Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Az északi Tisza-tó kör
  Egy kevesek által ismert részt mutatunk be.
Az erdőtörvény bringás szemmel
Nézzük a minket, bringásokat érintő részt.
Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
prev
next

SzalokiKor01Egy tó, egy régi kőhíd, egy kastély, egy vulkáni kürtő és egy kovács műhely.

Ha az Egerszalókról indított túrámról kellene beszámolni röviden így jellemezném: Láttam egy nagy víztározót, egy régi kőhídat, egy kastélyt, beletekinthettem egy vulkáni kürtőbe és egy kovács műhelybe.


Kellemes tavaszi nap volt, ami kerékpározásra csábított. Szalókról indulva 35 kilométeres utat tettem. A település szélén található egy hatalmas víztározó, amelyet megpróbáltam körbe bringázni. Ez azonban csak félig sikerült, mivel a vizet duzzasztó pataknál egy sorompó tartóztatja fel a hasonló gondolatra vetemedő turistákat. Így, -nem helyi lévén- betartottam a sorompó tiltását. A csobogó patak igen hangulatos volt. Ide még biztosan visszatérek később.

SzalokiKor02


Az országútra visszatérve tovább indultam. A víztározó túlfolyóin áttörő Laskó - patak keresztezi az utat. Egy régi kőhíd alatt folyik el. Szerencsére tábla hívja fel rá a figyelmet. Érdemes egy fotó erejéig megszemlélni a régmúltból itt maradt hidat.


A következő település Egerszólát. Eléréséig, azonban egy több mint 2 kilométeres emelkedővel kellett megküzdenem. A csúcsról kellemes száguldás várt rám. A faluban kicsit megálltam pihenni az 56-os emlékműnél. Ez március 15-e révén lehet, hogy kicsit furcsán hatott, de olyan kellemes kialakítású volt, hogy mindenképp meg akartam tekinteni. Egy régi pincesor tetején található. A hely ódon hangulatát az öreg pincék tették teljessé.

SzalokiKor03


A falu másik látványossága a felújított Brezovay kastély. Ezt sajnos csak kerítés mögül csodálhattam meg, mivel zárva volt. Viszont örömmel töltött el a régi, de felújított épület látványa.


Egerszólátot elhagyva újabb emelkedő várt rám. A falu szélétől az út teljesen megváltozott. Olyan kátyúk következtek Tarnaszentmáriáig, amelyek minősíthetetlenné teszik ezt az utat. Autóval senkinek sem ajánlom. A térkép szerint közút, de a minősége kritikán aluli.

SzalokiKor04


Bringám nyergében mászva az emelkedőt kényelmesen kerülgettem az út hiányosságait, hamarosan fel is értem a csúcsra. Sajnos a megérdemelt lejtőzés során nem lehetett a sebesség oltárán áldozni, mivel a rengeteg kátyú kerülgetése a sebességemet erősen visszafogta.


Tarnaszentmárián egyszerűen áttekertem. A kis település mögött elhelyezkedő vulkáni kúp nagyon- nagyon vonzott. A maga 60 méterével nem tűnik túl nagynak, de a körülötte lévő szántóból mégis tekintélyt parancsolóan emelkedik ki. A hazánkban egyedülálló módon megmaradt és feltárt vulkáni kürtő a geológusok paradicsoma rengeteg kőzetet tanulmányozhatnak itt.

SzalokiKor05


A hegy lábánál található információs tábla szerint korábban erőd állt a csúcson, sőt a 48-as szabadságharc idején honvédeinket innen vették támadásba a császári csapatok.


A kürtőnél volt két információs tábla, amit a helyi vagányok megsemmisítettek. Helyükön hatalmas zöld betűkkel hirdetik, hogy egyik társuk a fiúkat szereti. Engem a tábla eredeti tartalma jobban érdekelt volna, mint a közérdekűnek szánt és a látogatókkal megosztott információ. Remélem az önkormányzat pótolja majd a táblákat.

SzalokiKor06


Utamat folytatva Verpelétre értem. Itt egy régi kovácsműhelyre találtam. Sajnos nem volt nyitva. A helyi legendák szerint ezen a helyen már Mátyás király óta űzik a kovács mesterséget, sőt egyszer Egerbe menet magának a királynak a lovát is itt patkolták meg. Ide mindenképp vissza kell jönni nyitvatartási idő alatt, mivel szerszámokkal berendezett belső várja a látogatókat.


Verpelétet elhagyva két domb fogadott, amelyek megmászása kellően kitikkasztott. Így az Egerszalókra történt begurulásom után első utam egy étterembe vezetett, ahol kellemes körülmények között pótolhattam az elhasznált energiát.

A túra adatai:

  • Távolság: 30 km
  • Szintemelkedés: 521 m
  • Max meredekség: 11,4%
  • Átlagos meredekség: 2,8% 

 SzalokiKor07