Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking táskák
  Szerkesztőségünkben landolt egy hatalmas csomag, amelyet kibontva bikepacking táskák tömkelege bukkant elő. Most ezeket mutatjuk be nektek.
Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
prev
next

Tartalomjegyzék

az orseg kerekparos szemmel 04 01

... avagy vándortáborozás a hármas határnál.

Augusztus 6-án reggel, a Lábatlani Arany János Általános Iskola 20 diákja, a helyi vasútállomáson búcsúzkodott a szülőktől, rokonoktól, hogy a bringás vándortáborozás néhány óra múlva kezdetét vegye, Szentgotthárdon. A csapattal tartott rajtam kívül Maya kolléganőm, akivel mi ketten, mint képzett túravezetők irányítottuk a gyerekeket, hét napon át.

Mivel tavaly is szerveztünk csoportot -akkor a Cserhát, Börzsöny és a Dunakanyar szépségeit csodáltuk-, idén már könnyebb dolgunk volt a diákok összegyűjtésével. A jó hír ugyanis (fantasztikus élményeket szereztek), hamar terjed a suliban!!!

Még június elején, a szülőértekezleten, eloszlattuk a szülők félelmét: ez a tábor sem rejteget nagyobb veszélyeket, mint pl. egy úszótábor. A kihívások, a számtalan program, valamint a gyönyörű tájak miatt, maradandó élményt fognak kapni! A MAKETUSZ (Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség) és mi gondoskodunk mindenről. Láttuk az arcukon, hogy a táborozással járó "nomád körülmények" sem riasztották el -szerencsére- őket attól, hogy elküldjék velünk gyermeküket. Volt, aki maga is részt vett ilyen táborban (bár gyalogosan) még kiskorában, ezért bízta nyugodt szívvel ránk a fiát, lányát. Hat szülő már tudta mire számíthat (tavalyról), de most a többiek is megfelelő tájékoztatásban részesültek, még indulás előtt.

Így láttam én…

Az 1. nap

Elérkezett az indulás napja: nagy bőröndök, tömött hátizsákok, álmos szemek, ezek jellemezik a csoportot 7.15-kor, a lábatlani vasútállomáson. A csomagokra dőlve, csendben zötykölődünk. Szombathelyen Tündi néni is felszáll, aki a vidék teljes ismeretének a birtokában visz majd minket szállásról-szállásra, egy héten keresztül. Ismerősként üdvözöljük egymást, mivel a képzést ugyanazon a helyszínen és időben végeztük. Folyik a szó hármunkból az egy órás út alatt, hisz ő is pedagógus, ugyanazokkal a nehézségekkel és örömökkel.

az orseg kerekparos szemmel 01 01

Délben, rekkenő hőségben érkezünk meg a nyugati határszélre, Szentgotthárdba. A város utcái kihaltak, csak a mi guruló bőröndjeink zaját és a "Mikor érünk már a camping-be?"-mondatokat lehet hallani. Végtelenül hosszúnak tűnik ez a 600 m. De Tündi néni hangja erősebb:

-Kitartás!

Öt felállított sátor vár minket, amibe azonnal be is költözünk. Gyors felfrissülés a vizesblokknál, majd a raktárból előkerülnek a vasparipák. Légrádi Zoltántól kapjuk, aki az egész útvonal összeállítója, felelőse, csomagszállítója, stb. Bukósisak, megkülönböztető mellény, ajándék póló és kulacs hamar kiosztva mindenkinek, ezért nyeregbe pattanunk, hogy a 6 km-re lévő Hársas-tóban megmártózzunk. Van, akit már ez a táv is megvisel, főleg, hogy 'kaptató' van az úton, szép számmal.

az orseg kerekparos szemmel 01 02

A táj azonban festői: a víz tükrében a közeli hegyek fenyőfái tükröződnek vissza, a levegő párás és nyugalom árad mindenhonnan. Hamar eltelik az a 2 óra, amit ott töltünk. Irány vissza, vacsorázni. A közeli étteremben már várnak minket. Jól esik a finom leves és a rántott hús. Még van idő a lefekvésig, ezért néhányan besétálunk a városba és fagyizót keresünk. Van...és még játszótér is, hurrá!

az orseg kerekparos szemmel 01 03

Ám este 9-kor ideje lefürödni, mert holnap lesz a túra legnehezebb napja: 10-15 %-os emelkedők garmadával és mindehhez még 38 km. A zuhanyzókból azonban sikoltozás hallatszik: "Nincs meleg víz!!!" Segítséget kérnénk, várnánk, de nem találunk senkit, aki megoldaná ezt a problémát. A „jeges” víztől felélénkülünk, még sokáig beszélgetünk a sátrainkban. Ám a forgalmas főút (20 m-re kanyarog a fekhelyünktől) monoton zaja jótékonyan hat: lassan elálmosodunk!

az orseg kerekparos szemmel terkep01