Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
Kérdések a PEDELEC támogatással kapcsolatban
Örömteli hír, de felmerült bennem jó néhány kérdés is...
prev
next

szelAz egész világ energiaellátását bőven meg lehetne oldani a szélenergia hasznosításával-írja a Tiszta Jövő.Egyidejűleg két kutatócsoport is erre a következtetésre jutott a közelmúltban – írja az ibitimes.co.uk portál. A kutatók megjegyezték, hogyha kizárólag a szélenergia hasznosítására venne irányt a világ, akkor a klímagondok jelentéktelenek lennének.

Geofizikai határai gyakorlatilag nincsenek a szél befogásának, hasznosításának határai legfeljebb gazdasági, politikai és technikai jellegűek lehetnek – szögezi le a Lawrence Livermore laboratórium által készített jelentés.

Az amerikai állam által működtetett laboratórium azt igyekezett kiszámítani, mennyi energia állítható elő szélenergetikai berendezésekkel, figyelembe véve azt is, hogy a hatalmas szélenergiát hasznosító kapacitás alapvetően ne változtassa meg az élő környezetet.

A Carnegie Institution egy olyan modellt használt, amelyik a földfelszínen, illetve a légkörben becsülte meg a hasznosítható szélenergia mennyiségét, és aminek alapján úgy véli, hogy a levegő mozgási energiájából a földfelszínen 400 terawatt, de a magas légköri szélenergiából legalább 1800 terawatt energiamennyiség származhat, azaz százszor annyi, amennyit körülbelül jelenleg az emberiség igényel.

Az intézet szerint mindazonáltal az összesen 2200 terawatt energiamennyiséget már nem lehetne a klimatikus viszonyok változása nélkül előállítani, bár ez a változás nem lenne jelentős. Véleményük szerint azonban kedvező volna, ha a szélerőművi kapacitások bizonyos mértékig szóródnának földünkön.

A cikk eredetiben itt olvasható.