Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

Tiszató kerékpártúra kicsi

Ebben a részben a Tisza-tó környékén nézünk szét.

Ok, havonta egy megyét ígértem, de nyugodt lelkiismerettel a Tisza-tavat és a Balatont nem tudnám egy megyéhez sem kapcsolni. (Nehogy már én robbantsak ki polgárháborút megyék között néhány pocsolya -jó nagy pocsolya - hovatartozása miatt.) Így úgy döntöttem nem fogtok megharagudni, ha ennek a két tónak külön cikkeket szentelek.

A Tisza-tó

A Tisza-tó a Kárpát-medence második legnagyobb tava. Az Alföldön, Heves megye délkeleti szélén, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán fekszik.

Jellegét tekintve mesterségesen létrehozott állóvíz. 1973-ban építették fel a Kiskörei Erőművet a duzzasztógáttal olcsó elektromos áram termelés, a tiszai áradások szabályozása és az Alföld jobb vízellátása céljából.

Feltöltése az 1990-es években fejeződött be, területe így 127 km² lett. Hossza 27 km, legnagyobb szélessége 6 km, átlagos mélysége 1,3 méter, legmélyebb pontján 17 méter.

A tó feltöltése után magyar turisták kezdték látogatni , mert sokkal olcsóbb volt a Balatonnál. Illetve kevésbé zsúfolt, vadregényes környezete kellemes kalandok részesévé teszi az ide látogató aktív turistákat.

Tiszató kerékpártúra 2

A tónál egy felbecsülhetetlen értékű madárrezervátum működik. Ez sok madár faj utolsó természetes fészkelőhelye, így a terület védelme kiemelt jelentőségű.

A Tisza-tó első tavaszi tekerésünknek tökéletes választás lehet. Tökéletesen sík, forgalmatlan utak várnak ránk. Egy kellemetlenségünk lehet, az erős szél. Ez ha a tó felől fúj, márpedig tó kerülés révén ilyen tut lesz, akkor igen hideg levegőt kapunk onnan. Köszönhetően a hűvös víznek., ami lehűti a levegőt Figyeljünk az öltözködésünkre.

Tisza-tavi kerékpártúra, ahogy mindenki ismeri.

  • Túra hossza: 64 km
  • Nehézsége: Könnyű
  • Terep: Síkvidék
  • Szintemelkedés: 271 m

A különböző kiadványokban ez az útvonal szerepel kerékpártúra ként a Tisza-tónál. Kezdők számára ajánlott egyszerű, könnyen teljesíthető útról van szó. Az egész túra a gáton kialakított aszfaltozott úton halad. Forgalom csekély, hosszú hétvégeken lehet erősebb, mikor a horgászok több napra leköltöznek a tóhoz.

Tiszató kerékpártúra kicsi

Kerékpártúrát Kiskörén kezdjük (körtúráról lévén szó természetesen máshol is kezdhető), és az óramutató járásával ellentétesen indulunk el. Először áthaladunk a duzzasztóműn, majd a gáton kialakított úton Abádszalókra érkezünk. Itt a településen elhagyjuk a töltést, hogy a strandot kikerüljük, majd ismét a töltésen tekerünk Tiszafüredig.

Tiszafüredet a 33-ast úton hagyjuk el Poroszló irányába. Ezen a szakaszon nagyobb autóforgalomra kell számítani, így a fokozott óvatosság nagyon fontos. (A tervek szerint hamarosan kerékpár út fog itt vezetni.)

Poroszlótól ismét a gáton haladunk Kisköréig, Sarud és Dinnyéshát községek határát érintve.

További infók és GPS Track ITT!

Tisza tavi kerékpáros körtúra azoknak, akik az igazira vágynak

  • Túra hossza: 113 km
  • Nehézsége: Könnyű
  • Terep: Síkság
  • Szintemelkedés: 340 m

Ez az kerékpártúra ténylegesen az egész tározót megkerüli, sőt a túrázó a Tisza hangulatos világát is megtekintheti. Nembeszélve az elhíresült árktői kompról, illetve Janiról. (Mindenesetre a komp működésérő, érdemes előre érdeklődni, mivel 2017 március elsején még nem üzemelt.)

Kerékpártúrát Kiskörén kezdjük. Először áthaladunk a duzzasztóműn, majd a gáton Abádszalókra tekerünk. Innen országúton Tiszaderzsre hajtunk, ahonnan ismét a töltésen folytatjuk utunkat Tiszafüredig.

Tiszató kerékpártúra nagy

Füredről a gáton haladva Tiszacsegéig tekerünk, ahol az Ároktői komppal kelünk át a Tiszán.

A túloldalon immár a folyás irányába haladva a töltésen Tiszadorogmát érintve Tiszabábolnáig hajtunk. Bábolnától közúton folytatjuk utunkat Poroszlóig, közben Tiszavalk, Négyes, Borsodivánka településeken haladunk keresztül.

Poroszlótól ismét a gáton haladunk Kisköréig, Sarud és Dinnyéshát községek határát érintve.

További infók és GPS Track ITT!