Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

 kis gyermekes kerekpartura tatan 02

Egy könnyű 8 km-es túra, amely akár ovisokkal is teljesíthető.

A napokban jártunk Tatán, ahol az Öreg-tavat körbetekerve megállapítottuk, hogy ez egy óvodásokkal, kisiskolásokkal kényelmesen és biztonságosan körbetekerhető útvonal, hiszen gyakorlatilag teljesen sík és a hossza sem több 8 km-nél.

Az Öreg-tó Tata közepén helyezkedik el, háromnegyed részben körülöleli a város, a déli és délnyugati oldalán erdős területek találhatók. A tavat tápláló Által-ér délkeleti irányból folyik be és öt ágon távozik észak felé a városon át. A tó térfogata 4,6 millió m³.

A tó kialakulása összefügg a domborzati viszonyokkal. A tó mai medrében és a környéken működött nagy számú forrás vize a mélyebb részeken összefolyt, és tóvá terebélyesedett, amit ezeken felül az Által-ér táplál. Már a római korban létesült az Által-éren egy völgyzárógát. Mai formáját az 1740-es évek vízrendezései során érte el.

Az 1700-as évektől – mint az Esterházy hitbizomány része – halastóként üzemelt ezáltal vált Magyarország legrégibb halastavává. Ma jelenleg a Ramsari egyezmény védelmét élvezi, sőt 1993-óta tilos rajta a vadászat. Sőt a vízimadarak nyugalmának védelme miatt betiltották a szilveszteri tűzijátékok és petárdák használatát 2018-ban.

Jelenleg a tavon ipari haltenyésztés folyik, novemberben lehalásszák azt. A nyári időszakban sétahajók üzemelnek rajta, valamint kajak- és evezősklub is használja a tavat. A szörfösöknek és vitorlásoknak is kedvelt helye a tó. Télen korcsolyázásra használják a város felé eső széleit. A partját aszfaltos és murvás út futja körbe, amit sok futó és kerékpáros használ. A tó környéke akadálymentesített. Nyáron közkedvelt fürdőhely.

Amire figyelni kell, és amiért a nyáron nem propagáltuk a tó körüli bringázást, annak az oka az, hogy a jelenlegi rendelkezések szerint Június 1 és augusztus 31-e között hétvégén tilos kerékpárral a leaszfaltozott, közvetlenül a tó partján vezető úton kerékpározni. (Rengeteg a fürdőző.)

 kis gyermekes kerekpartura tatan 01

Ez egy nagyon könnyű, kisgyermekekkel is teljesíthető kerékpártúra. Utunkat a vár szomszédságából (Tópart út) indítjuk és az óramutató járása szerint kerüljük meg a tavat. Utunk első fele közvetlenül a tó parton aszfaltozott úton halad.

A tó másik végénél az út murvássá válik (esőben is tekerhető) és a közvetlen partot elhagyva erdőben halad tovább. A tavat tápláló Által-ér hídján áthaladva ajánlom, hogy jobbra kanyarodva haladjunk tovább. Fél kilométer múlva elérjük annak torkolatát. Itt érdemes a gyönyörű zöld környezetben a megpihenni.

kis gyermekes kerekpartura tatan 03

Ezután visszatekerünk a hídhoz és jobbra fordulunk. Hamarosan ismét elérjük a tó partját. Az Eszterházy sétányt könnyű felismerni: utunk ismét aszfaltossá válik. A befejezés előtt áthaladunk a vár udvarán (kerékpárral az áthaladás engedélyezett) és csak utána érjük el a kiindulópontot.


Kapcsolódó cikk:

Tatai tó kerülő kerékpártúra