Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking táskák
  Szerkesztőségünkben landolt egy hatalmas csomag, amelyet kibontva bikepacking táskák tömkelege bukkant elő. Most ezeket mutatjuk be nektek.
Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
prev
next

naprendszertura00

„Galaxis útikalauz” bringásoknak

Tudtátok, hogy a világ közepe Sülysápon van?

Bizony, mégpedig a csillagvizsgálónál. Annak négyméteres kupolája jelképezi a Napot és körülötte 1:350 000 000 méretarányban találhatjuk meg a bolygókat. Ezt a mini Naprendszert járhatjuk be bringával, a Túra a Naprendszerben elnevezésű utunk során.

Mi magyarok csoda találékonyak vagyunk. Erre jó példa ez a túra is. Megtapasztalhatjuk a Naprendszerbéli távolságokat, méretarányokat, illetve megismerhetjük a Gödöllői-dombság délnyugati részét. Az útvonalon 11 helyet kell felkeresni, amelyek az egyes bolygók naptól mért távolságára vannak. A pontoknál tájékoztató tábla található. Egyik oldalán az adott bolygó rövid ismertetője, illetve méretarányos sziluettje, a másik oldalon az adott településről és a főbb látnivalóiról olvashatunk.

A túramozgalmat a Sülysápi Amatőr Csillagász Egyesület írta ki, illetve gondozza az útvonalat. Aki teljesíti a túrát, az egy érdekes emléklapot kap, amely mellé választhatunk egy “jutalom csillagot” a naprendszerből. Ez kerül fel a lapra. A csillagászok egy csillagot csak egyszer osztanak ki. Így a túra élménye mellé jár egy csillag is, ami csak a miénk.

A túra szponzora a Velobike Kft.

Ez a túra nem jött volna ebben a formában létre, ha nincs a Cube, illetve annak hazai forgalmazója a Velobike Kft, amely fenekünk alá tolt 2 elektromos kerékpárt, hogy azzal teljesítsük ezt a túrát. Cserébe nem kértek mást, csak hogy szülessen meg ez a cikk, az ellenőrző pontokon az általuk biztosított pólókban pózoljunk, illetve érezzük jól magunkat.

Cube Elite Hybrid C:62 Race kerékpár egy karbonvázas Bosch motoros 29”-os MTB bringa volt. A Cube SUV Hyprid Pro 500 egy trekking jellegű 27,5” kerékméretű szintén Bosch motoros kerékpár volt.

Miután otthon feltöltöttem őket üzemanyaggal, illetve leellenőriztem rajtuk mindent, (A NASA nincs ilyen alapos.) a gépeket menetkésznek nyilvánítottam és indulhatott a túra.

Indul a „bolygóközi” túra

Akkor a hajtóműveket beizzítani és visszaszámlálás: … 5, 4, 3, 2, 1 START! A sülysápi csillagvizsgáló megremegett, ahogy felszálltunk a nyeregbe és hatalmas lendülettel elindultunk. És gurultunk, vagy 100 métert.

Az első kilométereken nem igazán sikerült sokat időt a nyeregben töltenünk, hisz egymás után jöttek a bolygók. Kis tekerés, majd itt a Merkúr. Olvasás, fotózás, majd egy kis gurulás és már látom is a Vénuszt. Leszállás, olvasás, fotózás, majd tovább. Hopp! Ott a Föld, és már kászálódunk is le a bringákról. Így kicsit nehéz ráhangolódni a bringázásra.

naprendszertura01

Egymás után jönnek a bolygók az első 500 m-en

Hamarosan hatalmas kozmikus porfelhőbe kerültünk és alig találtuk meg a Marsot. Kis körözés után szerencsére meglett. Most már végre begyújthattuk az utánégőket és irány a Szaturnusz! De ki lopta el a Jupitert? – ne ijedj meg, előkerül.

naprendszertura02

Meg lett a Mars

naprendszertura03

Hangulatos erdei utakon

naprendszertura04

Település ismertető a Szaturnusz túloldalán

7 km kellett pedálozni, ez már nagyon jólesett. Már ez alatt a szakasz alatt kezdtünk fogalmat alkotni a naprendszeren belüli távolságokról. A bolygót egyébként Tápiószecsőn találtuk meg, ahova egy hangulatos erdős-mezős részen át vitt az út, ízelítőt adva a vidék képéből. A település előtt találkoztunk már némi homokkal, de könnyen tekerhető volt az út, nem is gondoltam, hogy egy ebike ilyen könnyen megbirkózik vele.

Szecső egyébként „aranyos” kis település, ahogy beértünk a faluba hatalmas kerékpározni tilos tábla fogadott a közúton, amelyen -megjegyzem- a forgalom nulla. Oldalt kerékpárútnak álcázott járda szépen kitáblázva. Csendesen mosolyogtunk, legyen! Belementünk a játékba, bár tény, a kormányunk olyan széles, mint a járda, izé kerékpárút.

A bolygót elhagyva felmerült egy kis technikai probléma. No nem a bringával, hanem a GPS tracket tároló kütyüvel, amely a mai űrhajózásunk egyik létfontosságú műszere, ugyanis a felfestett jelzések alapján a navigálás nagyon nehéz volt. Minden követőnknek ajánlom a nyomvonal letöltését a biztos navigálás érdekében. Miután sikerült életet lehelni a kütyübe, illetve annak egyik funkciójába, ismét begyújtottuk a rakétákat és nagy lendülettel vetettük bele magunkat a Naprendszer felfedezésébe.

naprendszertura08

Csodás tájakon haladunk át

A homok, nehezítő tényező?

Eleinte egy hangulatos erdei úton haladtunk, majd egy bal kanyar után elszabadult a pokol. Akarom mondani a homok! Több rövidebb tolós szakasz következett a szemből érkező kerékpárosoknak. Nekünk ez meg sem kottyant. Egyszer sem kellett leszállnunk a kerékpárról, űrhajónkról!

naprendszertura05

Kaja szünet

naprendszertura06

Ezernyi űrhajó

naprendszertura07

Homokozunk

A homok hamarosan elmaradt. A talaj megkeményedett, így értünk be Tápióságba. Itt bolygót nem találtunk (túl közel volt az előző faluhoz, csak 9 km), így az álmos kis településen átszáguldottunk.

Bolyongás további bolygók után.

Tovább haladva a túra egyik legszebb részéhez jutottunk. Egy dimbes-dombos, tavakkal, réttel és szántóval tarkított részen kerekez… akarom mondani hajóztunk. Fantasztikus hangulata volt.

naprendszertura09

Dimbes-dombos utakon

naprendszertura10

Lottó nyereménynek sem lenne utolsó...

Gombában az Uránuszt sikeresen megtaláltuk. Illetve mellette a mellé telepített fagyizót, amely kellemesen frissítette napszítta testünk. Ez volt a hatodik bolygónk. Az űrhajónk ajtaját bezárva tovább indultunk a következő ellenőrzőponthoz, innen egy kissé könnyebb volt. Többnyire aszfaltos utakon haladtunk.

naprendszertura11

Csillagközi majális Gombán

Gomba határában található egy víztározó, amely remek kikapcsolódást nyújt a pihenni vágyóknak. A környezete szép rendezett, egyik partján már üdülőövezet épült ki. Az országútra kiérve néhány kilométer megtétele után Bényére érkeztünk. A falu központjában balra fordulva egy emelkedőn tekerve hagytuk el a falut.

Szőlők között jutottunk el a Plútóhoz, ami a szárazhegyi pincegazdaság területén található. Ez a (törpe)bolygó a Naprendszer utolsó égiteste, tehát itt voltam a csillagdától légvonalban a legmesszebb. Ami érdekes és megdöbbentő az, hogy a modellezett naprendszerünkben a Nap 4 m átmérőjű ez ahhoz képest csak 7 mm-es. Egy gombostűfejnyi porszem és mennyit kellett utazni! Hihetetlen!

naprendszertura12

A Plótónál

naprendszertura13

Kicsit pihi, mielőtt ismét elindulunk a Nap felé

Gondolom sokaknak már feltűnt, hogy kicsit sántít a bolygók sorrendje, de még mielőtt rohannál a sorrendet "guglizni", elárulom, hogy ez tényleg nem a naprendszerben az egymást követő bolygók sorrendje. Az égitestek távolsága légvonalban van megadva a sülysápi csillagvizsgálótól. Ez egy vérbeli csillagtúra.

A hőség egyre nagyobb, jólesne egy kis frissítő, így miután feldolgoztam azt a lelki sokkot, amit a fenti gondolatok okoztak tovább indultunk.

Űrbeli kaland mellett időutazás is

Az aszfalton gyorsan fogytak a kilométerek. Hamarosan elértük Monorierdőt, ami csak 2005-ben vált független településsé.

Monor határában nem csak az űrutazás, a világűr távolságait tapasztaltuk meg, hanem az időutazásét is. Ennek oka pedig a Neptunusz, a következő bolygónk, ami a monori pincefaluban található. Ha még nem jártatok itt, akkor mindenképpen írjátok fel a bejárandó helyek közé. Ez egy kis elvarázsolt, fantasztikus hangulatú része Pest megyének. Ezt egyszer mindenkinek látnia kell.

naprendszertura14

Koccintás a Pincefaluban

Miután beteltünk az épületek csodálásával, megkerestük a bolygónkat, majd a nyomvonalat átnézve elindultunk Mende irányába megnézni az üstököst.

naprendszertura15

Irány Mende!

A Mendére vezető út vége emlékezetes volt, egy hűs erdőszéli lejtő okozott fokozott élvezetet. Az üstökös után Úri előtt mintha a mennyekből a pokolba érkeztem volna. Az úton végigment egy tárcsás borona. Élvezeti faktor 0, káromkodási faktor 100%.

Úriban az utolsó bolygónkat üdvözöltük, a Jupitert. Rövid pihenő és a kulacs feltöltése után tovább indultunk Sülysáp felé, hogy a csillagvizsgálónál befejezzük a túrát. Az út a két falu közötti országúton vezet, így nagy meglepetések szerencsére nem érték a kimerült űrutazókat. Laza levezetésnek mondható tekeréssel fáradtan, de különleges élményekkel gazdagodva tértünk vissza a sülysápi csillagvizsgálóhoz.

naprendszertura16

Az utolsó pont, akarom mondani bolygó

naprendszertura17

E-bike emelés a célban

Ha azt hiszitek, ezzel véget értek az élmények akkor tévedtek. A csillagvizsgálót üzemeltető egyesület elnökének fia a helyszínen megmutatta a csillagvizsgálót belülről is, sőt távcsövön át a Vénuszt is fényes nappal!

 naprendszertura18

Csillagászat fényes nappal

Összefoglalva

Érdekes túra, gyönyörű tájakon. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Én, mint vérbeli montis élveztem az itteni hullámos útvonalat. A két Cube e-bike megbízhatóan tette a dolgát végig a túra során. töltés 50-60-% át használtuk fel utunk során.

Bővebb információ

  • A túra kiírója, útvonal gondozója: Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület
  • Weboldal: www.sacse.hu
  • A naprendszer túra közvetlen eléréséhez katt IDE!
  • A túra adatai a holkerekparozzak.hu-n ITT található.
  • Táv: 70 km
  • Szint: 597 m
  • Útvonal jellege: többnyire földes út
  • Nehézsége: közepesen nehéz