheti a testhossz 70%-át, a vége vagy fehéres, vagy kifejezetten fehér, a lábak külső fele és a fülek feketék. A kanok és a szukák között színbeli eltérés nincs.

Nyoma a kutyafélékre jellemző, a mellső lábán 5, a hátsón 4 ujj van, de a mellső láb első ujja, az ún. fattyúköröm csökevényes (ez az, ami a hátsó lábról hiányzik). Nyomképlete leggyakrabban zsinórozás. Lopakodáskor terpesztő csapát hagy, lassú futásnál ferde páros lépéssel, gyors futásnál kieső lépés – kieső első nyommal, trapéz lépéssel vagy kieső háromszög lépéssel halad.

roka02

Hullatékát általában jól látható helyen hagyja, azzal és vizeletével jelöli meg territóriumát.

Élettana
Kotoréknak nevezett lakóhelyét elővigyázatosan választja meg. Kedvező körülmények között nem maga ássa, hanem borzok elhagyott kotorékaiban telepedik meg. Gyakran költözik barlangokba és más természetes üregekbe. Van, hogy kazlakban talál magának téli lakást.

Főleg éjjel, de csendes, elhagyatott helyeken fényes nappal is vadászik. A hosszú nyári napokon több órával napnyugta előtt indul vadászni kölykeivel. Állandó hideg időben és nagy hóban csak a reggeli órákban pihen. Ameddig csak teheti, a sűrűségben halad.

A róka a fiatal őztől a bogarakig minden állatra vadászik, de szívesen fogyaszt dögöt is. Fő táplálékai az egerek és pockok, de megfogja a mezei és üregi nyulat, az őzgidát is. Nemcsak a földön fészkelő madarak tojásait fogyasztja és fiókáit eszi meg, de a repülni tudó madarakat is képes becserkészi. Ha a szükség ráviszi, jól úszik, ezért a vízimadarak fészkei sincsenek tőle biztonságban: még a kotló hattyúkat is megfojtja. A nagy kertekben és a szőlőkben sáskákat, cserebogarakat és lárvákat, földi gilisztákat fogdos, de megeszi az érett gyümölcsöt is. Télen, magas hóban, amikor vadászterületén nem jut megfelelő táplálékhoz, gyakorta az ember közelébe húzódik némi ételhulladék reményében.

roka03

Szaporodása
Többnyire február közepén párzik (ez a koslatás). Ez idő alatt ibolyának nevezett mirigye nagyon erős szagot áraszt. Ilyenkor lehet leggyakrabban ugatását hallani.

A vemhes róka kitépi hasáról a szőrt, hogy kölykei könnyen hozzáférhessenek emlőihez, és ebből a szőrből készít vackot a kölyköknek. Egy alom 3–12 (többnyire 4–7) kölyköt számlál. A kölykök összetapadt szemhéjjal, fejhez lapult füllel jönnek a világra, és nagyon lassan fejlődnek. Szemük legkorábban a 14. napon nyílik ki; addigra minden tejfoguk kibújik, de színük nem a megszokott vörös-fehér-fekete, hanem egyöntetű szürke.

Egy–másfél hónapos korukban merészkednek először a szabadba, hogy a napon sütkérezzenek és játszadozzanak. Júliustól a kölykök az öreg vadászó rókát követik, majd egyedül is vadászni kezdenek (eleinte nappal, szürkületkor). Késő ősszel válnak el anyjuktól. A róka fogságban szelídíthető, főleg ha fogságban is született.

Forrás:

  • wikipedia
  • tankonyvtar.hu

A következő részben a medvét ismerhetjük meg.