Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking táskák
  Szerkesztőségünkben landolt egy hatalmas csomag, amelyet kibontva bikepacking táskák tömkelege bukkant elő. Most ezeket mutatjuk be nektek.
Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
prev
next

Bakony0.12014-ben bejárt útjaim egy részét szeretném veletek megosztani 16 kerékpártúra segítségével. 

Túráimnak pontos célja volt, egy könyvsorozat következő része lett volna. Sajnos a 2015-re várt megjelenése elmaradt. A könyvsorozat végét a rohamosan terjedő okostelefonoknak köszönhetjük. Hogy a sok munka, energia ne vesszen kárba, még jó pár órát szántam az átírására, hogy ne a kiadó által kért stílusban kerüljön elétek.


Először ismerkedjünk meg magával a Bakonnyal és környékével.


A Bakony a Dunántúli-középhegység legnagyobb tagja. Két részre oszthatjuk. Északi-Bakonyra és Déli-Bakonyra. A két részt egy nyugat–keleti törésvonal osztja ketté. Ezen a törésvonalon vezet a 8-as számú főút Devecser és Várpalota között.


Az Északi-Bakony legmagasabb pontjai:

  • Kőris-hegy 709 méter.
  • Kék-hegy 661 méter.
  • Som-hegy 649 méter.
  • Középső-Hajag 646 méter.
  • Papod 644 méter.
  • Öreg Futóné 574 méter.


Az Északi-Bakonyhoz tartozik még a Keleti-Bakony, a Bakonyalja, a Magas-Bakony Kisalföld felőli lejtője, és ide tartozik még a Sokorói-dombság is.

A Déli-Bakonyt Nyugatról a Marcal-medence, délről a Tapolcai-medence és a Vázsonyi-árok, keletről a Veszprémi-fennsík, északról pedig a Devecseri-árok határolja. Legmagasabb pontja a Kab-hegy. (599méter)

Tágabb értelemben véve a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidék is a Bakonyhoz tartozik. A Balaton-felvidék lejtősen ereszkedik a Balatonra, az ÉNy-i széltől védett táj mediterrán hangulatot idéz régi falvaival, szőlőültetvényeivel. A Bakony karsztos röghegység de a déli oldalain vulkáni eredetű bazalt is felbukkan. Vulkáni tevékenység emlékei még a Balaton-felvidéken található szénsavas források is.

A Keszthelyi-hegységet egyik oldalról a Balaton, másik oldalról a Gyöngyös-patak, a Várvölgyi-medence és a Tapolcai-medence veszi körül. A hegységet a vulkánosság hozta létre. Dolomitból, kihűlt lávából és a Pannónia tenger üledékéből áll.

A Bakonyt összetettsége és nagysága miatt több hosszú túrával tudjuk csak megismerni. Túrakerékpárokkal is nyugodtan bejárható erdei utakra többször betévedünk. A tervezett túrakönyv, talán mondhatom így, kissé rendhagyó. Ez lett volna az első magyarországi rekus túrakönyv. Az összes útvonalat fekvőkerékpárral jártam be. Talán ennek is köszönhető, hogy a napi etapok kissé hosszabbak, mint amennyit más túrakönyvek mutatnak be.

Pár adat:

  • Ha van türelmetek hozzá, 16 útvonalat tudtok elolvasni, megismerni, majd a kezdődő jó idő beköszöntével bekerekezni.
  • 9 túra 100 kilométer feletti, ebből 1 túránk 150 kilométernél is hosszabb.
  • A 16 túrán 1730 kilométert teszünk meg.
  • Körülbelül 14300 méter szintet küzdünk le.


(Hogy mekkora feladat egy-egy ilyen jellegű könyv életre keltése, legyen rá egy példa. Volt olyan bejárásom, ahol a napi megtett táv 229 kilométer volt, de ebből csak 95 kilométer került megírásra. És ez csak a bejárás.)


Mivel a holkerekparozzak.hu honlapon őszintén megnyilvánulhatok, ezért előfordulhat, hogy erős szavakkal fogok illetni dolgokat. (olaf: Hacsak a cenzor ki nem retusálja :D )


Induljunk ismét útnak, KALANDRA FEL!

(olaf: A cikkek írója Gazsi Szabolcs, aki a Csr kiadó Fitten& Egészségesen sorozatban a Kerékpártúrák Vértes és a Gerecse környékén, és a Kerékpártúrák a Balatonnál címú könyvek szerzője. Na Szabi most jól elárultalak!)

kerekparosvilagzold