Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking táskák
  Szerkesztőségünkben landolt egy hatalmas csomag, amelyet kibontva bikepacking táskák tömkelege bukkant elő. Most ezeket mutatjuk be nektek.
Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
prev
next

africa ge049db638 1280

Extrém túra extrém célkitűzésekkel.

Az Indiai-óceán partjától indulva kerékpárral közelíti meg Afrika legmagasabb pontját, az 5895 méter magas Kilimandzsáró csúcsát Zichó Viktor a Kalifa Kilimandzsáró Bikepacking keretében.

Viktor a tervek szerint kb. 4900 méterig juthat fel kétkeréken, majd az utolsó 1000 méteres szakaszon részben tolva, részben a hátán cipelve viszi fel bringáját a csúcsra.

A kerékpáros-mászó expedíció legveszélyesebb szakasza azonban nem ez lesz. Viktor célja ugyanis az, hogy kerékpárral guruljon le a csúcsról, durva, magashegyi terepen.

africa ge049db638 1280

Fotó: pixabay

Tudtad?

Gróf Teleki Sámuel és útitársa, Ludwig von Höhnel a Császári és Királyi Haditengerészet (osztrák-magyar haditengerészet) hadnagya 1887 elsőként érték el a Kilimandzsáró hegy 5310 méter magasan húzódó hóvonalát, az első felfedezők voltak, akik megpillantották a hatalmas Rudolf- (1975-ben átkeresztelték, a turkana törzsről nevezve el, amely a partjain él.) és a kisebb Stefánia-tavat. (Mai neve Csev-Bahir.)

A Rudolf- tótól délre, Teleki a Suguta kiszáradt folyó völgyében felfedezett egy aktív vulkánt, melyet társa Höhnel Telekiről Teleki-vulkánnak nevezett el, melyet mind a mai napig így hívnak.

Viktor útja az India-óceán partjától Kenyán és Tanzánián keresztül vezet a Kalifa Kilimandzsáró Bikepacking keretében, amelynek során a csúcsig mintegy 350 kilométert és csaknem 7500 méternyi szintemelkedést kell leküzdenie.

A kerékpározás és az egészséges életmód népszerűsítése mellett az expedíció célja a híres magyar Afrika-kutató, vadász, Kittenberger Kálmán előtti tisztelgés, születésének 140. évfordulója alkalmából. Az út során Zichó Viktor több, Kittenberger Kálmán által is meglátogatott helyszínt érint, a csúcson pedig elhelyez egy nemzeti színű szalagot a magyar vadász-író emlékére.

Kittenberger Kálmán (Léva, 1881. – Nagymaros, 1958.)

Magyar Afrika-kutató, zoológus, tanár, vadász és természettudományi író. A magyar vadászirodalom klasszikusa, 1920–1948 között a Nimród vadászújság főszerkesztője volt.

A Magyar Nemzeti Múzeum megbízásából többször járt Afrikában gyűjtő úton. 1956-ban a múzeumi tűzvészben, az általa gyűjtött anyag nagy része elpusztult. Megmaradt viszont az értékes rovargyűjteménye, köztük számos új faj, amelyek egy részét Kittenbergerről nevezték el.

A Nemzeti Múzeum többször reklamált, munkáját lassúnak vélték, fizetését nem küldték. (Három hónapig feküdt betegen, mert egy oroszlán megtámadta.) Erre a támadásban sérült, lecsüngő ujjpercét levágta, és elküldte a Nemzeti Múzeum igazgatójának, hogy a rajta lévő arzénnyomokat látva az megbizonyosodjék róla: folytatja a gyűjtést és preparálást.

Viktor a teljes utat saját erőből, motorizált járművek és kísérők segítsége nélkül szeretné teljesíteni. A Kalifa Kilimandzsáró Bikepackinget ezért egy svájci felkészülési mászás előzte meg. Amikor három éjszakát töltöttek 2800 méter fölött, és megmászták a 4158 méter magas Jungfraut.

Az expedíció eredetileg október másodikán indult volna, azonban a kenyai vízum kiadása körüli bonyodalmak miatt néhány nappal később, október 5-én sikerült elindulni. Viktor a tervek szerint október 12-én érhet fel a Kilimandzsáró csúcsára.

Drukkoljunk neki!