Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
prev
next

BalatonTipp1.1Itt az ősz, de a Balatonnál a klasszikus körön még mindig rengeteg a kerékpáros. Amit viszont kevesen tudnak érdemes másfelé is szétnézni.

Most 5 tippet adunk, ami remélhetőleg felkelti az érdeklődéseteket és elindultok felfedezni a balatoni tájegységet, azt ami a klasszikus körön túl van.

1 tipp Badacsony-Szigliget kör Avagy a bringa és a bor találkozása

Kilométerben rövid, de élményben sokat adhat ez a kirándulás, pláne, ha összekötjük egy kis borkóstolással.

 BalatonTipp1.6

Szállodánk a Bor és a Wellness összekapcsolására épült

Utunkat a szálláshelyünkről a Bonvino szállodától indítjuk. Egy könnyed délutáni tekerés a célunk. Felkapaszkodunk a közelben futó Római útra és azon haladunk Badacsonytomaj felé.

Tomajon elhagyjuk a mindenki által ismert útvonalat, arról jobbra kanyarodva megkerüljük a Badacsonyt. Egy hosszú emelkedőn kúszik fel az út a hegy mögött, fantasztikus kilátást adva az itteni tanú hegyekre. A tetőt jó 4 km múlva érjük el. Innen száguldva közelítjük meg Badacsonytördemicet.

A település táblája után sebességünk közel a nullára redukálódik, macskaköveken zakatolunk tovább. Egy „T" elágazásban találkozunk a Balatoni Bringa úttal, amelyen folytatjuk utunkat Szigliget felé.

A klasszikus utat azonban hamarosan egy balkanyarral elhagyjuk. Itt van egy óriási hibája a körútnak. Kivételesen nem útminőségi probléma, hanem látványosságbeli. Szigliget települése kimarad, pedig vétek kihagyni.

 BalatonTipp1.2

Szigliget a Balaton egyik ékessége

Egy gyönyörű nádtetős házakból álló településrész maradt itt a múltból. Ha van időnk járjuk be, mert megéri. A fő látványosság a vár, aki megszeretné nézni, az készüljön fel rá, hogy másfél – két órát könnyen ellehet tölteni itt, az ódon falak között járva, a csodás balatoni, vagy a balaton-felvidéki panorámát nézve.

 BalatonTipp1.3

A várban maga a polgármester kalauzolt el minket

A vár után a felvidék hegyei felé fordulva kis mintát veszünk a környék csodáiból. A Szent György -hegy lábánál, vagyis inkább az alsó harmadánál találjuk a Szászi család borászatát, ahol kicsit megállunk feltölteni energiáinkat , amit bőven emésztett a szokatlanul meleg őszi délutánon a várlátogatás és a kerékpározás.

 BalatonTipp1.4

A Szászi bio birtok 

BalatonTipp1.5

Vendéglátónk tölt a poharakba

Sportos ételt, jobban mondva előételt kapunk, ami finom padlizsán krémből, illetve frissensült házi szöllő magos kenyérből áll, amihez 3 -féle bort kóstolunk. (Szigorúan, csak kóstolunk, hiszen még jó néhány kilométer áll előttünk.) A teraszon falatozva gyönyörködve a fantasztikus kilátásban, amely a művelt szőlők között vezeti a tekintetet a Balaton felé, megfogadjuk, hogy ide bizony még vissza térünk.

(Ha kedvet kaptatok a felkereséséhez, szezonban figyeljetek rá, hogy asztalt kell foglalni, mivel felkapott hely. Szászi úr pedig asztalszámot nem akar növelni, mert a konyha és a személyzet ezt a mennyiséget tudja optimálisan ellátni és nála a mennyiség nem mehet a minőség rovására.)

Fájó szívvel hagyjuk el a helyet, de indulni kell. Egy rövid köves löszös földúton teszteljük a merev villás kölcsönbringákat. A technika jól vizsgázik. Az enyém még ezen a technikás terepen is kezesbárányként viselkedik.

Az aszfaltúton Kisapáti felé hullámzunk tovább. A falut épp csak érintjük, hamarosan Nemesgulácsot is elhagyjuk és beletorkolunk abba az útba, amin a Badacsony mögött tekertünk túránk elején. Itt két választásunk volt: vagy a már ismert úton egy hatalmas lejtőzéssel Tomajon át térünk vissza a Bonvino szállodába, vagy Tömderic felé fordulva a Római úton közelítjük meg a szállodát és egy nyolcas alakú túra végén érünk vissza. Kedves olvasó, itt a te fantáziádra bízom, hogy kitaláld merre fejeztük be a túrát.

2. tipp Egy kis ízelítő a Keszthelyi hegységből
Három éve ősszel kerékpároztam utoljára a Keszthelyi-hegységben. Akkor a Rezi várat látogattam meg. Most csak egy rövid emelkedő, és egy kilátó kedvéért, illetve az erdő hűséért tértünk le a balatoni körútról Balatongyöröknél.

Györökről a sárga turistajelzést vezet fel minket az erdőbe egy erdészeti aszfalt úton. Az útról a turista út lekanyarodik, mi viszont bátran kövessük az aszfaltot a Büdöskúti pihenőig.

 BalatonTipp1.7

Kutya temető

Sokat gondolkodtunk miért ez a neve a helynek. A legelfogadhatóbb magyarázatnak az tűnk, hogy itt a forrásvíznek biztos záptojás szaga van. A helyi vezetőnk ennél kevésbé „romantikus" magyarázattal szolgált: „- Volt itt régen egy dög kút!"

Miután megfejtettük a név eredetét, tovább haladtunk immáron terepen a zöld illetve a zöld kereszt jelzést követve a Láz-tetőn lévő kilátóig. (A kilátó új, egyelőre térképeken sem találod meg.)

 panorama2.1

Kilátás a Balaton-felvidékre (katt rá!)

A kilátótól az első elágazóig visszagurultunk, majd jobbra fordulva leszáguldottunk a Vállus és a Büdüskúti erdészeti aszfaltutat összekötő murvás útra, amelyen balra fordulva az aszfaltos útig tekertünk, majd onnan Keszthely városáig.

A túra rövid, de kellemes volt. Technikássá tette a kölcsön trekking gépeken lévő aszfalt gumi. A kerékpár mindenesetre szépen teljesítette a rámért erőpróbát, bár igazat megvallva aszfalton érezte magát igazán elemében.

Ha tetszett, akkor próbáld meg keresni a Rezi és a Tátika várat is!

Infók:

Folytatjuk...