Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

5 +1 Cube hátizsák
  Kipróbáltuk a Cube prémium hátizsákjait.
PRO(fesszionális) pumpák
  PRO pumpák tesztje
Akcióban
Bemutatkozik a LAMAX csúcs W10.1 akciókamerája.
Kerékpártúra a Szent László kilátó-kápolnához
Egy fantasztikus Makovecz Imre tervezte kilátót fedezhetsz fel.
Cube kerékpáros ruhák hölgyeknek
  Öltözködjünk stílusosan!
prev
next

 ra bph hd2021 032

Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.

El akarok indulni, mozogni, felfedezni a világot - mindannyiunkban van egy kis vándorlási vágy. Valószínűleg sosem volt ez könnyebb, mint most a bikepacking, azaz a minimál csomagos túrázós stílussal. Ez egyesíti magában a nagy távolságok rövid idő alatt történő megtételének lehetőségét, a szinte bármilyen útvonal választásával. (Ok, mély homokban ezután is tolni fogod a bringát.) Itt "Csak a gumi szab határt".

bikepacking stilusrol kezdoknek 01

A szerző a 2021-es Hungarian Divide első napján a Zemplénben (Fotó: Hungarian Divide)

Ezt az új stílust magyarosan bikepackingnek hívják, ami sokkal menőbbnek hangzik, mintha lefordítanák. (Erre a névre egy frappáns magyar nevet keresünk, ha van ötleted, írd meg hozzászólásban.)

A "Mi is az a bikepacking valójában?" kérdésre a választ mindenki maga dönti el.

 • Egyedül, párban vagy akár csoportosan tekerni?
 • Két napig vagy két hónapig?
 • Nyugodt 50 kilométeres napi távval, vagy inkább naponta 300-al?
 • Sátorban, buszmegállóban vagy egy luxusszállodában aludni?

Nincs egyetlen helyes válasz - mindez, és még sok minden más, a bikepacking.

A „tökéletes” bikepacking kerékpár

Bárcsak minden olyan egyszerű lenne, mint a válasz a bikepackinghez tökéletes kerékpár kérdésre. Mert a rövid válasz az, hogy: azt a kerékpárt válaszd, amelyiken jól érzed magad. A bikepacking táskákat szinte minden kerékpárra fel tudod szerelni. A leguniverzálisabb választás a gravel, a trekking és a merev farú MTB. Ezek szinte minden terepviszonnyal megbirkóznak. A gravel bringa lesz a leggyorsabb és legkényelmetlenebb, a monti a lassabb és a legkényelmesebb.

bikepacking stilusrol kezdoknek 02

Ez a verzió nem jött be, a kerék rúgózáskor bele ér a táskába

A gravel táskák használata nem igényel speciális csomagtartó rögzítési szemeket. Nem fontos sem ez, sem a láncvilla hossza. Egyedül az ösztelós bringáknál kell megnézni azt, hogy a nyeregtáskába beleér-e a kerék a rugózása során. Váltásnál nincs igazán sok extra követelmény, hosszútávon jó, ha elől több lánckerék van. Karbantartás szempontjából a hátul 8-9 sebességes rendszerek üzemeltetése a legolcsóbb. Lényeges viszont, hogy ha túráink során el akarjuk hagyni az aszfaltot, akkor a bringa váza minél szélesebb gumit tudjon fogadni.

bikepacking stilusrol kezdoknek 03

Ez viszont igen. Bár a kos kormányt nem szeretem, valahol itt kezdődött a bikepacking szerelem

Hosszútávú túrákon kedvező, ha kezeidnek több fogáspontja van a kormányon. Ilyen szempontból a koskormány az egyik legjobb lehetőség. Ellenben, ha azt (mint én is) nem szereted, akkor sincs veszve semmi, a bulhorn kormány, avagy az egyenes kormány, szarvval szintén jó megoldás. (Ráadásul a fejtetőre állított kormány a szarvakon szépen felfekszik. Kényelmesebb a felmálházott bringán a defektjavítás, vagy a láncolajozás.)

bikepacking stilusrol kezdoknek 04

Viszont a gyenge csuklóm igényel egy teleszkópot, és én inkább montis vagyok

Nagyon fontos a világítás. Egy jó akkus lámpa powerbankkal kiegészülve sokak számára tökéletes megoldás. Ha többre vágysz, akkor a legjobb megoldás egy agydinamó, egy profi lámpával és USB töltő csatlakozással.

Bikepacking táskák

Ez a túrázási mód megtanít arra, hogy a felesleges cuccot, - kicsit kilépve a komfort zónádból - otthon hagyd. Cserébe gyorsabban haladhatsz akár aszfalton, akár terepen. Lényegesen kevesebb dolgot tudsz magaddal vinni, mint a csomagtartóra szerelhető táskákban. Cserébe viszont gyorsabb vagy és a földutakon is jobban boldogulsz.

bikepacking stilusrol kezdoknek 05

Felmálházva a 2021-es Balaton Bike Derby rajtja előtt (Fotó: Balaton Bike Derby)

Ma már rengeteg bikepacking táska van a piacon. Ezek közül a legfontosabb a nyereg alá, a felső vázcső alá, a kormány alá és az első villára szerelhetőek. Ezen túl több kisebb létezik, amellyel egyedi igényeidet tudod személyre szabni.

Néhány szó a csomagolásról

A kezdő biciklitúrázók egyik legfontosabb kérdése: Mit vigyek magammal és hogyan tároljam? Sajnos ez az egyik legnehezebben megválaszolható kérdés, mert a biciklitúrázás nagyon egyéni. Hogy kinek mire van szüksége, az személyenként és túránként változik.

 • Van, aki nem akarja nélkülözni a sátrat, más a csillagok alatt egy buszmegállóban, vagy egy esőbeállóban is elalszik.
 • Egyesek inkább egy harmadik szett trikót is bepakolnak, mások inkább útközben mosnak, vagy még azt sem.
 • Vedd figyelembe azt is, hogy egy izlandi vagy egy olaszországi túra csomagolási listája sem feltétlenül egyforma.

Egy dolog biztos: ne csomagolj túl sok mindent! Ha valami tényleg hiányzik, az általában megvásárolható útközben.

bikepacking stilusrol kezdoknek 06

Pakolási útmutató egy hetes tútára

Ezekbe a táskákba máshogyan kell pakolni, mint a csomagtartós túratáskáknál, mivel nehezebb a dolgokhoz hozzáférni. A kerékpározás közben nem szükséges dolgok a nyereg- és a kormánytáskákba pakoljuk. A napi szükségleteket váztáskába helyezzük. Mint az előbb említettem, léteznek kisebb speciális táskák, amelyek a telefont, illetve a pénztárcát őrzi.

Ha több cuccra lenne szükséged, semmi gond, hiszen a villára szerelhető tartó még sok mindent (derékalj, hálózsák) elnyel. Ráadásul ide sem szükséges a furatokkal ellátott merev villa. Két, barkácsboltban vásárolt gumibevonatos csőbilinccsel a teleszkóp lábára is felrakható a táska tartója.

Amire figyelj:

 • Technika: Okostelefonok és hasonló kütyük nélkül (szinte) semmi sem működik. Fontos: csomagolj számukra esőálló huzatot és ne hagyd otthon a powerbankot!
 • Energia: Powerbank a kütyüidnek, élelmiszer neked. Ezek ne a táska legalján legyenek.
 • Ápolás: A láncolaj egy jó (nem csak aszfalton vezető) túrán akár napjában többször is előkerülhet. Ahogyan a napvédő, vagy a popsikrém is.
 • Egy mini szerszám, pótbelső néhány pótalkatrész esetleg egy lakat nem hiányozhatnak.
 • Egy egész napos tekerés után a alvós ruha, egy kempingpárna nagyon jól eshet.
 • A hálózsák a legtöbb kiránduláshoz elengedhetetlen. A kérdés csak az, hogy mennyire legyen meleg és könnyű.
 • Kiépített szállás, a sátor, vagy egy függőágy a túra kaland fokozatát növelik.

Elérkeztünk cikkünk végére, ha bővebb infókat keresel a kerékpáros túrázással kapcsolatban, akkor olvasd el a 11 részes Kezdő kerékpáros túrázók kalauza csorozatunkat. (Itt az utolsó részre kattinthatsz, mert annak végén ott az egész sorozat tartalomjegyzéke linkekkel.) Jó utat barátom!

Kapcsolódó cikkek: