Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Zefal Z Sealant defektgátló folyadék.
  Ha nem akarsz sokat foglalkozni a defekttel, kell valami védelem. Nálam ez az idén bizonyított!
Két táska túrázáshoz a New Looxstól
  Ha kicsit ki akarsz tűnni a tömegből.
Keresztül a Dunántúl dombjain és hegyein
  Hungarian (half)Divide élménybeszámoló (2022)
Schwalbe Hurricane tartós teszt
Már több mint 3 000 km a gumiban.
Bikepacking táskák
  Szerkesztőségünkben landolt egy hatalmas csomag, amelyet kibontva bikepacking táskák tömkelege bukkant elő. Most ezeket mutatjuk be nektek.
prev
next

fokep 1Az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület mobiltelefonos alkalmazása hazánk 157 leggyakoribb madárfajának határozásában segít.

Bosszankodott már azon, hogy látott egy ismeretlen madarat, de nem volt önnél madárhatározó?? Ha van okostelefonja, akkor ez a probléma jelentős részben megoldódhat új, Android és iOS rendszereken futó telefonos alkalmazásunkkal!

Az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület közös munkájaként létrejött határozó azoknak készült, akik kezdő madarászként egy állandóan kéznél lévő határozó segítségével még egyszerűbben szeretnék megtudni, milyen madarat láttak a kertben, a parkban, az etetőn, az itatón. Magyarország első mobiltelefonos madárhatározó alkalmazása az alábbi funkciókkal rendelkezik:

  • Madárhatározás
  • Madárlexikon
  • Megfigyelés rögzítése
  • Játék
  • 157 madárfaj, 269 illusztráció és 203 hang

Az applikáció feltöltése a telefonra
Az alkalmazás Android és iOS rendszereken fut, de kizárólag mobiltelefonokra lett fejlesztve, tableteken vagy egyáltalán nem, vagy rosszabb minőségben működik.


Az ingyenes alkalmazás letöltéséhez nem kell mást tennie, mint a Google Play áruházban (Androidos telefonok esetén) vagy az App Store-ban (iPhone telefonok esetén) a keresőmezőbe beírni azt, hogy „Madárhatározó", majd a telepítésre kattintani. Az áruházakban az alábbi kis ikon fog megjelenni:

screenshot 2016-04-18-11-59-00

Ezt az ikont keressük a Google Play vagy az App Store áruházakban

Ha megtaláltuk az ikont, a telepítés gombra kell kattintani. Telepítés után csak keressük meg telefonunkon az ikont és kezdődhet is a határozás!

A határozást menete
1. A kezdő képernyőn válasszuk a „Madárhatározó" felületet, erre kattintva a következő képernyőn az „Ez mi lehet?", „Madárlexikon" és „Játék" lehetőségekkel találkozhatunk.

 screenshot 2016-04-15-13-16-29  screenshot 2016-04-15-13-16-42

Az első lépések

2. Ha határozni szeretnénk, válasszuk az „Ez mi lehet?" gombot, és már kezdődhet a határozás.

3. A következő képernyőn, egymás alatt három felületen ki tudjuk választani a meghatározni kívánt madár alakját, a legjellemzőbb színét és az élőhelyet, amin látjuk/láttuk a madarat. Ehhez menjünk a megfelelő kategóriára és ujjunkat jobbra-balra húzva a kijelzőn kiválaszthatjuk a kívánt beállítást. Nem feltétlenül szükséges mind a három kategóriát leszűkítenünk, hiszen ha már az egyikben kiválasztottunk egy szűrési feltételt, az alkalmazás legalul, a narancssárga mezőben kiadja a lehetséges találatokat. Ezeket vagy megtekintjük, vagy ha túl sok találat van, tovább szűkíthetjük a találati listát.

 screenshot 2016-04-15-15-54-11  screenshot 2016-04-15-13-59-

A szűkítési folyamat

4. Ha a találati listát az ujjunkkal lefelé görgetve megtaláltuk a keresett madarat, kattintsunk a képére. A következő képernyőn megjelenik a madár részletes leírása, tudományos és angol neve, rendszertani besorolása, természetvédelmi értéke, és ha ezek jól elkülöníthetőek egymástól, akkor a hím, a tojó és a fiatal madár ábrája is. Ahol több kép szerepel egy fajhoz, a képen ujjunk jobbra-balra csúsztatásával tekinthetjük meg a további képeket.


További határozási segítségként meghallgathatjuk a madár hangját is, ha pedig még többet szeretnénk megtudni a madárról, az adatlap alján található „Többet akarok tudni" gomb ellátogathatunk az MME honlapjának Magyarország madarai oldalára. Itt bővebb fajleírást, gyűrűzési- és állományadatokat is találunk, valamint videókat és fotókat is nézegethetünk. Ez utóbbi két funkcióhoz internet kapcsolatra van szükség.

 screenshot 2016-04-15-13-1  screenshot 2016-04-18-17-07-31

Így fest a madarak adatlapja

Madárlexikon
Ha nem határozni szeretnénk, hanem csak úgy ismerkedni a madarakkal, kattintsunk a „Madárlexikon" funkcióra, ami az alkalmazásban található összes fajt tartalmazza abc sorrendben.

screenshot 2016-04-18-16-48-24

Játék
Az applikáció játék funkciójával a fajismeretünket vagy éppen a frissen megszerzett tudásunkat is próbára tehetjük.

screenshot 2016-04-15-15-4

A jobb felső sarokban látszódik, hogy hány "életünk" van még

Adatfeltöltés
Aki a madárhatározásban és -megfigyelésben már tapasztaltabb, annak számára az alkalmazás (internet kapcsolaton keresztül) arra is használható lesz április végétől, hogy adatközlőként csatlakozzon az MME Madáratlasz Programjához (MAP), és alkalmi megfigyelését rögzítse, hasznos adatokkal szolgálva a program részére.


Ehhez először a map.mme.hu oldalon kell regisztrálni, ám aki már gyakorlott adatfeltöltő és rendelkezik MAP regisztrációval, nem kell mást tennie, mint a „Megfigyelés rögzítése" funkcióra kattintva bejelentkeznie.

Használatra fel!
Reméljük, mindenki kedvét leli a mobiltelefonos alkalmazásban és megtalálja a fajt, amire kíváncsi volt! Annak érdekében, hogy az applikáció a sokféle okostelefonon és ezek különböző operációs rendszerein is hibamentesen fusson, sok tesztelésre van szükség. Amennyiben valamelyik funkciónál hibát észlel, kérjük, írja meg nekünk a hiba leírását a telefonja típusával és a szoftver verziószámával egyetemben az mme@mme.hu email címre. Köszönjük!

Szöveg és fotók: MME

A cikk eredetiben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján jelent meg. Eredetiben ITT olvasható el.

MME