Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
Kerüld meg Afrikát a Börzsönyben
  Ilyen nincs és mégis van!
prev
next

szerels01

Mielőtt elindulnál a bringáddal bárhová ellenőrizd a gumiban a nyomást, a fékek megfelelően fognak-e, a váltó pontosan működil-e, illetve működik e a világítás.

A gumiban lévő nyomás

A kerékpárod külső gumijában levegő tartja a megfelelő nyomást. Hogy mi a megfelelő? Ez guminként változó. A jó hír az, hogy az értéket (minimum és maximum) megtalálod a gumi oldalfalán, két mértékegységben (bar és PSI).

A gumi nyomását ellenőrizheted a pumpán lévő nyomás mérővel. Ha nincs ilyened, akkor ha felülsz a bringádra és úgy látszik állóhelyzetben, hogy a gumi nem lapul be, akkor valószínűleg a nyomás megfelelő. Az ideális guminyomásról bővebben ITT olvashatsz.

Karbantartas6.6

Az hogy nem megfelelő a nyomás két dolog okozhatja:

  • rég használtad a kerékpárod és a belső porózusságából eredően elengedte a nyomás egy részét (Havonta egyszer tuti kell bele fújni.)
  • defektet kaptál

Az első esetben a megoldás igen egyszerű! Pumpáld a gumiba az ajánlott értéknek megfelelő mennyiségű levegőt. A második esetben bizony jön a belső csere, vagy a belső foltozás. Erről majd legközelebb...

A fék

Ha behúzod a féket és azt tapasztalod, hogy nem fog, akkor három dologra gondolhatsz:

  1. piszkos, zsíros a fékfelület/fékpofa
  2. a fékpofa kopásából adódóan utána kell állítani a fékpofának
  3. elkopott a fékpofa

1. Amennyiben az fékező felületet felni oldalfala, vagy a féktárcsa felületét piszkosnak zsírosnak találod, meg kell tisztítani. Erre mosószeres vizet, illetve speciálisan erre tervezett fékfelület tisztító szereket javaslok.

2. A fékpofa után állításáról bovdenes rendszereknél lehet beszélni, hiszen a hidraulikus rendszereknél a fékpofák önbeállóak. Ezt legegyszerűbben a fékkaron található állítócsavarral tudod megtenni. Az állító csavar, egy speciális két részből álló csavar. Egy feszítő részből és egy ellenanyából áll. A feszítő részt ahogy kifelé csavarod, a bowdent megfeszíti és így közelebb kerül a fékpofa a fékező felülethez. Amikor már a fék jól fog, a kontra anyát a fékkarhoz tekered és így a feszítő csavar nem tud visszacsavarodni. Amennyiben itt nem tudod optimálisan beállítani a féket, a féktesten kell a bowden hosszán változtatni.

Karbantartas5.3

3. Amennyiben a fékpofa kopott el, akkor azt cserélned kell. Szereld ki a kopott fékpofát és a szakkereskedésben mutasd meg. Kérj a minta alapján a fékedhez kompatibilis fékpofát. Amennyiben nem boldogulsz a kiszereléssel, vidd az egész bringát magaddal. A boltban ha sikerül ellesned, vagy elmagyarázzák, hogy is kell kiszedned, akkor legközelebb már te is boldogulni fogsz vele.

karbantartas5.2

A váltó beállítása

Ha menet közben a lánc ugrál, a váltás nem pontos, lehet hogy megnyúlt a bowden és utánna kell állítanod a váltóknak. A hiba szinte 100%-ig ez, ha a meghajtás alkatrészei tiszták, valamint a lánc és a fogaskerekek nem koptak el.

A következőket kell tenned:

A hátsó váltón 3 fontos csavar található. Kettő a váltó végállásait állítja (csillag csavarhúzó szükséges az állításához), az utolsó, ami a bowdenház és a váltó találkozásán található pedig a bowden hosszát lehet szabályozni. (Figyelem SRAM váltókról ez a csavar hiányzik!) Az előbbi két csavarhoz akkor nyúlj, ha a váltó az utolsó fogaskerekeken túl vált, vagy nem váltja rá a láncot. Ezzel a hibával alapesetben nem fogsz találkozni, hiszen egyszer kell ezt beállítani. A harmadik csavarral a bowden hosszát tudod finoman állítani. Ezáltal pontosan be lehet lőni a váltó helyzetét a fogaskerékhez.

Karbantartas4.2

Magyarul: fejre fordítod a bringát (ha nincs állványod) leváltasz a legkisebb fogaskerékre és figyeled, hogy hogyan vált a váltó. Kattintasz egyet a váltókaron, és a pedált forgatva figyeled hogy kerül át a lánc a következő fogra. Ha egy negyed fél pedálfordulatra megy, OK. Ha egy pedálfordulatra nem sikerül, nehezen teszi fel, esetleg túl vált (kihagy egy fogaskereket). A kis bowden feszítővel addig állítgatsz, amíg ez a probléma meg nem oldódik.

Menet közben, ha nem pontosan vált a váltó a váltókaron lévő bowden feszítővel is el végezheted a műveletet. Célszerű számolnod a feszítő forgatását. Ha pl 3 fordulatot teszel és a váltó még rosszabb lett, akkor rossz irányba tekerted a csavart. Így vissza tekersz 3-at az ellenkező irányba (ott vagy ahonnan elkezdted), és tekersz rajta még 2-3-at. Próbálgatni kell, előbb-utóbb sikerül beállítani.

Vlt06

Az első váltót hasonló képen kell beállítani.

A világítás

A világítás a kerékpáron elemes és dinamós kivitelű lehet. A dinamóssal jelen cikkben nem szeretnénk foglalkozni. Kicsit idejét múlt, nem is igazán kezdőknek való technika.

cateyevolt400

Elemes világítás

Az első amit el kell végeznünk, az elemcsere. Ha ez nem vezet megoldásra izzós lámpáknál nézzük meg az izzó jó-e. Amivel még próbálkozhatunk az elemek és a lámpa találkozási találkozásánál az érintkezők nem oxidálódtak-e. Puha radírral dörzsöljük át a felületet. Ha nem vezet megoldásra keress fel egy szakszervizt. Nem akarunk nagyon hitegetni, valószínűleg újat kell venned.