Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
Cateye vezetékes kilométeróra teszt
  Az Enduro és a Velo 9 tesztje
prev
next

gameoverGlobális katasztrófával fenyeget az északi-sarki jég drámaian felgyorsult olvadása -olvasható a Tiszta Jövőn.

Peter Wadhams professzor, vezető jégkutató szerint 2016-ban jégmentes sarkvidéki nyárra, a továbbiakban pedig „szörnyű” következményekre számíthatunk.

Wadhams, a Cambridge-i Egyetem tudósa a Guardiannak írt emailjében értekezett a helyzet súlyosságáról: „Az éghajlatváltozás már nem olyan kérdés, amelynek a megoldására évtizedek állnak rendelkezésünkre, nemcsak a szén-dioxid kibocsátást szükséges sürgősen csökkentenünk, hanem minél előbb meg kell vizsgálnunk a globális felmelegedés lassítására alkalmas lehetőségeket is, mint például a különböző geoengineering ötleteket.” Ezek közé tartozik a napsugarak visszatükrözése, a felhők sűrűségének és az óceánok ásványianyag tartalmának növelése, az utóbbi nagyobb szén-dioxid elnyelő képességet eredményez.

a-jghegy

A professzor évekkel ezelőtt megjósolta az északi-sarki jég összeomlását: „Az ok a globális felmelegedés: ahogy a klíma egyre melegszik, minden évben kisebb mértékben nő a jégmennyiség a tél folyamán és nagyobb a jégveszteség a nyári olvadás idején. Eleinte ez (a katasztrófa közeledése) nem volt látható, a jég lassan húzódott vissza, olyan sebességgel, ami alapján még legalább 50 évig ki kellett volna tartania.” Wadhams elmondása alapján az olvadás végül olyannyira felgyorsult és kiterjedtté vált, hogy a nyári időszakban a jégtakaró egészét érinti.

A folyamat 2015–2016 nyarán éri majd el csúcspontját, ekkor fordulhat elő először, hogy az Északi-sarkról teljesen eltűnik a jég. Ha így történik, az óceán és a tengerfenék hőmérséklete is megnő, ami az utolsó jégkorszakból megmaradt és hatalmas mennyiségű metángázt csapdába ejtő sarki permafroszt olvadásához vezet. Az üvegházhatású metán felszabadulása pedig újabb „nagy lendületet ad a globális felmelegedésnek”.

A cikk eredetiben ITT olvasható!