Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

 a csomor koruli bringakor 00

Végigjártam a Csömöri bringatúra útvonalat.

Budapesttől karnyújtásnyira fekszik Csömör, amely körül gyalogos és kerékpáros túraútvonalat jelöltek ki. Erről a netet böngészve értesültem, amikor belebotlottam a csomorikortura.hu oldalba. Az oldal sajnos túl sok érdemi infót nem tartalmaz. Annyit sikerült megtudnom, hogy a kerékpáros útvonalat 2017-ben, a gyalogosat egy évvel korábban véglegesítették.

a csomor koruli bringakor 01

Térképeimet böngészve úgy döntöttem, hogy a Pólus parkolójából indulok bringával és földes utakon közelítem meg a Csömöri patakot, ahol is elérem a körtúra 8-as pontját. Itt fogom kezdeni és befejezni azt. Segítségem egy a weboldalról letöltött PDF térkép volt. Ezt ITT! ti is eléritek.

a csomor koruli bringakor 02

A kellemesen fagyos január 4-én indultam útnak. Budapestről hangulatos dimbes-dombos, enyhén homokos út vezetett a Csömöri-patak gázlójához. Útközben a pestiek szemete szegélyezte utamat. Itt egy kis sitt, ott pár műanyag zsákba rejtett valami kacsintgatott rám, így nem csak téli hideg okozta fagyos hangulatom.

a csomor koruli bringakor 031

A már többször említett gázlónál megálltam, elolvastam a kihelyezett tájékoztató táblát, majd hirtelen magányomba beleszáguldott egy montis csapat. Lelkesen nyomták a pedált, megtörve a téli csöndet. Miután elült az általuk keltett zaj én is elindultam.

a csomor koruli bringakor 04

Az utam ezen részén a Bócsi kastély hatalmas épülete uralta a tájat. Az 1990-es évek végén a „vad kapitalizmus” időszakában építette Kádár János egykori sofőrje Bócsi András, a Loire menti kastélyok mintájára. Szóval igazi giccs parádé. Az eredeti tulaj már régen halott egy vadászat során egy társa vaddisznónak nézte és szépen elejtette… (Egyébként épp eladó 1 100 000 000 Ft-ért. Gondoltam szólok, hátha érdekel…) Fotót a túra végén készítettem, mivel a ködös idő ezt most megakadályozta. Ahogy arról az emuról sem, amely az említett kastély melletti gazdaságban sétált. Fura hely ez a Csömör…

a csomor koruli bringakor 05

A jelzéseket követve hamarosan elértem a település legszélső útját. Épp hogy ébredezik a város, a helyi boltba is csak szállingóznak az emberek. A felfestett jelzéseket követve haladok tovább. Kicsit sikerül el is kavarodnom, így a Levendula út kimaradt, de a Panoráma úton ismét sikerül felvennem a fonalat. Ez a legmagasabban fekvő út. Ahogy a neve is mutatja csodálatos panoráma nyílna, ha nem lenne éppen köd. A Nap már előbújt, de a talaj menti ködöt sajnos nem sikerült eltüntetnie ittjártamkor, így a kilátóból a látványt nem lehet 100%-ig élvezni.

a csomor koruli bringakor 06

A következő szakasz igen gyors volt, mivel egy meredeken kezdődő lejtőzés visz a Csömöri patakig, ahol egy erdős-ligetes helyen játszóteret alakítottak ki. A patakparton tovább menve az útvonal egyik leghangulatosabb részén haladhatunk át. Innen már a nap is sütött, megnyerte a csatát a köddel szemben. Az útba eső vaddisznó szobor emlékeztet arra, hogy mire számíthatok ha elhagyom a községet.

A Szabadság útnál eltávolodom a patakparttól (és vele a tó megnézésének lehetőségétől) az útvonal ugyanis itt jellegtelen külvárosi részeken vezet, amely csak kilométer gyűjtésre jó látnivalóval alig-alig kecsegtet.

a csomor koruli bringakor 07

A Csömöri ősláp elérése után viszont ismét szép a táj, csodás kis alföldi erdős úton hajthatok egészen a túra kezdőpontjáig. Ez az útvonal legszebb szakasza. A patak gázlójánál a mai túrám véget ért.

Az útvonal maga összességében nem hagyott bennem mély nyomot köszönhető ez annak, hogy a túraútvonal gyalogosoknak kijelölt nyomát futva már teljesítettem. Azon több a látnivaló. A túrát össztelós bringával teljesítettem, ami mint utólag kiderült, nem volt túl jó ötlet. A finom homokos por miatt atomjaira keltett szétszednem a bicót, alaposan kitakarítva a csapokat, ami időben minden volt, csak kevés nem.

A túrát teljesítve megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy mi lenne, ha a gyalogos nyomot is teljesíteném (de már nem össztelós) bringával. Hamarosan jelentkezem.


  • Túra hossza: 20 km
  • Túra nehézsége: Könnyű
  • Szint: +191 m,-191 m
  • Átlagos meredekség: 2 %

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!