Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Zefal Z Sealant defektgátló folyadék.
  Ha nem akarsz sokat foglalkozni a defekttel, kell valami védelem. Nálam ez az idén bizonyított!
Két táska túrázáshoz a New Looxstól
  Ha kicsit ki akarsz tűnni a tömegből.
Keresztül a Dunántúl dombjain és hegyein
  Hungarian (half)Divide élménybeszámoló (2022)
Schwalbe Hurricane tartós teszt
Már több mint 3 000 km a gumiban.
Bikepacking táskák
  Szerkesztőségünkben landolt egy hatalmas csomag, amelyet kibontva bikepacking táskák tömkelege bukkant elő. Most ezeket mutatjuk be nektek.
prev
next

bukkfennsik zefal 01

Túra és Zefal termék teszt.

Kedvesemmel tettünk egy túrát a fennsíkon. Utunknak több célja volt. Egyrészt ő még sosem járt ott, és mióta PEDELEC bringát teker megjött a bátorsága a közös tekerésekhez, másrészt a Zefal hazai forgalmazójától kaptunk néhány terméket, hogy valós körülmények között próbáljuk ki és mondjunk róla véleményt, tapasztalatot.

A Bükk hegység egyik legérdekesebb része a Bükk-fennsík, ami egy meredek sziklafalakkal és lejtőkkel körülzár terület- Ez hazánk legnagyobb (18-20 km hosszú és 5-7 km széles.) és legmagasabban fekvő (600-900 m) ilyen jellegű területe. A nevével ellentétben azonban egyáltalán nem lapos, hanem töbörökkel, víznyelőkkel szabdalt karszt terület.

A terület egésze karsztfennsík. A Garadna-patak két részre osztja, a magasabb, nagyobb területű Nagy-fennsíkra és a kisebb, alacsonyabb fekvésű Kis-fennsíkra. A szélén sorakoznak a híres bükk-vidéki „kövek”: Istállós-kő, Tar-kő, Pes-kő, Bálvány, Bél-kő. Minden oldalról hirtelen emelkedik ki környezetéből, de a magas hegycsúcsok miatt a völgyekből, az alföldről nem lehet rálátni.

bukkfennsik zefal 17

Vadregényes hangulata miatt ajánlom minden bringásnak, hogy legalább egyszer látogassa meg. Higgyétek el, nem fogtok csalódni a táj szépségében.

A kocsinkat a Bányahegyi elágazóban lévő parkolóban tettük le és miután felszerelvényeztünk egy hazai szempontól kitűnőnek mondható erdei aszfalt úton másztunk fel a fennsíkra. Amíg megtettük a fölfelé vezető 3 km-t 100 m szintet győztünk le. Sajnos a Nagy-Mezői Őrháznál a minőségi aszfalt út elfogyott. Kárpótlásként viszont néhány kanyar után az alábbi látvány fogadott minket.

bukkfennsik zefal 02

Nagy-Mező panoráma

Engem mindig elbűvölt a látvány, most viszont érdekes volt párom reakcióját látni, aki még sosem járt erre.

Zefal Arctica kulacs

Utunkon kipróbáltuk ezt a hőtárolós kulacsot, amelyben forró teát vittünk magunkkal. Ez egy kettős falú műanyag kulacs, amely a két réteg között kapott egy alufóliás hőszigetelést is. A teát beleöntve a hőkibocsájtás egyből elárulta a termék Achilles sarkát. Még a kulacs fala langyos volt, a kupakja meleg. Sajnos ennek hőszigetelését nem oldották meg a mérnökök. (Szóval van még benne fejlesztési lehetőség.) Viszont a folyadékot így is kb 3 órán át melegen tartotta és később is még kellemes langyos italt tudtunk belőle inni. Nyáron kevésbé gond ez, hiszen a flakon a sok vízfogyasztás végett maximum egy óra alatt kiürül, addig meg nem fogja langyossá melegíteni a tartalmát a nap. Ajánlott kisker ára 2990 Ft


bukkfennsik zefal 03
Kulacs és a tartója

A kulacshoz kaptunk egy Zefal kulacstartót is, amely a hagyományos formát követi. Anyagát tekintve a fém és a műanyag kombinációjából jött létre. A kulacs megtartásában jól vizsgázott, mivel voltam olyan marha, hogy a bringát a vonóhorgos tartóra szerelve kulacsot benne feledtem, a menetszél mégsem tudta belőle kiszedni az autópályán sem. Ajánlott kisker ára 1990 Ft

A Nagy-Mezőn eltöltöttünk némi időt fotózással, nézelődéssel és beszélgetéssel a fenti képek ott születtek. Tovább indulva egy erdőségen át jutottunk el a Jávorkúti elágazáshoz, ahol ez erdészet változtatta sivataggá a tájat. Meg sem álltunk a pihenőnél, hanem jobbra fordulva a Lendeczky úton haladtunk tovább. Itt található az erdészeti emlékmű, amit most is érdemes volt meglátogatni, de jelzem ködös párás időben, amikor a nap sugarai próbálnak ezen átbújni fantasztikus hangulatot áraszt.

bukkfennsik zefal 05

Erdészeti emlékmű

Egy korábbi túránkon ez a rész nagyon jó visszhangos volt. Most ebben a verőfényes száraz napon meglepődésemre egyáltalán nem volt az. Mielőtt kiérnénk a Budapest-Miskolc országútra meglátogattuk még a katonasírt, amely a második világháború névtelen itt harcoló hőseinek állít emléket. (Érdekes módon a sisak még mindig meg van.)

bukkfennsik zefal 04

Katona sír

Zefal Z Adventire F10 kormánytáska

Ez egy 10 l kapacitású vízhatlan tengerészzsák, amely tartójával a kormányra rögzíthető. Stílusát tekintve a ma divatossá váló gravel táska. Összességében jól vizsgázott elnyelte az őszi túra extra ruházatát, könnyű volt belőle ki és bepakolni. (Mondjuk vasalt inget senki ne próbáljon ebben szállítani.) Ideális a könnyű dolgok szállítására. A kormányzást egyáltalán nem zavarta. Tapasztalatlan kedvesem is szívesen használta, még a finoman fogalmazva rossz minőségűvé vált aszfaltos lejtőn is stabil volt a rögzítése. A túra második felében a fényképező állvány is átvándorolt ide. Ajánlott kisker ára 15 990 Ft

bukkfennsik zefal 06
Z Adventire F10 kormánytáska

Tovább haladva az út erős lejtésbe ment át és a tetejét borító aszfalt is inkább a múlt részévé vált. (Bár feleségemnek végig aszfaltos utat említettem, és mint látható volt nem szegtem meg szavam.) Így értük el az országutat. Innen hatalmas száguldás következett Lillafüredig. Egy kötelező megálló került csak beiktatásra a Miskolc tábla.

bukkfennsik zefal 07

Miskolc

bukkfennsik zefal 08

Lillafüred mindig elvarázsol a Hámori-tóval egyetemben. Csak kár, hogy a két fő látványosságot egy forgalmas út szeli ketté.

Zefal Dooback II visszapillantó tükör.

Ez a Zefal kiegészítő a kormány végébe szerelhető. Kialakítása révén könnyen beállítható. Sőt! A Visszapillantó tükör behajtható úgy, hogy közben a megfelelő beállítása megmarad. Pont úgy mint a kocsiknál. A felülete elég nagy, kényelmes betekintést ad. Kedvesemnek annyira bejött, hogy a teszt után megvásároltuk. Ajánlott kisker ára 3990 Ft

bukkfennsik zefal 09
Zefal Dooback II visszapillantó tükör

Lillafüredet elhagyva eleinte közúton haladtunk, majd az első aszfaltos bal bekötőútra ráfordulva elkezdtünk fölfelé mászni a fennsíkra. Itt jött ki igazán a PEDELEC előnye. Még én kellemesen szenvedtem fölfelé, addig Nóri kényelmesen mászott mellettem. Tényleg tudtunk végre együtt bringázni. Kipróbáltuk milyen az, ha maximális rásegítéssel halad fölfelé. Hogy is fogalmazzak? Gyakorlatilag állva hagyott, úgy suhant el mellettem, mint a rakéta.

bukkfennsik zefal 10

Erdészeti utakon. Naná, hogy a motoros viszi a cuccunkat

A fennsíkra felérve a táj a megszokott erdei képet ismét átengedte annak az elvarázsolt világnak, ami csak itt létezik a Bükk-fennsíkon. Jávorkút felé tekertünk, utunkat megszakítva egy-egy megállással, ahol úgy éreztük muszáj néhány fotót ellőni megörökítve a látványt.

bukkfennsik zefal 11

Barlang

bukkfennsik zefal 12

Gombák

bukkfennsik zefal 13

Fény játék

Pihenni csak Jávorkút után álltunk meg, annál az elágazásnál, ahol kereszteztük a reggeli nyomainkat. A helyszín fakitermelés utáni képet mutat. Az erdészet a tájidegen fenyveseket irtotta innen ki. A táj sivársága és a még füstölgő avar tökéletes díszlet lehetne egy posztapokaliptikus filmhez.

bukkfennsik zefal 14

Erdészet munkában

A pihenőhelyen felfrissítettük magunkat, hogy az autónkig az utolsó etapot megtehessük. Közben az erdészet munkájáról beszélgettünk. Értjük azt, hogy ez nekik a betakarítás, meg minden, de a látvány akkor is szörnyű. Útra kelve innen már a reggel bejárt tájak köszöntek ránk ismerősként. A Nagymező, a Bánkúti elágazó, majd a Nagy-Mezői őrháznál elbúcsúztunk a fennsíktól és jó tempóban legurultunk az autónkhoz.

Zefal Paragon C50 sárvédő

Valljuk be száraz időben sárvédőt tesztelni nehéz. Ami biztos, ha elől a teleszkópodon nincs kialakítva sárvédő szem, csak sufni tunnig módszerrel tudod feltenni. (Sajnálatos, hogy a teleszkóp és sárvédő gyártók nem gondolnak erre a problémára.) Amit tapasztaltunk menet közben: a felfogatása stabil, a kimondottan rossz, rázós utakon sem volt hangos. Semmilyen rezonáló hangot nem adott. Külcsínre szép, jó állású darab. Ajánlott kisker ára 3990 Ft

bukkfennsik zefal 15
Zefal Paragon C50 sárvédő

Túra adatai

  • Túra hossza: 42 km
  • Szintemelkedés: 925 m

Az útvonal gyakorlatilag egy kisebb és egy nagyobb emelkedőből és lejtőből áll, ahogyan az alábbi szintrajz is mutatja.

Zefal +1
Tartós teszten volt nálunk egy okostelefon tartó is, amelyről annak nyúzója Laurent kolléga számol most be nektek. Kértem tőle, hogy rövid legyen. Megpróbált...

Mindig is lelkes közönsége voltam a Zéfal termékeinek. Rajongásom egészen a ’70-es évekig nyúlik vissza, akkortájt többek között a Peugeot országúti versenykerékpárok standard beszállítója volt pumpa, szerszámos készlet, klipsz és -szíj tekintetében egyaránt. Van is belőlük egy kevés, mai napig mindegyik jól funkcionál. Az év elején érkezett hozzám a Zéfal okostelefon-tartó rendszerének (neve egyszerűen „Z”) csomagja, mely a kerékpáros konzolt, valamint egy iPhone 7 tokot foglalt magába (hozzá tartozó esőkabáttal).

A pro-kontra ismeretében javaslom a termékcsalád bemutatását lezárni, így következzenek a tapasztalataim. A termék anyagát, kialakítását, ötletességét tekintve kiváló. Könnyen felszerelhető a stucnira, stabilan rögzíthető a kapott gumigyűrűkkel, álló v. fekvő pozíciót preferráló módon. Ez utóbbi annyit tesz, hogy az oldáshoz a Z konzolol található 2 gombot egyszerre kell benyomni, így célszerű (de nem kötelező) úgy felgumizni a kerékpárra, hogy ha nagyrészt álló módon fogjuk nézni a telefont, akkor jobb-bal irányban legyenek a gombok – míg fekvő esetben fel-le irányban kényelmesebb elérni őket, ha rajta a mobil. A konzol alja ívelt, ráadásul egy saját gumiprofilt is adnak alátétnek, így garantált a stabilitás, akár montis felhasználók számára is. Tesztelve!

bukkfennsik zefal 16


A por- és esőkabátja szigetelés szempontjából nagyon jó, a töltő csatlakozást nem javaslom emellett használni (nem is ésszerű, szerintem). Sajnos az ujjlenyomat olvasást nagyon bizonytalanná  tette, mint ahogy a fényerőből is visszavett, de legalább nem csillant be annyira, mint egy pucér képernyő tette volna. A tok hátulja egy speciális profilt (Z-profilt) formáz meg, amit 45 fokos csavaró mozdulattal tudunk rácsavarni a konzolra, vagy arról leoldani (az említett konzol-gombokat benyomva tartva, persze). Eső és napsütés nem hatotta meg, sem érdemi fakulást, sem anyagmerevedést nem tapasztaltam az elmúlt hónapok során.

A termékcsaládon belül találhatunk konzolt kormányrúdra, stucnira, emberi karra, autóüvegre. Ez hatalmas pozitívum, nagyon kényelmes, ha pl. az autóba is veszünk egyet és nem kell különböző rendszerekkel bütykölni. Samsung (S7/S8/S9) és iPhone (6/7/8/X) telefonok számára méretezett tokok (hozzá esőkabáttal) szintén elérhetők. Az általam használt tok tökéletesen méretre illik. Túlságosan is! Itt jelezném egyetlen problémáját a típusra szabott toknak: ha te is kijelzővédő-párti vagy, akkor bizony a tok le fogja szedni az védelmet. Vagy azonnal, vagy idővel, de tuti. Nincs hely annak a +0.23mm-nek és kész. Megoldás van: univerzális Z tok, M vagy L méretben, melybe saját tokjában és/vagy kijelzővédőjével együtt tudod csatlakoztatni a mobilt. Ezekhez is jár esőkabát, így teljes az öröm. Picit persze „téglásabb” lesz a kinézet, de cserében teljes a védelem.