Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

5 +1 Cube hátizsák
  Kipróbáltuk a Cube prémium hátizsákjait.
PRO(fesszionális) pumpák
  PRO pumpák tesztje
Akcióban
Bemutatkozik a LAMAX csúcs W10.1 akciókamerája.
Kerékpártúra a Szent László kilátó-kápolnához
Egy fantasztikus Makovecz Imre tervezte kilátót fedezhetsz fel.
Cube kerékpáros ruhák hölgyeknek
  Öltözködjünk stílusosan!
prev
next

naprendszertura00

„Galaxis útikalauz” bringásoknak

Tudtátok, hogy a világ közepe Sülysápon van?

Bizony, mégpedig a csillagvizsgálónál. Annak négyméteres kupolája jelképezi a Napot és körülötte 1:350 000 000 méretarányban találhatjuk meg a bolygókat. Ezt a mini Naprendszert járhatjuk be bringával, a Túra a Naprendszerben elnevezésű utunk során.

Mi magyarok csoda találékonyak vagyunk. Erre jó példa ez a túra is. Megtapasztalhatjuk a Naprendszerbéli távolságokat, méretarányokat, illetve megismerhetjük a Gödöllői-dombság délnyugati részét. Az útvonalon 11 helyet kell felkeresni, amelyek az egyes bolygók naptól mért távolságára vannak. A pontoknál tájékoztató tábla található. Egyik oldalán az adott bolygó rövid ismertetője, illetve méretarányos sziluettje, a másik oldalon az adott településről és a főbb látnivalóiról olvashatunk.

A túramozgalmat a Sülysápi Amatőr Csillagász Egyesület írta ki, illetve gondozza az útvonalat. Aki teljesíti a túrát, az egy érdekes emléklapot kap, amely mellé választhatunk egy “jutalom csillagot” a naprendszerből. Ez kerül fel a lapra. A csillagászok egy csillagot csak egyszer osztanak ki. Így a túra élménye mellé jár egy csillag is, ami csak a miénk.

A túra szponzora a Velobike Kft.

Ez a túra nem jött volna ebben a formában létre, ha nincs a Cube, illetve annak hazai forgalmazója a Velobike Kft, amely fenekünk alá tolt 2 elektromos kerékpárt, hogy azzal teljesítsük ezt a túrát. Cserébe nem kértek mást, csak hogy szülessen meg ez a cikk, az ellenőrző pontokon az általuk biztosított pólókban pózoljunk, illetve érezzük jól magunkat.

Cube Elite Hybrid C:62 Race kerékpár egy karbonvázas Bosch motoros 29”-os MTB bringa volt. A Cube SUV Hyprid Pro 500 egy trekking jellegű 27,5” kerékméretű szintén Bosch motoros kerékpár volt.

Miután otthon feltöltöttem őket üzemanyaggal, illetve leellenőriztem rajtuk mindent, (A NASA nincs ilyen alapos.) a gépeket menetkésznek nyilvánítottam és indulhatott a túra.

Indul a „bolygóközi” túra

Akkor a hajtóműveket beizzítani és visszaszámlálás: … 5, 4, 3, 2, 1 START! A sülysápi csillagvizsgáló megremegett, ahogy felszálltunk a nyeregbe és hatalmas lendülettel elindultunk. És gurultunk, vagy 100 métert.

Az első kilométereken nem igazán sikerült sokat időt a nyeregben töltenünk, hisz egymás után jöttek a bolygók. Kis tekerés, majd itt a Merkúr. Olvasás, fotózás, majd egy kis gurulás és már látom is a Vénuszt. Leszállás, olvasás, fotózás, majd tovább. Hopp! Ott a Föld, és már kászálódunk is le a bringákról. Így kicsit nehéz ráhangolódni a bringázásra.

naprendszertura01

Egymás után jönnek a bolygók az első 500 m-en

Hamarosan hatalmas kozmikus porfelhőbe kerültünk és alig találtuk meg a Marsot. Kis körözés után szerencsére meglett. Most már végre begyújthattuk az utánégőket és irány a Szaturnusz! De ki lopta el a Jupitert? – ne ijedj meg, előkerül.

naprendszertura02

Meg lett a Mars

naprendszertura03

Hangulatos erdei utakon

naprendszertura04

Település ismertető a Szaturnusz túloldalán

7 km kellett pedálozni, ez már nagyon jólesett. Már ez alatt a szakasz alatt kezdtünk fogalmat alkotni a naprendszeren belüli távolságokról. A bolygót egyébként Tápiószecsőn találtuk meg, ahova egy hangulatos erdős-mezős részen át vitt az út, ízelítőt adva a vidék képéből. A település előtt találkoztunk már némi homokkal, de könnyen tekerhető volt az út, nem is gondoltam, hogy egy ebike ilyen könnyen megbirkózik vele.

Szecső egyébként „aranyos” kis település, ahogy beértünk a faluba hatalmas kerékpározni tilos tábla fogadott a közúton, amelyen -megjegyzem- a forgalom nulla. Oldalt kerékpárútnak álcázott járda szépen kitáblázva. Csendesen mosolyogtunk, legyen! Belementünk a játékba, bár tény, a kormányunk olyan széles, mint a járda, izé kerékpárút.

A bolygót elhagyva felmerült egy kis technikai probléma. No nem a bringával, hanem a GPS tracket tároló kütyüvel, amely a mai űrhajózásunk egyik létfontosságú műszere, ugyanis a felfestett jelzések alapján a navigálás nagyon nehéz volt. Minden követőnknek ajánlom a nyomvonal letöltését a biztos navigálás érdekében. Miután sikerült életet lehelni a kütyübe, illetve annak egyik funkciójába, ismét begyújtottuk a rakétákat és nagy lendülettel vetettük bele magunkat a Naprendszer felfedezésébe.

naprendszertura08

Csodás tájakon haladunk át

A homok, nehezítő tényező?

Eleinte egy hangulatos erdei úton haladtunk, majd egy bal kanyar után elszabadult a pokol. Akarom mondani a homok! Több rövidebb tolós szakasz következett a szemből érkező kerékpárosoknak. Nekünk ez meg sem kottyant. Egyszer sem kellett leszállnunk a kerékpárról, űrhajónkról!

naprendszertura05

Kaja szünet

naprendszertura06

Ezernyi űrhajó

naprendszertura07

Homokozunk

A homok hamarosan elmaradt. A talaj megkeményedett, így értünk be Tápióságba. Itt bolygót nem találtunk (túl közel volt az előző faluhoz, csak 9 km), így az álmos kis településen átszáguldottunk.

Bolyongás további bolygók után.

Tovább haladva a túra egyik legszebb részéhez jutottunk. Egy dimbes-dombos, tavakkal, réttel és szántóval tarkított részen kerekez… akarom mondani hajóztunk. Fantasztikus hangulata volt.

naprendszertura09

Dimbes-dombos utakon

naprendszertura10

Lottó nyereménynek sem lenne utolsó...

Gombában az Uránuszt sikeresen megtaláltuk. Illetve mellette a mellé telepített fagyizót, amely kellemesen frissítette napszítta testünk. Ez volt a hatodik bolygónk. Az űrhajónk ajtaját bezárva tovább indultunk a következő ellenőrzőponthoz, innen egy kissé könnyebb volt. Többnyire aszfaltos utakon haladtunk.

naprendszertura11

Csillagközi majális Gombán

Gomba határában található egy víztározó, amely remek kikapcsolódást nyújt a pihenni vágyóknak. A környezete szép rendezett, egyik partján már üdülőövezet épült ki. Az országútra kiérve néhány kilométer megtétele után Bényére érkeztünk. A falu központjában balra fordulva egy emelkedőn tekerve hagytuk el a falut.

Szőlők között jutottunk el a Plútóhoz, ami a szárazhegyi pincegazdaság területén található. Ez a (törpe)bolygó a Naprendszer utolsó égiteste, tehát itt voltam a csillagdától légvonalban a legmesszebb. Ami érdekes és megdöbbentő az, hogy a modellezett naprendszerünkben a Nap 4 m átmérőjű ez ahhoz képest csak 7 mm-es. Egy gombostűfejnyi porszem és mennyit kellett utazni! Hihetetlen!

naprendszertura12

A Plótónál

naprendszertura13

Kicsit pihi, mielőtt ismét elindulunk a Nap felé

Gondolom sokaknak már feltűnt, hogy kicsit sántít a bolygók sorrendje, de még mielőtt rohannál a sorrendet "guglizni", elárulom, hogy ez tényleg nem a naprendszerben az egymást követő bolygók sorrendje. Az égitestek távolsága légvonalban van megadva a sülysápi csillagvizsgálótól. Ez egy vérbeli csillagtúra.

A hőség egyre nagyobb, jólesne egy kis frissítő, így miután feldolgoztam azt a lelki sokkot, amit a fenti gondolatok okoztak tovább indultunk.

Űrbeli kaland mellett időutazás is

Az aszfalton gyorsan fogytak a kilométerek. Hamarosan elértük Monorierdőt, ami csak 2005-ben vált független településsé.

Monor határában nem csak az űrutazás, a világűr távolságait tapasztaltuk meg, hanem az időutazásét is. Ennek oka pedig a Neptunusz, a következő bolygónk, ami a monori pincefaluban található. Ha még nem jártatok itt, akkor mindenképpen írjátok fel a bejárandó helyek közé. Ez egy kis elvarázsolt, fantasztikus hangulatú része Pest megyének. Ezt egyszer mindenkinek látnia kell.

naprendszertura14

Koccintás a Pincefaluban

Miután beteltünk az épületek csodálásával, megkerestük a bolygónkat, majd a nyomvonalat átnézve elindultunk Mende irányába megnézni az üstököst.

naprendszertura15

Irány Mende!

A Mendére vezető út vége emlékezetes volt, egy hűs erdőszéli lejtő okozott fokozott élvezetet. Az üstökös után Úri előtt mintha a mennyekből a pokolba érkeztem volna. Az úton végigment egy tárcsás borona. Élvezeti faktor 0, káromkodási faktor 100%.

Úriban az utolsó bolygónkat üdvözöltük, a Jupitert. Rövid pihenő és a kulacs feltöltése után tovább indultunk Sülysáp felé, hogy a csillagvizsgálónál befejezzük a túrát. Az út a két falu közötti országúton vezet, így nagy meglepetések szerencsére nem érték a kimerült űrutazókat. Laza levezetésnek mondható tekeréssel fáradtan, de különleges élményekkel gazdagodva tértünk vissza a sülysápi csillagvizsgálóhoz.

naprendszertura16

Az utolsó pont, akarom mondani bolygó

naprendszertura17

E-bike emelés a célban

Ha azt hiszitek, ezzel véget értek az élmények akkor tévedtek. A csillagvizsgálót üzemeltető egyesület elnökének fia a helyszínen megmutatta a csillagvizsgálót belülről is, sőt távcsövön át a Vénuszt is fényes nappal!

 naprendszertura18

Csillagászat fényes nappal

Összefoglalva

Érdekes túra, gyönyörű tájakon. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Én, mint vérbeli montis élveztem az itteni hullámos útvonalat. A két Cube e-bike megbízhatóan tette a dolgát végig a túra során. töltés 50-60-% át használtuk fel utunk során.

Bővebb információ

  • A túra kiírója, útvonal gondozója: Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület
  • Weboldal: www.sacse.hu
  • A naprendszer túra közvetlen eléréséhez katt IDE!
  • A túra adatai a holkerekparozzak.hu-n ITT található.
  • Táv: 70 km
  • Szint: 597 m
  • Útvonal jellege: többnyire földes út
  • Nehézsége: közepesen nehéz