Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
prev
next

Tiszató kerékpártúra kicsi

Ebben a részben a Tisza-tó környékén nézünk szét.

Ok, havonta egy megyét ígértem, de nyugodt lelkiismerettel a Tisza-tavat és a Balatont nem tudnám egy megyéhez sem kapcsolni. (Nehogy már én robbantsak ki polgárháborút megyék között néhány pocsolya -jó nagy pocsolya - hovatartozása miatt.) Így úgy döntöttem nem fogtok megharagudni, ha ennek a két tónak külön cikkeket szentelek.

A Tisza-tó

A Tisza-tó a Kárpát-medence második legnagyobb tava. Az Alföldön, Heves megye délkeleti szélén, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán fekszik.

Jellegét tekintve mesterségesen létrehozott állóvíz. 1973-ban építették fel a Kiskörei Erőművet a duzzasztógáttal olcsó elektromos áram termelés, a tiszai áradások szabályozása és az Alföld jobb vízellátása céljából.

Feltöltése az 1990-es években fejeződött be, területe így 127 km² lett. Hossza 27 km, legnagyobb szélessége 6 km, átlagos mélysége 1,3 méter, legmélyebb pontján 17 méter.

A tó feltöltése után magyar turisták kezdték látogatni , mert sokkal olcsóbb volt a Balatonnál. Illetve kevésbé zsúfolt, vadregényes környezete kellemes kalandok részesévé teszi az ide látogató aktív turistákat.

Tiszató kerékpártúra 2

A tónál egy felbecsülhetetlen értékű madárrezervátum működik. Ez sok madár faj utolsó természetes fészkelőhelye, így a terület védelme kiemelt jelentőségű.

A Tisza-tó első tavaszi tekerésünknek tökéletes választás lehet. Tökéletesen sík, forgalmatlan utak várnak ránk. Egy kellemetlenségünk lehet, az erős szél. Ez ha a tó felől fúj, márpedig tó kerülés révén ilyen tut lesz, akkor igen hideg levegőt kapunk onnan. Köszönhetően a hűvös víznek., ami lehűti a levegőt Figyeljünk az öltözködésünkre.

Tisza-tavi kerékpártúra, ahogy mindenki ismeri.

  • Túra hossza: 64 km
  • Nehézsége: Könnyű
  • Terep: Síkvidék
  • Szintemelkedés: 271 m

A különböző kiadványokban ez az útvonal szerepel kerékpártúra ként a Tisza-tónál. Kezdők számára ajánlott egyszerű, könnyen teljesíthető útról van szó. Az egész túra a gáton kialakított aszfaltozott úton halad. Forgalom csekély, hosszú hétvégeken lehet erősebb, mikor a horgászok több napra leköltöznek a tóhoz.

Tiszató kerékpártúra kicsi

Kerékpártúrát Kiskörén kezdjük (körtúráról lévén szó természetesen máshol is kezdhető), és az óramutató járásával ellentétesen indulunk el. Először áthaladunk a duzzasztóműn, majd a gáton kialakított úton Abádszalókra érkezünk. Itt a településen elhagyjuk a töltést, hogy a strandot kikerüljük, majd ismét a töltésen tekerünk Tiszafüredig.

Tiszafüredet a 33-ast úton hagyjuk el Poroszló irányába. Ezen a szakaszon nagyobb autóforgalomra kell számítani, így a fokozott óvatosság nagyon fontos. (A tervek szerint hamarosan kerékpár út fog itt vezetni.)

Poroszlótól ismét a gáton haladunk Kisköréig, Sarud és Dinnyéshát községek határát érintve.

További infók és GPS Track ITT!

Tisza tavi kerékpáros körtúra azoknak, akik az igazira vágynak

  • Túra hossza: 113 km
  • Nehézsége: Könnyű
  • Terep: Síkság
  • Szintemelkedés: 340 m

Ez az kerékpártúra ténylegesen az egész tározót megkerüli, sőt a túrázó a Tisza hangulatos világát is megtekintheti. Nembeszélve az elhíresült árktői kompról, illetve Janiról. (Mindenesetre a komp működésérő, érdemes előre érdeklődni, mivel 2017 március elsején még nem üzemelt.)

Kerékpártúrát Kiskörén kezdjük. Először áthaladunk a duzzasztóműn, majd a gáton Abádszalókra tekerünk. Innen országúton Tiszaderzsre hajtunk, ahonnan ismét a töltésen folytatjuk utunkat Tiszafüredig.

Tiszató kerékpártúra nagy

Füredről a gáton haladva Tiszacsegéig tekerünk, ahol az Ároktői komppal kelünk át a Tiszán.

A túloldalon immár a folyás irányába haladva a töltésen Tiszadorogmát érintve Tiszabábolnáig hajtunk. Bábolnától közúton folytatjuk utunkat Poroszlóig, közben Tiszavalk, Négyes, Borsodivánka településeken haladunk keresztül.

Poroszlótól ismét a gáton haladunk Kisköréig, Sarud és Dinnyéshát községek határát érintve.

További infók és GPS Track ITT!