Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Az északi Tisza-tó kör
  Egy kevesek által ismert részt mutatunk be.
Az erdőtörvény bringás szemmel
Nézzük a minket, bringásokat érintő részt.
Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
prev
next

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.01

Egy családi túra kicsiknek és nagyoknak.

Milyen is a jó családi kerékpáros túra? Véleményem szerint ne legyen túl hosszú, az útvonal ne legyen nagyon forgalmas, legyen sok-sok látnivaló rajta, esetleg gyermekeink örömére játszóteret is érintsen. Ebben a cikkben egy ilyen túrát mutatok be, amely Hódmezővásárhelyről indul.

Van egy kiadvány, amely bemutatja a város és környékének kerékpártúráit. Mi ezt használva kalandoztunk a környéken. Ha érdekel katt IDE!, vagy keresd a Tourinform Irodákban.

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.02

Indulás a Kossuth térről. Háttérben a Fekete Sas Rendezvényház gyönyörű épülete.

Hódmezővásárhely-Mártély- Hódmezővásárhely (plusz egy kis extra) kerékpártúra
Az útvonal kb. 20 km hosszú, amely kisebb gyerekek számára is élvezetes útvonal lehet. Ezt a túra útvonalat választva ne felejtsük otthon a a fürdőruhákat és az egyéb strandoló cuccunkat, mert jó időben szükség lesz rá!

Utunkat a hódmezővásárhelyi Kossuth térről indítottuk. A várost a Zrínyi-Vajda-Damjanich-Borz utcák érintésével hagytuk el. Sajnos a városban nincs tájékoztató tábla, így többször is megálltunk a térképünket nézegetni, hogy helyes úton járunk-e. Az utánunk jövőknek üzenjük, hogy csak a kerékpárutat kell követni.

A város határában található a régi Vámház épülete, amely első pihenőnek, a város elhagyásának megünneplésére tökéletes megálló hely. Itt találkoztunk az első tájékoztató táblával, amely jelezte, hogy a következő település merre és milyen messze van.

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.03

Az első pihenőnk a régi vámház épülete. Láthatóan ki van táblázva az útvonal. Illetve látszik a háttérben a lezárt bringaút.

A környéken jelenleg hatalmas építkezés zajlik, amelynek nyomaival szinte minden nap találkoztunk. (A 47-es út városelkerülő szakaszát építik.) Így a városon kívül, utunk első részében kénytelenek voltunk az országúton tekerni, mert a kerékpárút le volt zárva. Szerencsére az országút csekély forgalmú, és csak néhány száz méterről volt szó.

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.04

Úton.

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.05

A kerékpárút minősége kiváló.

A kerékpárút minősége jó volt, így könnyen és gyorsan suhantunk be Mártélyba, ami egy hangulatos, rendezett kis település. Ezt az alábbi képek is bizonyítják.

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.06

Ahogy a tábla is hirdeti, megérkeztünk Mártélyba

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.07

A környék jellegzetes háztípusa.

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.08

Egy kellemes park

A település határában található a Holt-Tisza, illetve az erre épített üdülőterület, ami utunk fő célja volt. Van itt szabadstrand, játszótér, ártéri tanösvény, minden, ami egy kellemes Tisza-parti pihenéshez szükséges.

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.09

Laliék nem voltak itt! :D

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.10

A hely kellemes, strandolásra hívogat.

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.11

Szeretem ezt a képet...

Tovább indulva a töltés tetején tekertünk. Mi eső után jártunk erre, így nyugodt szívvel mondhatom (illetve írhatom) hogy az út ebben az állapotában is kitűnően tekerhető.

A gáton haladva képet kaphatunk a környékről, magunkba szívhatjuk a táj, a tanyavilág, az egymást váltó mezőgazdasági táblák hangulatvilágát.

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.12

Az előző napi heves eső nyomai a gáton már alig látszanak.

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.13

Hangulatos utacska

(Igazat megvallva a gáton történő kerékpározás rövidtávon felemelő érzés csak. Hosszabb távon már nem túl izgalmas és érdekes. Útvonaltervezéskor erre figyeljetek! Nagyon el lehet rontani egy kerékpártúrát, ha valaki nagyon hosszú gáton történő bringázást tervez. Miért is mondom? A vizet szinte sosem látni, mivel eltakarják a fák, az ártéri növényzet. A másik oldalon mezőgazdasági táblák húzódnak a szemhatárig. A gát tetején mind a szélnek, mind a napnak teljes mértékben ki vagyunk téve. Számomra hatalmas tapasztalat volt a Dráva partja, ahol ezen túl még aknaveszély táblák hirdették, hogy véletlenül se menjünk le az erdőbe hűsölni, mert kirobbanó élményben lehet részünk.)

Elnézést az elkalandozásért, térjünk vissza a túránkhoz. Szerencsére itt a gáton történő tekerés nem túl hosszú, kezdeti lelkesedésünk végig kitart. Itt néhány kilométer után elértük a Körtvélyesi gátőr házat, illetve mellette a pihenőt. Itt egy emlék oszlop hirdeti, az egykori Körtvélyes falu létezését. A falusi hangulatot a pihenő mögötti tanya kutyája szolgáltatja, mivel hangos ugatással fogadott minket.

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.14

Az emlék oszlop, háttérben egy nem túl barátságos blökivel. Látod a kapu bal oldalán azt a kicsi piros négyzetet?

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.15

Itt segítenek, ha bajban vagy!

Innen a régi Tiszai úton tudunk visszatérni Hódmezővásárhelyre, ugyanis ez az út a régi Vámházhoz vezet, amit utunk elején láttunk de...

Ha eső után vagy, meg ne próbáld! Úgy jársz mint mi. Az itteni földút ragadós vendégszeretete nem tette lehetővé, hogy arra haladjunk. Néhány száz méteres próbálkozás után feladtuk, inkább visszatértünk az előbb említett pihenőig. Biciklit takarítani...

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.16

Marha. Így éreztem magamat mikor ráfordultam erre az útra. Persze az eleje még nem ragadt.

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.17

Ez már nem túl bizalom gerjesztő, de menjünk csak tovább!

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.18

És az eredmény...

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.19

Takarítás után vissza a gátra.

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.20

A Shimano Click-R rendszere jól vizsgázott saras körülmények között.

Kényszerűségből tovább folytattuk utunkat a gáton. Szerencsére ez, mint említettem jól járható. 1-2 km múlva bal kéz felől egy aszfaltos út torkollik a gátba, amely Hódmezővásárhelyre vezet. Erre kanyarodva folytattuk utunkat. Hamarosan egy régi iskola épülete tűnt fel, amely előtt a pihenőt, mintha nekünk építették volna.

Az iskola épülete nem volt látogatható. A kapuján egy piktogram hirdette, hogy itt kerékpáros gyors szervíz működik, de sajnos ezt nem találtuk meg. Lehet, hogy még nincs szezon? Később tudtam meg, hogy az iskola oldalsó épületében él egy gondnok, akinek a feladata lenne a gyors szerviz csomag biztosítása és az iskola kinyitása.

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.21

Na ezen már jobb tekerni, és még a nap is kisütött.

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.25

A régi iskola is szervízpont

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.22

Az iskola épülete előtt a megérdemelt pihenés.

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.23

Kerékpáros pihenő

kalandozasok hodmezovasarhelyen 2.24

A jó hangulatú túra bizonyítéka

A pihenőt elhagyva hamarosan elértük a várost, ahol a mai kalandunk 27 km letekerése után véget ért. (A túra itt letölthető)