Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

02 Arnyek Rabahid alattAjánlott kerékpáros útvonal a két tó között.

Mindkét tó körül hosszú évek óta sokak által használt, jól ismert kerékpáros út működik, jó infrastruktúrával.

Annak ellenére, hogy a két tó kerékpáros úton történő összekapcsolása mindössze kb. 130 km-t tesz ki, mindeddig nem volt biztonságosan használható, legalább táblázással jelölt vegyes forgalmú kerékpáros útvonal. Két éve több Nyugat-Dunántúli civil szervezet összefogásával körvonalazódni látszik egy megoldás, ami lehetővé teszi ezt az összekötést.

Az út ugyanis már most adott, méghozzá olyan alsórendű mellékutak egymásra fűzésével, melyek közúti forgalma messze elmarad az ilyen vegyes forgalmú utakon történő kerékpározás lehetőségének határértékétől. Ráadásul az út relatív sík, csak néhány helyen kell kisebb emelkedőkkel számolni. Hátránya – ami egyben előnye is – hogy kis forgalma miatt szállás-éttermi infrastruktúra leginkább csak Celldömölkön található (a két végponttól eltekintve), de szerencsére ez körülbelül a táv felénél helyezkedik el.

Ha figyelembe vesszük a holkerekparozzak.hu által javasolt Budapest-Balaton kerékpáros útvonalat, akkor akár hamarosan egy Budapest-Bécs kerékpáros túraútvonalról is beszélhetünk, ami egész más, mondhatni változatosabb tájakon halad mint az EuroVelo 6 két fővárost összekötő szakasza.

 UtvonalAz útvonal

Az útvonal két kiindulópontja
Két kiindulási pontról érdemes beszélni, attól függően, hogy az óramutató járásával megegyező, vagy ellentétes irányából kerüljük a tavat.

Előbbi esetben a kiindulási pont Fertőd, a másik esetben Fertőhomok.

Fertőd központjában Fertőszentmiklós felé fordulunk ahol a kastélypark oldalában önálló kerékpárúton haladhatunk. Fertőszentmiklós főútján végigkerekezve Csapod felé vesszük az irányt.

Fertőhomok központjából indulva kicsit hosszabb út Csapodig, hiszen érintjük Ebergőcöt és Röjtökmuzsajt is. Röjtökön található a 4csillagos Szidónia Kastélyszálló, mely utunkról látható kb. 300 m távolságban.

Ahol a két útvonal egyéválik
Csapodon a két útvonal összeér, innen tovább Cirákra tekerünk, részben mezőkkel, részben erdőkkel határolt területen. Cirákon is csak helyi kocsma és kisbolt üzemel.

 01 Csapod elott birkanyajCsapod előtt birkanyáj

Cirákon érdemi irányváltoztatás nélkül kerekezünk tovább Dénesfáig. A két település majdnem összeér.

Dénesfát elhagyva kb. 2 km múlva derékszögben elfordulunk Répcelak felé. Feltekerünk a Répce töltésére és a Csánig-Répcelak úton folytatjuk a vasúttal párhuzamosan utunkat a település központjában étterem, és kisebb létszámra szállás is található.

Répcelakot Nick irányába hagyjuk el, és egész Uraiújfaluig kerekezünk. Itt balra fordulunk az Ady E. u. felé Ostffyasszonyfa irányába. Félúton keresztezzük a Rába folyót. A híd alatt kellemes árnyék van! Ostffyasszonyfát Celldömölk irányába hagyjuk el dél-keleti irányba. Ismét kb. 8 km-es erdős-ligetes szakasz következik, mígnem Kemenesmihályfára érkezünk. A beérkezés egy hosszabb lejtőn történik, ami a dél felől érkezők számára értelemszerűen emelkedőként jelenik meg.

Az út felénél
Celldömölkön több étterem és több szálláslehetőség is található. Az egyéb látványosságairól – pl. Vulkán fürdő - a város honlapján célszerű tájékozódni.

Útvonalunk Kemeneskápolna - Köcsk (mely előbb Kisköcsk, majd Nagyköcsk) – Borgáta-fürdő. Borgátán szezonális termálfürdő található, a hozzá kapcsolódó egyszerű infrastruktúrával. Borgáta-fürdőtől keletre kerüljük meg a Kissomlyó hegyet. Ez a kb. 2,5 km hosszú útszakasz nem aszfaltozott, de a rá kapcsolódó kiskertek elérhetősége miatt kerékpárral jól járható. Innét Kissomlyóba érünk ahonnét Jánosháza felé vesszük az irányt. Jánosháza előtt kb. 150 métert kénytelenek vagyunk a Celldömölk-Jánosháza fő úton menni, de ennek forgalma még jól elviselhető.

 04 Kissomlyo-keruleseKissomlyó kerülése

Sajnos Jánosházán is minimális az étkezési és szállás infrastruktúra. A városba érkezve az út a központban található parknál szétágazik. Mi a nyugati, jobb oldali ágat használjuk – azaz kétszer jobbra tartunk - és rövidesen elhagyjuk a várost. Tovább haladva Kelédre érünk. Az amúgy is kis gépjárműforgalom tovább csökken mellettünk, miközben az Ötvös – (Szalapát csak érintve) - Óhíd – Kisgörbő útvonalon kerekezünk. A vidék itt részben erdős, ligetes.

Kisgörbőt elhagyva az út enyhén de folyamatosan emelkedni kezd. Elérjük Vindornyaszőlőst, ahol ismét van alapinfrastruktúra: bolt, kocsma. Ezt követően Karmacsig még az aszfalt úton haladunk. Karmacs központjában kiágazunk dél-nyugat felé és - egyelőre aszfalton – követjük a hévízi Termál-kerékpárút nyomvonalát. Mikor a mezők erdőre váltanak, az aszfalt is megszűnik, és kb. 1,5 km-t földúton kell haladnunk, mely helyenként lazán homokos.

Az úticél
Hévíz határát egy szépen kialakított kerékpáros eső-beállónál érjük el. Innét rövidesen megint belterületi aszfaltúton tudunk a központ felé gurulni – talán ez a másik említésre méltó lejtő/emelkedő (iránytól függően) az egész úton. Hévíz főútját elérve még egyszer balra, lefelé fordulunk, majd a buszpályaudvar mentén keresztezzük a belvárost északról kerülve a híres tavat. A tó keleti oldalától indul egy jól kiépített gyalogos-kerékpáros út, mely egész Keszthelyig vezet bennünket.

 06 erkezes KeszthelyreKeszthelyen

Keszthely ezen nyugati szélétől több lehetőségünk is van a Balatoni kerékpárutat elérni, mi a vasútállomás közelében becsatlakozó Erzsébet királyné útján történő érkezést javasoljuk.

Az útvonal GPS track-e ITT található!

Írta és fényképezte: Kubinszky András