Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
Kerüld meg Afrikát a Börzsönyben
  Ilyen nincs és mégis van!
prev
next

kezdo kerekparos turazok kalauza 04 hatul szallito

Az autón való szállítás nagyszerű módja annak, hogy kerékpároddal együtt töltsd a szabadidődet messze a nagyváros zajától.

A kerékpárszállító kiválasztásakor érdemes két fontos tudnivalót figyelembe venni. Az egyik, hogy milyen kerékpárt és hányat szeretnél magaddal vinni, a másik pedig hogy milyen típusú szállító illeszkedik legjobban az autódhoz.
Nem feltétlenül kell a klasszikus megoldáshoz ragaszkodni (tetőcsomagtartón történő szállítás), hiszen egyre többféle kerékpártartó, illetve kerékpár szállítási mód közül lehet ma már válogatni.

Mielőtt azonban nekiesnél a különböző típusok megismerésének ismerd meg a rá vonatkozó hazai jogszabályt röviden:

Nem kötelező a szürke rendszám igénylése, nyugodtan áthelyezhető az autónk rendszáma a kerékpárszállítóra. Erre természetesen, csak akkor van szükség, ha a szállító eszköz az eredeti helyen lévő rendszámtáblát, vagy annak egy részét takarja. Ugyanez igaz az autónk hátsó lámpáira és indexeire is. (Ha a szállító, vagy a bringa kitakarja, akkor ezeket meg kell ismételni a kerékpárszállítón.)
Amennyiben a bringaszállítónkon van erre kialakított hely, akkor semmi gond, ha nincs, akkor egy kiegészítő rendszámtábla tartót kell beszereznünk, -ezek tartalmazzák a lámpákat és az indexet is -és arra helyezhető fel akár a hátsó, akár a szürke rendszám.

A szürke rendszám igényléséhez egyszerűen be kell sétálni az okmányirodába és meg kell igényelni. Bővebben a jogszabályról ITT az igényléséről pedig ITT olvashatsz.

Kerékpár szállítók típusai:

  • Tetőcsomagtartóra szerelhető
  • Az autó hátsó részére szerelhető (hátsó ajtóra is)
  • Vonóhorogra szerelhető
  • Pótkerékre szerelhető
  • Furgon rakterébe szerelhető

Tetőcsomagtartóra szerelhető szállítók

Tetőcsomagtartók az egyik leggyakoribb autós kiegészítők. Az összes kerékpár típus szállítására alkalmasak a MTB-tól kezdve a országúti kerékpárokig (vannak tandem kerékpár szállítására tervezettek is). A szállítók nagy része a meglévő csomagtartó keresztrúdjára szerelhetőek, de már léteznek olyanok is, amelyek az autó vázához rögzíthetőek. Ezek a tartók megoldást jelenthetnek azoknak akik nem ismerik a szállítókat és szinte biztosra akarnak menni, hogy jót választanak, valamint akik időnként más és más méretű, alakú, fajtájú vázzal rendelkező kerékpárokat is szállítanak.

Kerékpár rögzítése a tartókhoz négyféle képpen történhet:

  • Első villa gyorszárral, hátsó kerék hevederes pánttal.
  • Kerékpár alsóváz csőre csavarosan szorító pofákkal, kerekek hevederes pánttal.
  • Hajtókar csavarosan szorítható pofákkal, kerekek hevederes pánttal.
  • Kerékpár első villa csavarosan, hátsó kerék hevederes pánttal.

A szállítók nagy része nem igényel előszerelést gyors és problémamentes a felszerelésük szerszám nélkül is. De vannak olyanok is amelyeket csavarozással több részből kell összeilleszteni.

kezdo kerekparos turazok kalauza 04 tandem teton szallito

A lopásvédelem érdekében érdemes kulccsal zárható szállítókat vásárolni. Legtöbbször a kerékpár alsó vázcsövét lehet kulccsal rögzíteni, de lehet kapni olyan tartókat amiknél az első villánál történik a zárási mód.

Aki tetőcsomagtartó vásárlásán gondolkodik, annak érdemes mérlegelnie azt, hogy sokkal kényelmesebb, biztonságosabb és a fogyasztást is jóval kisebb mértékben növeli, ha a bicikli az autó „hátára” kerül. Aki rendelkezik kereszt tartókkal, annak egyértelműen a tetőtartós bringaszállítás a legolcsóbb, viszont ha ki kell építeni a kereszt rudas rendszert a tartóval, annak az ára már vetekedik a vonóhorogra szerelhető vagy horog nélküli tartó árával.

Tandem kerékpár csakis tetőn szállítható, de ehhez különleges tartó szükséges. Itt jegyezném meg, hogy én a tandememet (miután a pedálokat kiszereltem és a kormányokat elfordítottam) egyszerűen ráfordítom a tetőcsomagtartó sínére.

A tetőn történő kerékpárszállítás egyébként nem a legjobb választás, hiszen nehéz felemelni a bringát, rögzítése is nehézkes, és mivel a légellenállást is jelentősen növeli, lassabb tempóra kényszerül az autós, továbbá a bogarak szépen rátapadnak a vázra és olyan helyekre is bejutnak, amire nem is gondolunk. A bicaj megtakarítása pedig nagyon munkás. Ügyeljünk az autó magasságára is. Ha a ma divatos SUV típusú autók tetejére akarunk bringát szerelni mellékeljünk hozzá egy sámlit vagy kis egy létrát is. Bár ha évente egyszer viszi a család magával a bringát, akkor ez a kényelmetlenség belefér.

Végül a legfontosabb. Ne feledd: az autó a mélygarázsba tetején a bringákkal nem fér be!!!

Az autó hátsó részére szerelhető

A hátsó tartók drágábbak, de felárukat az általuk okozott csekélyebb többletfogyasztással hamar behozzák, és nem utolsó sorban sokkal kényelmesebb a kerékpárok felrakása. Ez a típus gyakorlatilag egy fél megoldás a vonóhorgos szállítóhoz képest. Ezek a tartók különféle pántokkal, párnázott talpakkal a csomagtér ajtajára szerelhetők. Vásárlásnál mindenképp figyelni kell arra, hogy a gyártó által az adott autómodellhez ajánlottat válasszuk.

kezdo kerekparos turazok kalauza 04 hatul szallito

Vásárlás előtt győződj meg arról, hogy a tartóra szerelt kerékpár nem takarja-e ki a rendszámot a világító és irányjelző lámpákat. Ha igen, akkor szükséged lesz egy pót-rendszámtáblára, lásd lentebb, illetve az autó végén egy elektromos kimenetre, hogy azt üzemeltetni tudd. (még mindig olcsóbb mint a vonóhorog felszerelés és az autó újra műszaki vizsgáztatása. Bár tény a vonóhorgos szállítás a legjobb megoldás!

ezdo kerekparos turazok kalauza 04 pot rendszamtabla

Tulajdonságai:

  • A szállítókat némiképpen kényelmesebben szerelheted az autóra, mert deréktól szemmagasságig helyezkednek el.
  • A kerékpárt könnyen helyezheted rá, hiszen nem kell fejed fölé emelni.
  • Csak minimálisan növelik meg az autó magasságát.
  • Az autó légellenállását csak kis mértékben növeli , így a fogyasztás sem nő számottevően.
  • A kerékpár felső vázcsővét gumis pánttal, kerekeket pánttal lehet a tartóhoz rögzíteni.
  • Gyorsan összeszerelhető és eltávolítható.
  • A legtöbb hátsó részre szerelhető szállítónál nincsen zárhatóság.
  • A tartót nem célszerű az autón hagyni a parkolóban, mivel a hevedereket könnyű levágni és így a tartót eltulajdonítani

Szállításnál érdemes figyelembe venni a kerékpár vázát, női kerékpároknál a szállításhoz felső vázcső pótlót szükséges vásárolni. Figyelembe kell venni még a kerékpár hosszát, nehogy nagyon kilógjon oldalra a kerékpár.

Vonóhorogra szerelhető szállítók

Vonóhoroggal rendelkező autósok számára jó megoldást jelenthetnek ezek a rendszerek. A csatlakozás a vonóhorgon keresztül történik acélvonóhorog befogóval. Szinte bármilyen kerékpár szállításához alkalmasak. A legtöbb rendszámtáblatartóval és hátsó lámpákkal kerül forgalomba, ha nem a fentebb bemutatott pót-rendszámtáblával könnyen KRESZ kompatibilissé tehető.

ezdo kerekparos turazok kalauza 04 vonohorgos szallito

Tulajdonságai:

  • A szállító könnyen felszerelhető az autóra.
  • A kerékpárt könnyű feltenni a szállítóra, mivel az a földhöz a legközelebb helyezkedik el, így nem kell magasra emelni a kerékpárt.
  • Szinte egyáltalán nem növeli az autó légellenállását ezért a fogyasztás sem nő meg.
  • Kerékpár felső vázcsővét gumis pánttal, vagy a tartóhoz mellékelt rudakkal, kerekeket hevederes pánttal lehet a tartóhoz rögzíteni.
  • Gyorsan és egyszerűen fel- és leszerelhetőek többnyire szerszám se kell hozzá.
  • A lopás elleni védelmet kulccsal történő vonóhorogra rögzítéssel lehet több tartónál megoldani.

Szállításnál érdemes figyelembe venni a kerékpár vázát, női kerékpároknál a szállításhoz felső vázcső pótlót szükséges vásárolni. Figyelembe kell venni még a kerékpár hosszát, nehogy nagyon kilógjon oldalra a kerékpár.

Pótkerékre szerelhető tartók

Könnyen felszerelhető és eltávolítható tartók. A gépjármű pótkerekéhez hevederrel és acél kitámasztókkal rögzíthetők.

ezdo kerekparos turazok kalauza 04 potkereken szallito

Tulajdonságai:

  • Nem akadályoz az autó semmilyen funkciót (csomagszállítás, hátsó ajtó nyitás,stb.)
  • A kerékpárt csak részleges magasságig kell emelni.
  • Nem növeli az autó magasságát és légellenállását, ezért a fogyasztást sem.
  • Egyes típusoknál a téli sportok eszközeit (síléc, snowboard) is szállíthatod vele (egy egyszerű kiegészítő segítségével).
  • Kerékpár felső vázcsővét gumis pánttal, kerekek és váz hevederes pánttal lehet a tartóhoz rögzíteni.
  • Gyorsan és egyszerűen fel- és leszerelhetőek szerszám nélkül.
  • A lopás ellen védelem a legtöbb kivitelnél nincs megoldva.
  • Szállításnál érdemes figyelembe venni a kerékpár vázát, női kerékpároknál a szállításhoz felső vázcső pótlót szükséges vásárolni. Figyelembe kell venni még a kerékpár hosszát, nehogy nagyon kilógjon oldalra a kerékpár.

Vásárlás előtt győződj meg arról, hogy a tartóra szerelt kerékpár nem takarja-e ki a rendszámot a világító és irányjelző lámpákat. Ha igen, akkor szükséged lesz egy pót-rendszámtáblára, lásd fentebb, illetve az autó végén egy elektromos kimenetre, hogy azt üzemeltetni tudd.

Furgon rakterébe szerelhető

Furgon rakterében maximum 2 kerékpárt lehet kényelmesen szállítani. Szinte bármilyen kerékpár szállítható vele, a furgon vagy pick up nagyságától, hosszától függően. A kerékpárok szállításakor az első kerekek lekerülnek, mivel első villás zárási lehetőség van.

kezdo kerekparos turazok kalauza 04 belul szallito

Tulajdonságai:

  • Nem növeli meg az autó méretét.
  • Nem változtatja meg az autó menettulajdonságait.
  • Könnyen szerelhető, mivel nem kell a kerékpárokat vagy a szállítót emelgetni (csak a raktérbe gurítani).
  • Kerékpár rögzítése első villa gyorszár jellegű zárásávals, vázak hevederes pánttal.
  • Gyorsan és egyszerűen fel- és leszerelhető legtöbbször szerszám segítségével.
  • Szállításnál érdemes figyelembe venni a kerékpár fékezési rendszerét. Vigyázzunk a tárcsafékes kerékpárok villa méreteivel.
  • A többi tartóval ellentétben itt nem árt a saras kerékpárokat megtisztítani behelyezés előtt.

Szürke rendszám kiváltásának menetéhez kattint IDE!

A legközelebb vonatozunk.