Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

1995 novalesna feleNézzünk szét északi szomszádainknál!

1993 és 1999 között 5 alkalommal jártam 10-14 napos csomagos, vadkempinges kerékpártúrán Szlovákiában és a Lengyel Tátrában. Az ezen túrák során összegyűlt kb. 5000km, valamint egyéb egynapos szlovák túráimon szerzett tapasztalataimból állítottam össze az alábbi túrajavaslatokat.

Slovakia topo 

Általános tapasztalatok:

Szlovákiában az utak a magyarhoz képest jobb minőségűek, a forgalom jelentősen kisebb, mint idehaza. Kerékpárosok számára különösen kedvezőek a főbb utak széles leállósávjai, így - mivel ezeken sem nagy a forgalom - minden gond nélkül lehet rajtuk haladni; nincs ok autóktól való félelemre. A mellékutak minősége sem rossz, de itt már előfordulnak rücskösebb aszfaltrétegek, illetve néhol nagyobb kátyúk.

Sajnos Szlovákiában sincsenek utcai kutak, így kulacsot leginkább benzinkutaknál, illetve magánházaknál érdemes tölteni. A Szlovák-paradicsomban és a Tátrában néhol források is akadnak.

Szállás: Túratársaimmal mind az 5 túránkon a tátrai szállás kivételével vadkempingeztünk. Tanácsos bokrok mögé elbújni, vagy forgalommentes földutakra letérni. A Tátrában, pl. Nová Lesnán rengeteg szobát kiadó magánház üzemel; sőt szinte csak azok. Szlovákiai kerékpártúráimnak legemlékezetesebb érzéseit a jellegzetes „tátrai virágokkal" is dicsekedő fenyőerdei kerekezések szolgáltatták; feledhetetlenek. Noha ilyennel Az Alpokban is találkozni, de szerintem nem ilyen nyugodt, csendes környezetben.

Térkép: Éveken át 1:500.000 arányú Szlovákia térképpel a kormánytáskában vágtam neki a túráknak, ugyanakkor az emelkedősebb tájegységeken jól esett a részletesebb - annak idején olcsó - 1:100.000 arányú turistatérképeket nézni. Az utóbbi években már szlovák kerékpárostérképeket is árulnak, melyek MTB útvonalakat és meredekségeket is jelölnek; ezek méretaránya: 1:100.000

Utazásunk során járunk:

  • Kelet- Szlovákiában
  • a Magas Tátrában
  • kicsit Lengyelországban
  • Nyugat-Slovákiában
  • néhány Budapestről könnyen megközelíthető határ menti részeken

 tatra map 93 99