Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Kezdő kerékpáros túrázók kalauza 1. rész A túra megtervezése
Ebben a részben adunk néhány tanácsot az első kerékpártúráid megtervezéséhez.
Az északi Tisza-tó kör
  Egy kevesek által ismert részt mutatunk be.
Az erdőtörvény bringás szemmel
Nézzük a minket, bringásokat érintő részt.
Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
prev
next

0069Balatoni kerékpározást tervezel? Segítünk neked néhány tippel.

1. Döntsd el, hogy az egészet, vagy csak egy darabját akarod körbe tekerni.
Mielőtt nekivágsz ez az első amit el kell döntened. Ha kevésbé érzed magad edzettnek, de a körbetekerést választod, akkor a túrára szánt napok számát növeld.

2. Tervezz be egér utakat.
Bármikor közbejöhet valami, ami a túra azonnali befejezését követeli. A déli vasútvonal és a kompok ebben segítségedre lesznek. Tervezz velük.

0065 

3. Egy jó kiindulási pont Szántód és környéke.
Mi ezt a környéket tartjuk jó kiindulási pontnak. Siófok felé haladva, a Tihanyi-félszigeten vissza kompozva egy kis kört teljesíthetsz. Nagyobb körhöz kezdjél itt egy kompozással, majd haladj Szigliget felé. A déli partra érve a vasút biztonságot ad, ha bármi közbe jönne.

4. Csinálhatsz kis köröket is. Ebben a kompok lesznek segítségedre.
Körtúra esetén gondolkodhatsz kisebb Balaton körben, ha igénybe veszed a kompokat. Így is csodás élményekkel gazdagodhatsz. Sőt!

5. Nem lóverseny, ha lassabban haladsz több érdekes látnivalónál meg lehet állni.
Ha nem az a cél hogy egy nap alatt körbetekerd a tavat, akkor a tóparti kerékpárúton kívül a környéket is megismerheted. Rengeteg látnivaló van érdemes egy útikönyvet venni és áttanulmányozni az útvonalad környékét, és hosszabb-rövidebb kitérőt tenni egy-egy érdekességért. Ha így teszel 3-4 nap biztosan kell a túrára, de hidd el így éri igazán meg.

002 

6. Egy nap alatt is körbe tekerhető.
Ez így igaz! Ha nem hiszed próbáld ki! De arra számíts, hogy egy ilyen teljesítménytúra alkalmával a látnivalók nagy része mellett egyszerűen elsuhansz.

7. Egy éjszakára nehéz szállást találni.
Ez a tapasztalat sajnos. Akárhogy sírnak a szállásadók, hogy kevés a szállóvendég, egy éjszakára nem szívesen adnak ki szobát. A több hónappal előrefoglalás sajna nem működik. A túra hetén talán eredményesebb telefonálni. Akkor már jók vagyunk náluk (last minute). Reméljük ez egyszer megváltozik, hisz egyre többen vagyunk.

Addig is próbálkozz kempingekkel. Az igazi kerékpáros turista amúgy is hátán hordja a házát!

015 

8. A Balaton körüli kerékpárút kitáblázottsága sok helyen kritikán aluli de eltévedni nem lehet.
Sajnos ez a valóság! Kevés, sokszor félrevezető a jelölés. De ne izgulj, eltévedni nem lehet. Amíg tudod melyik oldaladon van a tó, addig jó felé tekersz.

9. A déli part unalmas, ott haladhatsz gyorsabban.
Ez kicsit szubjektív, szerintem ez az igazság. Itt tervezhetsz egy napra nagyobb távokat, így több idő marad máshol az érdekességek megnézésére.

10. Nem csak a klasszikus kör létezik.
Rengeteg alternatív útvonal létezik. Kipróbálhatod azokat is. Ebben a holkerékpározzak.hu lesz neked segítségedre, hiszen rengeteg Balatont érintő túrát találhatsz a megfelelő menüpont alatt. Katt ide!

Olvastad már?