Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
Cateye vezetékes kilométeróra teszt
  Az Enduro és a Velo 9 tesztje
prev
next

2007-01-12_euro-velo-Az EuroVelo, teljes nevén az Európai Kerékpárút Hálózat az Európai kerékpárszövetség terve 12 hosszútávú, egész Európát átszelő kerékpárút kialakítására. Ezen utak teljes hossza több mint 60 000 km, melyből több mint 20 000 km már elkészült.

Az EuroVelo utak hasonló elképzeléseket tükröznek, mint az Egyesült Államokban a Greenway projektek, például az East Coast Greenway. Az EuroVelo utakat az egész kontinenst átszelő kerékpártúrákra tervezik, a már meglévő kerékpárutak összekötésével. Természetesen ezeket az EuroVelo útvonalakat a helyi kerékpáros forgalomban is igénybe lehet majd venni. Magyarországon két EuroVelo útvonal halad át, az EV6, illetve az EV11.

{reklam}

EuroVelo útvonalak röviden

Észak – Déli útvonalak

 • EV 1 – Atlanti parti útvonal: Északi-fok – Sagres 8186 km
 • EV 3 – Zarándokok útvonala: Trondheim – Santiago de Compostela 5122 km
 • EV 5 – Via Romea Francigena: London – Róma és Brindisi 3900 km
 • EV 7 – Közép Európai útvonal: Északi-fok – Málta 6000 km
 • EV 9 – Balti-tengertől az Adriáig (Borostyánkő útvonal): Gdańsk – Pula 1930 km
 • EV 11 – Kelet Európai útvonal: Északi-fok – Athén 5964 km

Nyugat – Keleti útvonalak

 • EV 2 – Fővárosok útvonal: Galway – Moszkva 5500 km
 • EV 4 – Roscoff – Kijev 4000 km
 • EV 6 – Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig (Folyók útvonal): Nantes – Konstanca 3653 km
 • EV 8 – Mediterrán útvonal: Cádiz – Athén 5388 km

Körutak

 • EV 10 – Balti-tengeri kerékpár útvonal (Hanza kör): 7930 km
 • EV 12 – Északi-tengeri kerékpár útvonal: 5932 km

Teljes hálózat: 63 505 km

EV 6 magyarországi szakasza:

Karte_Verlauf_EuroVeloAz útvonal a német, osztrák, szlovák dunamenti kerékpár út magyarországi folytatása. Az út Rajkától a Szigetközön át vezet, majd a kisalföldi szakaszon eltávolodik a Dunától, de Esztergomtól ismét a Duna parton vezet Budapestig. A főváros után a Csepel-sziget kisforgalmú útjain juthatunk el Tass ig. A sziget után a Duna bal köz utakon partján juthatunk el Fajszig, ahonnan a gáton kerekezve Baján át Mohácsra juthatunk. A kerékpártúra 457 km hosszan vezet Magyarországon.

EV 11 magyarországi szakasza:

Tiszabecs-Vásárosnamény-Kisvárda-Tokaj-Tiszafüred-Szolnok-Csongrád-Szeged

Ha a Tisza magyarországi partvidékét biciklizés közben fedezzük fel, megtapasztalhatjuk a Tisza közeli tájak különleges hangulatát, báját. Olyan feledhetetlen élményben lesz részünk, amire később is örömmel gondolunk majd vissza. Érdemes rászánnunk akár egy teljes vakációt is. Kezdő túrakerekezők, kevéssé korszerű, egyszerű túrabiciklivel is nekivághatnak. Szinte minden időszakban, tavasztól őszig útra kelhetünk. A kisebb-nagyobb Tisza menti települések gazdag kulturális kínálattal és számos szórakoztató eseménnyel várják a két keréken érkezőket.

Utunk javarészt igen jó minőségű és szélesen aszfaltozott gáton vezet. A Tisza közelében, az azzal párhuzamosan vezető utakon többnyire kicsi a forgalom. Van ahol csak komppal juthatunk át a Tisza másik partjára. A kerékpáros túrázókat a Tisza mentén nem vezetik (még) külön útirányjelző táblák, ezért az útikalauzok és részletesebb térképek segítségét nem nélkülözhetjük.