Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
prev
next

pekingKína befolyása a fejlődő országokban mára már nagyobb, mint az Egyesült Államoknak.

A növekvő kínai befolyás oka, hogy kevésbé támasztanak politikai elvárásokat, mint az amerikaiak, viszont hajlandóak a gazdasági együttműködésre.

Kína egyre inkább beleszól a világpolitikai folyamatokba is, míg korábban csak a vádakra reagált. Salát Gergely, az ELTE Távol-Kelet Intézetének adjunktusa rámutat arra, hogy Kína mindig is jelentős hatalom volt, a megerősödése nem új keletű. Az 1800-as évek elején például a GDP 30%-át adta. Saját területén belül pedig Kína mindig is nagyhatalom volt, hozzá igazodott Korea, Japán és a délkelet-ázsiai államok is. Napjainkban, Kína a kutatási tevékenységet tekintve a világ országainak rangsorában a 14. helyről a 2. helyre lépett.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő műsorának vendége, Szunomár Ágnes az MTA Világgazdasági Intézetet munkatársa szerint a tévhitekkel ellentétben, nem kell tartanunk Kína túlnépesedésétől mivel a népesség 2025-ös tetőzése után gyors csökkenésre számíthatunk. A jövőben Kína lesz az Európai Unió legnagyobb kereskedelmi partnere. Az Unió és Kína között egy baráti-stratégiai viszony ellenére a kínaiak az Uniót nem tekintik igazi nagyhatalomnak. Ezzel párhuzamosan Kína elveti azt a hatalmi egypólusúságot is, amit az Egyesült Államok képvisel. A kínaiak a nagyhatalmakkal ellentétben mindig hibrid államformákat hoztak létre, amelyeknek titka, hogy csak azokat az elveket veszik át, amelyek számukra szimpatikusak.

Az adást megtekintheted ITT.

Forrás: Tiszta Jövő

A Cikk eredetiben ITT olvasható!