Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

fustA Georgia Institute of Technology kutatói új technológiát fejlesztettek ki, melynek köszönhetően eltávolítható a légkörből a kibocsátott szén-dioxid. Írja oldalán a tisztajövő.hu.

A korábban alkalmazott eljárások általában a keletkezés helyén, füstszűrő-berendezések segítségével próbálták megakadályozni, hogy szén-dioxid kerüljön a levegőbe, az új módszer viszont lehetővé teszi, hogy a már kibocsátott szennyezést felszámolják. A kutatók eredményeit a Global Thermostat Co. kisérleti üzemében tesztelik.

A technológia lényege, hogy a kerámia méhsejt-szerkezetre felvitt módosított szilikagél megköti a rajta átáramló levegőből a szén-dioxidot.

David Sholl professzor elmondása szerint, ha az eddig használt szűrőberendezések el is távolítanák a füstgázban található összes szén-dioxidot, akkor is csak mérséklődne a kibocsátás, ezért van szükség további, a levegő közvetlen tisztítását biztosító eljárásokra.

A tudósok számításai alapján a módszer nemcsak hatékony, hanem költségkímélő is: egy teherhajókon használt konténer méretének megfelelő szűrőegység évente mintegy ezer tonna széndioxidot távolíthat el a levegőből, miközben működési költsége tonnánként mindössze száz dollár.

A cikk eredetiben ITT olvasható.