Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

5 +1 Cube hátizsák
  Kipróbáltuk a Cube prémium hátizsákjait.
PRO(fesszionális) pumpák
  PRO pumpák tesztje
Akcióban
Bemutatkozik a LAMAX csúcs W10.1 akciókamerája.
Kerékpártúra a Szent László kilátó-kápolnához
Egy fantasztikus Makovecz Imre tervezte kilátót fedezhetsz fel.
Cube kerékpáros ruhák hölgyeknek
  Öltözködjünk stílusosan!
prev
next

 var palocfold 4 4 03

Várnak a Mátra ösvényei.

Mátrafüreden járunk palócföldi utunk utolsó állomásán. Itt a Cicáskacus vendégházba látogattunk el, amely szintén részt vett az Interreg pályázatán. A kilenc szobás vendégház akadálymentesített, ami azt jelenti, hogy nem jönnek zavarba akkor sem, ha mozgássérült vendéget kell fogadniuk. Ők is kényelmesen tudják használni a vendégház szolgáltatásait.

 var palocfold 4 4 01

Rendezett körülmények, igényes, tiszta szállás fogadja az ide látogatókat. Minden szobában tetten érhető a palóc népművészet motívumai a falvédőn, illetve a díszpárnán. Az udvaron egyedi, népművész készítette játékok várják az apróságokat. Most azonban az aktív kikapcsolódás felé nyitnak. Kerékpáros turistákat, illetve olyan kerékpározni szándékozó embereket, akik nem feltétlenül szeretnék magukkal cipelni a saját kerékpárjukat. Számukra a vendégház tud biztosítani bringákat.

A kölcsönzős flottát meglátva le is esett az állam, hiszen semmit sem bíztak a véletlenre. Merida, Kellys és CTM bringák várják az érdeklődőket. Elsősorban hegyi- és trekking kerékpárok. Ráadásul nem az alsó kategória aljáról. Ennek oka, hogy itt főleg az aszfaltot elhagyva lehet jókat bringázni. De akkor sem jönnek zavarba, ha országúti, vagy villanybringa után érdeklődik a kedves vendég.

Az előző részben emlegetett huskbike.eu weboldalra sajnos még nem töltöttek fel egyetlen útvonalat sem, de nem jöttünk zavarba elmentünk egy rövid körre hegyen-völgyön, árkon-bokron keresztül. Ok, ez egy kis írói túlzás volt, de egy könnyű 30-as tereptúra útvonalat jártunk be.

var palocfold 4 4 02

A Cicáskacus vendégházból elindulva egy kellemes lejtőzéssel kezdtünk, a Gyöngyös felé vezető kerékpáros úton. A város előtt körülbelül félúton jobbra fordulva Gyöngyössolymos irányába tekertünk tovább. A falut elhagyva az aszfalt is eltűnt innen a zöld kerékpáros jelzést követve haladtunk tovább. Eleinte az erdei vasút mellett, majd egymástól elváltak útjaink és csak Szalajkaháznál kereszteztük újra.

var palocfold 4 4 03

A mellettünk kanyargó Gyöngyös-patak gázlója eszembe juttatta az egyik kedves barátomat, akinek élete álma volt egy patakon történő bringás átkelés majd húsz éve. Akkor a nyári kirándulásunkon ez, az elapadó hegyi patakocskák miatt nehezen volt teljesíthető, de teljesítettük. Az alábbi fotót neki küldöm. És itt üzenek: ne a kifogásokat keresd, hanem gyere bringázni!

Eme kis kitérő után hamarosan mi is megálltunk szerelvényt igazítani. Illetve egy pár méter erejéig kipróbáltam a vendégház kölcsönözhető villanybringáját. Illetve lőttem néhány fotót a Lilabánya ma is művelés alatt álló vöröses-lila riolitképződményeiről.

var palocfold 4 4 04

Tovább haladva szép komótosan másztunk tovább. Kicsit gyors volt a tempó, de jól esett ez az e-bike követő edzés.

Utunk felénél értük el a Szalajkaházat, ahol az erdei vasút végállomása van. Itt egy érdekességbe botlottunk. Nevezetesen egy erdei bringa szereld magad központra, amely állt egy állványból, egy pumpából és többféle szerszánból. Természetesen a valószínűsíthetően kihelyezett bicska imbuszkulcskészlet éppen ismeretlen zsebben figyel.

var palocfold 4 4 05

Igazán tetszett az ötlet, illetve nem is tudtam hová tenni, hiszen őrült felelőtlenség az alap szerszámkészlet nélkül túrára indulni. Pláne erdőbe. Egyszer - az is van már vagy 20 éve - az erdő közepén elszakadt a láncom. 30 km rollerezés lett a vége. Azóta láncprés is van mindig nálam.

A Szalajkaháztól átváltottunk a sárga bringás jelre, amely eleinte továbbra is fölfelé vezetett minket a Válos-tető alá, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Gyöngyös és azon túl az Alföld felé. Innen már lejt az út és egy élvezetes száguldással becsatlakoztunk egy erdészeti aszfalt útba, amely Mátraszentimre és a 24-es úton a Hotel Lifesyle között kanyarog. A másodrendű főútig egy hosszabb keményebb mászás várt ránk. Végül egy jutalom gurulás után megérkeztünk a mátrafüredi kiindulópontunkhoz.

var palocfold 4 4 06

Ez az útvonal egy könnyen teljesíthető szép túrautacska, amit egy közepes kondival rendelkező bringás könnyen teljesít. Azok se ijedjenek meg, akik nem érzik a lábukban a zabolázatlan ménes erejét, nekik kicsit több pihenővel, de szintén teljesíthető lesz.


  • Túra hossza: 29 km
  • Túra nehézsége: Könnyű
  • Szint: +790 m,-790 m
  • Átlagos meredekség: 4.3 %

Kapcsolódó cikkek:

var palocfold 00