Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Vár Palócföld! 4/4
  Várnak a Mátra ösvényei.
Vár Palócföld! 4/3
  A Cserhátban jártunk.
Vár Palócföld! 4/1
 Szeretnél teljesen feltáratlan vidéket megismerni, itt a szomszédban?
Látni és látszani. Nappal is!
  Az hogy te látsz, nem jelenti azt, hogy téged is látnak.
prev
next

vándorsólyomVSbringaKülönleges videót készített egy vándorsólyom repüléséről a BBC: a madár egy világbajnok hegyikerékpárost kergetett.

A vándorsólyom a sebességéről híres: zuhanórepülés közben a 322 kilométer/órát is elérheti, ezzel pedig a Föld leggyorsabb állatának számít. Egy ilyen madárral versenyzett Gee Atherton, világbajnok hegyikerékpáros.

A bringás hátára szerelt csalit kellet a sólyomnak megszereznie egy fantasztikus száguldás alatt. A rövid filmecskét több kameraállásból vették és a feszültséggel teli zene egy nagyon izgalmas filmecskét eredményezett.

Ezzel a videóval szeretnénk felhívni figyelmeteket erre a különleges madárra.

A vándorsólyom a sólyomfélék családjának egyik legnagyobb elterjedési területtel rendelkező képviselője. Mérete körülbelül akkora, mint egy nagytestű varjúé. Kékesszürke háta, hófehér alapon sorokba rendeződött fekete, csepp alapú pettyes hasi része és fekete feje van, amelyen szintén fekete „bajusz" húzódik.

vándorsólyomA vándorsólyom főleg a sebessége miatt ismert, mivel zuhanórepülés[4] közben képes elérni a 322 km/h-t és ezzel a Föld leggyorsabb állata.

Bár legfőbb táplálékát a középméretű madarak alkotják, a vándorsólyom kisebb emlősökre, hüllőkre, sőt még rovarokra is vadászik. Az ivarérettséget egy éves korban éri el. A felnőttek egész életre „házasodnak", addig hűek egymáshoz, amíg egyikük el nem pusztul. Tojásait a sziklák szélére, újabban a városok tömbházaira is rakja.

Sok helyen ez a ragadozómadár veszélyeztetett fajjá vált, főleg a nagy hatású rovarmérgek miatt, mint amilyen a DDT is volt. Miután ezt az 1970-es évek elején betiltották, a vándorsólyom állományok újra szaporodnak.

A vándorsólyom magyarországi állománya az 1930-as években 40–50 pár lehetett. Az 50-es években állományát 19 párra becsülték. Az utolsó ismert hazai költőhelye a bükki köveken volt 1964-ben, ekkor a Budapesti Állatkert számára begyűjtötték a fiókákat. Ezután sikeres költésről egy ideig nem volt adat.

1997-ben Magyarországon 33 év után ismét sikeresen költött vándorsólyom, a fészekből két fiatal madár repült ki. Azóta a vándorsólyom minden évben sikeresen költöt hazánkban. A párok száma lassan növekszik, 2005-ben már hét pár fészkelt. A 2012 januárjában végrehajtott madárszámlálás eredménye alapján 17 vándorsólyom telelt Magyarországon.