Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
prev
next

BalatonTipp21Itt az ősz, de a Balatonnál a klasszikus körön még mindig rengeteg a kerékpáros. Amit viszont kevesen tudnak érdemes másfelé is szétnézni. (Befejező rész)

3. tipp Kis-Balaton avagy Magyarország legbringásabb tájegysége
Szívemnek kedves téma ez, amit már annyiszor megírtam. Hazánkban a Nyugat-Balatoni Régióban szeretik a legjobban a túrázó bringásokat. Itt több jól! kitáblázott túraútvonal található. Ez a bringás turista itthoni paradicsoma. Tessék elmenni, megnézni és követni a jó példát!

Az idei évtől Keszthely központjától kerékpárúton haladva el lehet érni a Hévizi tavat. Az egészben az a jó, hogy az út teljesen biztonságos.

BalatonTipp2.2Ezt majd legközelebb próbáljuk ki!

Alsópáhokról, most nem közvetlenül a sármelléki úton haladtunk tovább, hanem völgyből felmásztunk a dombtetőre és a hobbi telkek között kanyarogva szívtuk be a vidék illatát. Egy kilátónál megállva kitárult előttünk a világ. Mivel már dél felé járt az idő kicsit meg is éheztünk. Ezúton kérem a gazda bocsánatát azért a fejenként két fürt szőlőért, amit ott megettünk.

BalatonTipp2.3A csodás zalai táj

Sármellék után Zalavárra tekertünk, ahol a Katica vendéglőben kellemes ebédet ehettünk. A kiszolgálás csodás, az ételek nagyon finomak ajánlom mindenkinek.

BalatonTipp2.4Finom ebéd a Katicában

Ebéd után letekertünk a Kis-Balatonhoz. Itt végre törlesztettem egy régi adósságomat és meglátogattam a Récéskúti bazilika romjait, ahova egy festői, kétoldalt idős fák szegélyezte út vezet be. Rövid pihi után már a Kis-Balaton ház környéki látnivalókat csodáljuk. Itt egy órát is el lehet nézelődni.

BalatonTipp21Csodás út a romokhoz

 

BalatonTipp2.5

A Bakancs listás látnivalóm

Tovább haladva valódi nyílt víz mellett haladunk. Igen a Kis-Balaton. Ha az ember szeptember végén érkezik, a terület hemzseg az ezer féle vonuló vízi madártól.

Az idei évben hatalmas fejlesztés valósult meg: a vízműtől immáron a tó partján létesített új kerékpárúton lehet megközelíteni a Kányavári-szigetet, ahol a térség jelképe a szigetre átívelő fahíd található. Az úttal egy probléma van: nincs kitáblázva a kezdete, így kicsi az esélye, hogy megtalálod, a sok sorompó és tiltó tábla kötött. Ami még meg ragadta a figyelmemet és nem értem az a dupla sorompó volt. Képzelj el egy kaput amelyet két sorompó véd. Egy elektromos, ami természetesen nyitott állapotban van, és mellette kb. 20 cm-re egy hagyományos sorompó, zárva. Kíváncsi lennék a magyarázatra. Ennyit az állami projektekről, térjünk vissza a túrához.

BalatonTipp2.7Gondolnád, hogy ott folytatódik a bringa út?

BalatonTipp2.6Fő a biztonság, avagy hogyan pazaroljuk az adófizetők pénzét!

A szigetnél két őrölt bringás Feri és természetesen Betti, a tavat választották átkelésre a híd helyett ami a cooooool faktort igen emelte. A bringa és lábfürdő után tovább haladtunk a Balatonagyaród felé.

BalatonTipp2.8 A mesés Kis-Balaton

 

BalatonTipp2.9

Erre nincsennek szavak

A falun gyorsan áttekertünk, és már fordultunk is balra, hogy eljussunk a Bivalyrezervátumba. Itt (minő meglepő) bivalyokat lehet látni a rezervátum célja a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzése. A rezervátumban a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítást, bivalytörténeti bemutatót lehet látni, valamint egy sétaúton lehet figyelni a térség élővilágát.

A rezervátum után letérünk az aszfalt útról és ízelítőt kapva a térség természeti szépségéből kövesúton bringázunk Vörsig. Ez az a rész, ami minden alkalommal más lesz, amikor erre jársz. Lehet kietlen táj, lehet madárparadicsom. Egy biztos, nyomot hagy benned!

A nap leáldozóban volt, amire odaértünk Balatonszentgyörgy határában lévő Gulya csárdához. Itt fogyasztottuk el vacsoránkat, ami az egész napos tekerés után nagyon jól esett. Keszthely innen még messze van, pláne éjszaka. Kerékpárúton mindenesetre biztonságos és izgalmas utunk volt. Aki még nem próbálta, itt belekóstolhatott az éjszakai kerekezés világába.

4 tipp A tiltott láp
Balaton fenyvesen vagyunk a Hubertus Agráripari Bt. területén, amely többek között az itt található Nagy-Berek nevű terület részt hasznosítja, karban tartja. A vállalkozás foglalkozik állattenyésztéssel, növénytermesztéssel, vadgazdálkodással és vendéglátással.

 BalatonTipp2.10Tilos, de vezetővel érdemes

Mi a Nagy-Berekben tettünk egy rövid kerékpártúrát. Ez a rész egyike Magyarország legtitokzatosabb, legkevésbé ismert tájainak. A múlt század közepéig a Balaton egyik mélyen benyúló öbleként állandóan vízzel borított terület volt.

Fekete István Tüskevár című regényéből ismert zegzugos vizenyős varázslatos vízi világa tárul itt a látogató szeme elé. Ide érdemes ellátogatni. Ami viszont fontos: a terület csak előzetes egyeztetés után vezetővel látogatható. (Emiatt is A tiltott láp tippünk címe.)

Itt lehetőség van bérelt, akár elektromos kerékpáron, gyalog, kenuval, kisvasúttal sőt ezek kombinációjával egy csodálatos napot eltölteni.

 BalatonTipp2.11A táj vadsága magával ragadó

Mi sajnos, csak egy rövid 15 km-es útvonalon kaptunk ízelítőt a vidékről, ami arra ösztönöz, hogy a térség felkerüljön a bakancs listámra és egy hosszabb túrára vissza térjek a vadregényes Nagy-Berekbe, hogy jobban megismerhessem e csodálatos nádi világot.

5 tipp Egy kilátó, ahonnan az egész Balatont belátod
A Balaton déli partján járunk, nyomjuk a klasszikus kör unalmas részét. Mi lenne, ha fel dobnánk a hangulatot és meglátogatnánk egy kilátót, ahonnan szép időben szinte az egész tavat belátni?

BalatonTipp2.12Álmaimban ilyenek az utak (Holland stílus)

Balaton földvárról tekerünk Szántód felé a tókörön. Itt a kerékpár út (gondolom kísérleti jelleggel) Hollandiát idézi. Én legalábbis ott találkoztam ilyen módon felfestett úttal. (Mondjuk nem csak 3 km-en át, hanem az ország összes alacsony forgalmú útja így van felfestve. Nincs középen szaggatott elválasztó vonal, hanem csak az út két szélén kerékpár sáv van kijelölve. Az autók középen közlekednek, és csak akkor húzódnak az út szélére a kerékpár sávba, ha szemből autó jön. Az ötlet szerintem zseniális.

BalatonTipp2.13Van itt minden, mint a búcsúban!

Szántódról egy idén átadott új kerékpár út vezet Szántód-pusztára, ahol egy Skanzen található. Ottjártunkkor előtte egy régiség piac ontotta értékes és értéktelen kacatjait.

Most hagyjuk a Skanzent, mivel kilátót ígértem, (nem is akármilyet), haladjunk tovább a Skanzen mögött haladó földes úton (Római út) Kelet felé. A tájékozódást megkönnyíti a a sárga turista jelzés, amely szintén a kilátóhoz visz. A Kőhegyi kilátó mint minden rendes kilátó egy magaslat tetején található. Nos ide is fel kell mászni. Az utolsó 300 m igen kemény kihívás lesz minden kerékpárosnak, de a feltáruló látvány kárpótolni fog mindenkit.

BalatonTipp2.14A kilátó (A kilátást nem mutatom be, el kell az élményért menni!)

Fotó:Fodor Gábor Panoramio

Tovább két úton haladhatunk, a hosszabb még felfelé mászik, majde egy erdőben vissza fordulva fut be Zamádiba (csak a sárga jelzést kell követni.) A rövidebb esetén vissza gurulunk a Római útra, és a Szamárkövet megtekintve érünk a településre.

Itt célszerű a partra lemenni, majd onnan folytatni a tó kerülést.

Infók:
http://west-balaton.hu/kerekparturak
http://www.hubertus.hu/
http://www.balatonfenyvesen.hu/szolgaltatasok/nagyberek-turak/
http://www.szantodpuszta.hu/