Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Két táska túrázáshoz a New Looxstól
  Ha kicsit ki akarsz tűnni a tömegből.
Keresztül a Dunántúl dombjain és hegyein
  Hungarian (half)Divide élménybeszámoló (2022)
Schwalbe Hurricane tartós teszt
Már több mint 3 000 km a gumiban.
Bikepacking táskák
  Szerkesztőségünkben landolt egy hatalmas csomag, amelyet kibontva bikepacking táskák tömkelege bukkant elő. Most ezeket mutatjuk be nektek.
Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
prev
next

 elkeszult a sacravelo kerekparos zarandokut halozat 01

900 km hosszú kerékpáros úthálózatot jelöltek ki.

A Dunántúl északi részén bringázva már többször bele akadtunk a SacraVelo kerékpáros jelzésekbe. A napokban kaptunk egy sajtóközleményt, a melyben bejelentették, hogy elkészült az ezen a néven futó két országot összekötő tematikus kerékpáros útvonal hálózat.

A „SacraVelo – Határon átnyúló kerékpáros zarándokutak hálózata a Duna térségében” című projekt keretén belül közel 900 km hosszú biztonságosan használható kerékpáros úthálózatot jelöltek ki, ami kapcsolódik az EuroVelo6 „Duna-menti” és az EuroVelo13 „Vasfüggöny” nemzetközi kerékpáros útvonalakhoz.

 elkeszult a sacravelo kerekparos zarandokut halozat 02

Összesen 4 Duna-menti magyar és szlovák megye, illetve 2 települési önkormányzat összefogásával megvalósult turisztikai kezdeményezés célja, hogy a térség gazdag kulturális és természeti örökségeinek vonzerejét ötvözve tegye a kerékpárosok számára népszerűbbé a régiót. A projekt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nagyszombat és Pozsony megye, valamint Szil és Bácsfa települési önkormányzatok együttműködésével az Európai Unió Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül jöhetett létre.

A hálózat részeként az útvonalak kijelölésén túl kerékpáros pihenőhelyet, valamint több szakrális látnivalót bemutató, többnyelvű térképes információs táblát helyeztek el a zarándokút állomásain. Bacsfa és Szil községben kerékpáros centrumot is kialakítottak, ez utóbbiban közösségi tér, mellékhelyiségek és kerékpártárolók is szolgálják az ide érkező turisták kényelmét.

A közel 900 km hosszú úthálózat és a több száz határ menti szakrális érték pontos helye a www.sacravelo.hu oldalon is megtalálható. A 8-féle tematikus és 43 egyéb útvonal a SacraVelo applikáción keresztül is elérhető. Egy gyors regisztráció és a SacraVelo alkalmazás letöltése után az egyes útvonalak az applikáción keresztül is elérhetővé válnak, ami menet közben nyújt segítséget. Az információs táblákon elhelyezett QR-kódok beolvasásával pedig a meglátogatott szakrális helyről további érdekességek olvashatók.