Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
prev
next

PIC Keleti-főcsatorna1Ha kijutunk kerékpárral Debrecenből, feltárul előttünk a teljes Észak-Alföld.

Kerékpáros körtúránkkal ennek a régiónak egy kicsinyke szeletét szeretnénk bemutatni a túrázóknak, olyan gyöngyszemekkel, mint a nagyhegyesi Kráter-tó vagy Kiserdei Szabadidőparkban épült Rickl-kúria, a Keleti-főcsatorna hűsítő fasorral övezett partja, Hajdúböszörmény látnivalói, vagy a Zeleméri templomrom.

Ez a körtúra csak egy lehetőség, innen kiindulva akár az egész Alföldet meghódíthatjuk!

Túraútvonal
Debrecen, Tócóvölgy - Ondód - Kráter-tó - Nagyhegyes - Keleti-főcsatorna - (Balmazújváros), - Hajdúböszörmény - Zelemér (Bodaszőlő) - Józsa – Debrecen

Az útvonal könnyű, sík terepen, jó minőségű, mezőgazdasági földúton, kisforgalmú aszfalt úton, illetve kerékpár vagy gyalog-kerékpárúton vezet.

  • Túra hossza: 71 km
  • Nehézsége: közepes
  • Terep: síkvidék
  • Szintemelkedés: 162 m
  • Tájegység: hajdúhát

Rövidítési lehetőségek:


Nagyhegyes kihagyása: -24 km
Hajdúböszörmény kihagyása: -17 km
Hajdúböszörmény látnivalóinak kihagyása: -4 km

Így a 70 km-es túra gyakorlatilag a rövidítésekkel akár 30 km-esre is redukálható, viszont rengeteg látnivló kimarad.

Letölthető túraútvonal leírás - Letölthető térkép (KML) (KMZ) (GPX-teljes kör)

Látnivalók
Debrecen
Rengeteg látnivalóval, műemlékkel, modern bevásárlóközpontokkal, izgalmas kulturális és sporteseménnyel várja a turistákat Magyarország második legnépesebb városa. Számos lehetőség van az aktív pihenésre is, hiszen a városban egyszerre élvezhető a természet nyugalma és a nagyváros nyüzsgése is. A város szívében, a Piac utcán kellemes kávézók sorakoznak, a Kossuth tér kényelmes padjai pedig pazar kilátást biztosítanak a Református Nagytemplomra. A belváros régi épületei és hangulatos kis utcái igazi gyöngyszemeket rejtenek, mint a Déri Múzeum, a Szent Anna Székesegyház és a Református Kollégium, szórakozásra vágyókat pedig várják a Halköz vendéglői, bárjai. A természet iránt érdeklődők különleges sétát tehetnek a Nagyerdő fái között, a Debreceni Egyetem főépülete mellett, a Botanikus Kertben, megpihenhetnek a Békás tó körül kialakított parkban, felfrissülhetnek a Nagyerdei Víztorony kávézójában vagy élvezhetik az város egészséges termálfürdőjét.

PIC Debrecen

Nagyhegyes
Hajdú-Bihar megye szívében található csendes kis község a Hortobágyi Nemzeti Park közelében terül el. A jó levegőről a központban található Kiserdei Szabadidőpark gondoskodik, melyben kiépített pihenő- és főzőhely, játszótér, sportpályák és kellemes sétányok is találhatóak. A park végében elhelyezkedő, klasszicista stílusú, egykori Rickl-kúria ma már a könyvtárnak ad helyet. A vidék néprajzi értékeivel a tájházban ismerkedhetünk meg.

Kráter-tó
Nagyhegyes határában található az országosan is egyedülálló Kráter-tó és az ott kialakított Olajipari Emlékhely. 1961 augusztus 23-án gázkút fúrás közben hatalmas gázkitörés és a vele járó robbanás során jött létre a tó, melynek mélyén még ma is ott van a kitöréskor elsüllyedt fúrótorony. Azóta a tó körül csodálatos parkot alakított ki a helyi önkormányzat, ami ideális pihenőhely a túrázóknak, a kráter alsó és felső peremén kialakított sétaúttal, padokkal; a bejáratnál szalonnasütő helyekkel.

PIC Kráter-tó


Keleti-főcsatorna
A csatorna megépülésének legfontosabb célja a mezőgazdasági területek öntözésének biztosítása volt. A csatornát 1956-ban nyitották meg, azóta már az egyik legfontosabb csatornája a Tiszántúl vízgazdálkodási rendszerének. A gazdasági, ipari és lakossági vízigények kiszolgálása mellett ma már természetvédelmi szempontból is nagyon fontos. A halfajok száma is igen magas, ez elsősorban a kiváló vízminőségnek köszönhető. A vízparti növény és állatfajok száma is jelentős, több védett populációba is bukkanhatunk. A parti nádas és a gátat védő erdősáv a csendes vízfelülettel kellemes környezetet nyújt a kikapcsolódásra vágyóknak.

PIC Keleti-főcsatorna1

Látóképi-tó (Látóképi tófürdő)
A Keleti-főcsatorna vizéből táplálják ezt a két Debrecen közeli tavat, ami nagyon kedvelt pihenőhelye a környékbelieknek. A tó remek lehetőséget biztosít a horgászat szerelmeseinek, a tófürdő pedig lehetőséget ad a szabadstrandolás kedvelőinek, rendezett parkja és játszótere kiváló pihenőpont. Hatalmas fűzfák veszik körül mind a két tavat, amik nyáron kellemes árnyékot biztosítanak a pihenni vágyóknak.

PIC Látókép

Hajdúböszörmény
Ez a pompás történelmi város több mint 600 éves, különlegessé teszi a középkori körgyűrűs utcaszerkezete. Böszörményben és környékén több természetvédelmi terület és helyi jelentőségű védett terület is található. Az ide látogatóknak rengeteg izgalmas programot ígér a hajdúk fővárosa egész évben. A csodás műemlékek és épületek mellett termálfürdő gondoskodik a megfáradt utazó feltöltődéséről. A város főterén található Bocskai István erdélyi fejedelem szobra, a Hajdúsági Múzeum és a Bocskai Téri Református Templom.

PIC Hajdúböszörmény

Zelemér (Bodaszőlő)
A Zeleméri Csonkatorony Hajdúböszörmény legrégebbi műemléke, amely védett területen fekszik. A kunhalmon álló templomot már a 14. századi oklevelekben említették, mára már csak a torony romjai és falmaradványok maradtak, így ez a középkorban elpusztult Zelemér falu egyetlen fennmaradt emléke. Az utóbbi évek turisztikai fejlesztéseinek köszönhetően, kellemes környezet várja a romok közelében megpihenni vágyó túrázókat. A közelben található kicsiny zsáktelepülés Bodaszőlő vendégháza várja a pihenni vágyókat. Csodás erdei környezettel, tiszta levegővel a város zajától távol a falusi vendéglátás biztos felfrissülést jelent.

PIC Zelemér

Forrás: Magyar Kerékpárosklub

Fotók: Magyar Kerékpárosklub