Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Kezdő kerékpáros túrázók kalauza 1. rész A túra megtervezése
Ebben a részben adunk néhány tanácsot az első kerékpártúráid megtervezéséhez.
Az északi Tisza-tó kör
  Egy kevesek által ismert részt mutatunk be.
Az erdőtörvény bringás szemmel
Nézzük a minket, bringásokat érintő részt.
Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
prev
next

usa2Egy maroknyi magyar csapat nagy álmokat dédelget: idén nyáron az Amerika Egyesült Államok meghódítására indul.

Puskás Zoli már nem számít kezdő bringásnak a „szakmában”, de ő is elismeri, hogy az idei tervük jócskán túlmutat eddigi vállalkozásaikon:

„A New York és San Francisco városok közötti 6550 kilométeres táv teljesítésére 65 nap áll majd rendelkezésemre. Nem a legrövidebb úton, s nem is versenyző módjára szeretném teljesíteni ezt a kihívást, hanem igazi túrázó módjára megcsodálva a hatalmas ország jellegzetességeit és átérezve a kerékpártúrázás nyújtott a határtalan szabadság utánozhatatlan hangulatát. De mint az életben szinte minden fontos dolog, ez sem megy segítők, társak nélkül. Legnagyobb segítségre feleségemtől, Kustán Klaudiától számíthatok, aki - amellett, hogy elkísér a túra első három hetében, helyettem is gondoskodik gyermekeimről, míg én távol leszek. Szerencsés és boldog ember vagyok, hogy egy ilyen szerető, gondoskodó és megértő ember a társam. Ugyancsak köszönettel tartozom barátaimnak, Nagy Tamásnak és Cseke Ferencnek, akik a túra legszebb, de ugyanakkor legnehezebb szakaszán csatlakoznak hozzám, s együtt birkózunk majd meg a Sziklás-hegységgel a Vadnyugat félsivatagos, majd a Mojave sivatagos vidékével. Tudom, hogy eddigi közös tapasztalatunk, felkészültségünk elég lesz ahhoz, hogy átsegítsük egymást a túra kritikus szakaszain, s a célban együtt tudjunk örülni ennek a nem mindennapi sikernek.

 usa4

Amerika az emberiség egyetemes nagy álmának része. S ezt elsősorban az Amerikai Egyesült Államok testesíti meg. A kontinens nagyságú ország a maga végtelen változatosságával az első ízben idelátogató utazó számára kihívást, az egész életüket itt élők számára pedig izgalmas lét állandó forrását jelenti. Az amerikaiak a teremtés elkényeztetett gyerekei. Megannyi gyönyörű táj, a természet gazdag változatossága jutott nekik. Égbe nyúló hatalmas hegységek, végtelen puszták, mély és sötét völgykanyonok és tengernyi tavak birodalma ez, melyek méretükkel és színpompájukkal egyaránt lenyűgöznek. De az amerikai stílusú civilizációtól, annak ujjongó életigenlésétől nem lehet túl sokáig függetlenedni. Minden nagy város a találkozás új meg új kalandját kínálja.

Túránk célja az, hogy átvitt és valós értelemben feltárjuk a hatalmas amerikai föld keresztmetszetét. Az Atlanti-óceán partján fekvő New York metropoliszától 6500 kilométeren át kanyarog utunk lombos erdőkkel, zöld rétekkel fedett középhegységeken, sík, egyhangú pusztaságokon, végtelen ültetvényeken, majd a Sziklás-hegység havas csúcsait átszelvén száraz félsivatagokon és kopár sivatagokon át a Csendes-óceán ismét zöldbe öltöztetett partvidékén található San Franciscoig. A rendelkezésre álló 65 nap egyaránt szól majd a lüktető nagyvárosok sokszínű kavalkádjáról, a végtelen puszták egyhangúságáról, háromezer méternél magasabb hágók meghódításáról, a sivatagi szakaszok forróságáról és kegyetlenségéről.

 usa3

Amerika a leg-ek túrája lesz. Kilométerben a leghosszabb, hegyeit tekintve a legmagasabb, hiszen a Szikás-hegységen 3600 méternél is magasabb hágókon kelünk át, a sivatagot tekintve pedig legmelegebb, hiszen érinti a Halál-völgyet, mely a legforróbb hely a világon. Bízom benne, hogy erőnk, lelkesedésünk, életkedvünk, felkészülésünk és eddigi tapasztalataink képessé tesznek minket az álmok túrájának teljesítésére!”

Túrájuk célja - önmagunk szórakoztatásán túl - hogy felhívják az emberek figyelmét a mindennapos testmozgás és az egészséges életmód fontosságára, s arra, hogy a világ megismerése elsősorban nem pénz, hanem elhatározás kérdése.”
S, hogy még több magyar vonatkozása legyen kalandunknak, 4 túrázóból 3-man magyar gyártású Caprine kerékpárok nyergében vágunk neki a kalandnak. A túra honlapján - melyet a budapesti Nó-Ta Bringa Kerékpárboltnak köszönhetünk – a visszaszámlálás már megkezdődött. Jelenleg a túra legfontosabb paraméterei érhetők el itt, de a folyamatban lévő felkészülésről is beszámolunk. A túra ideje alatt igyekszünk beszámolni utunkról, valamint valós idejű nyomkövetés is lesz, melyet a FlexCom Kommunikációs Kft. biztosítja számunkra.

 USA5

Adatok:

Indulás: 2013. június 22-én Budapestről

Érkezés: Augusztus 24-én San Franciscoba

A túra időtartama: 65 nap (ebből 7 pihenőnap, 2 nap utazás)

  • New York – Montrose – Elmira – Batavia – Niagara vízesés
  • St. Catharines – Hamilton – London – Sombra
  • Marine City – Detroit – Jackson – Union City – Chicago – Davenport – Des Moines – Omaha – Sterling – Denver – Mt. Evans – Rocky Mountains NP – Grand Junktion – Arches NP – Moab – Bluff – Monument Valley – Grand Canyon NP – Page – Canonville – Bryce Canyon NP – Hatch – Mt. Carmel – Zion Canyon NP – Moapa Town – Las Vegas – Pathrump – Death Valley NP – Toms Place – Mono lake – Yosemite NP – Merced – Watsonville – Capitolia – Santa Cruz – Davenport – San Francisco

Tervezett túratávolság: 6453 km 

Címünk: http://usa.notabringa.hu

Korábbi túráinkról, terveinkről természetesen itt a holkerekparozzak.hu oldalon is beszámolunk.

Puskás Zoltán

 

Kapcsolódó cikkek: