Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Vár Palócföld! 4/4
  Várnak a Mátra ösvényei.
Vár Palócföld! 4/3
  A Cserhátban jártunk.
Vár Palócföld! 4/1
 Szeretnél teljesen feltáratlan vidéket megismerni, itt a szomszédban?
Látni és látszani. Nappal is!
  Az hogy te látsz, nem jelenti azt, hogy téged is látnak.
prev
next

szentjanosbogar ritzel zoltan 2Nyár elején a sötétedés beálltával erdőszéleken, parkokban sétálva gyakran láthatunk apró, zölden világító pontokat, a szentjánosbogarak fényét.szentjanosbogar ritzel zoltan 2

Hím szentjánosbogár az éjszakában (Fotó: Ritzel Zoltán).

A nőstény szentjánosbogarak nem tudnak repülni, így ők a fűben ülve küldik fényjeleiket, hogy az alacsonyan szálló hímek megtalálhassák őket. Ezért láthatjuk, hogy némelyik zöld fénypont a talaj közelében pislákol, míg mások a levegőben táncolnak. A szentjánosbogarak násza este 9 és 10 óra között zajlik, és a szemlélődő ember számára leginkább egy mesebeli tündértáncnak tűnik.

szentjanosbogar olah zoltan 3

A hím szentjánosbogarak repülés közben világítva keresik párjukat. A fotókon úgy tűnik, mintha fény-csíkot húznának, szabad szemmel nézve azonban lebegő zöld pontokként láthatjuk őket. (Fotó: Oláh Zoltán).

A világon ismert mintegy 2000 szentjánosbogár fajból körülbelül 50 található meg Európában, Magyarországon azonban csak 3 faj él. A hímek alig nagyobbak 1 cm-nél, míg a nőstények elérhetik a 2,5 cm-es méretet is.

 

1. nosteny

Nagy szentjánosbogár nőstény (Forrás: http://files.school-collection.edu.ru/dlrstore/3d51ea08-137b-4737-8a54-4...)

A világítás a szentjánosbogaraknál a hímek és nőstények egymásra találását segíti elő. A fényt a potrohuk utolsó szelvényében található világítószerv segítségével bocsájtják ki.

2. him

Nagy szentjánosbogár hím (Forrás: http://macroid.ru/showcat.php?cat=2495&lang=en)

Kevesen tudják, hogy a szentjánosbogarak lárvái csigákkal táplálkoznak. A nagyobb csigák túlélhetik a szentjánosbogár lárva támadását, a kisebb csigák azonban biztos táplálékul szolgálnak a lárvák számára.

larva5 csiga

Nagy szentjánosbogár lárva táplálkozás közben (Forrás: http://aramel.free.fr/INSECTES55.shtml)

A lárvák 1-2 évig fejlődnek, majd végleges méretüket elérve bebábozódnak, hogy május-júniusban kikelhessenek a kifejlett példányok. A kifejlett bogarak már nem vesznek magukhoz táplálékot, az ő életük csupán a szaporodásra koncentrálódik, párzás és a peték lerakása után rövidesen elpusztulnak.

szentjanosbogar potyo imre 5

Szentjánosbogarak az éjszakában (Fotó: Potyó Imre).

A szentjánosbogarak hazánkban minden tájegységben előfordulnak dús aljnövényzetű erdőszéli, vagy parkos területeken. Megfigyelésüket könnyítik a szervezetett keretek között zajló, esti szentjánobogár-séták, melyek országszerte több helyen is elérhetőek. További információ a www.bogarmester.hu oldalon.

szentjanosbogar sly studio

Szentjánosbogár rajzás (Fotó: Ravasz Balázs - Sly Studio).

Szöveg és fotók: MME

A cikk eredetiben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján jelent meg. Eredetiben ITT olvasható el.

MME