Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

PICT00052005-ben a nyarára tervezett kerékpártúra folyamatosan tolódott különböző elfoglaltságok miatt, végül szeptemben indultam útnak. Tervem csupán annyi volt, hogy Zalában és Vas megyében nézek szét.

1. nap Tatabánya-Környe-Kisbér-Pápa-Ganna-Döbrönte-Farkasgyepű

Autóval már többször jártam erre, ismerős volt nagyon a környék. Persze kerékpárral más. Viszont Kisbérig már kerékpárral is többször bejártuk a területet.

Az első rövidebb pihenőt Bakonyszombathelyen tartom. Bakonybánk felé haladva a bakonyszombathelyi nagy kereszteződés után pár méterrel van egy ismertető tábla, mely a településről ad információt. Itt szusszanok és némi kalóriát veszek magamhoz.

Pápáig több kisebb település esik útba, és tekerés közben azon morfondírozok, hogy az itt élő emberek számára mi jelenti a kikapcsolódást, pihenést. A nagyobb vásárlásokat hogyan oldják meg? Ez a gondolat már sokszor járt a fejemben és fog is foglalkoztatni. Nagyobb városok 20-30 kilométerre vannak. A falvak lakossága folyamatosan öregszik, a tömegközlekedés egyre rosszabb.

Nagyobb nyüzsgés Pápa környékén kezdődik. Pápán a térképet is megnézem, és úgy döntök Farkasgyepűn töltöm az éjszakát. A 83-as főúton nagy forgalom van, azt el akarom kerülni. Anno voltam többször Döbröntén. Emlékeim szerint a falu végétől indul egy turistaút, mely átvezet Farkasgyepűre.

 PICT0001

Dombtetőn a radarok

Még Ganna előtt a dombok tetején érdekes alakzatok keltik fel a figyelmemet. Picit figyelem hogy mi lehet, aztán rájövök, nagy radarok bólogatnak.

Gannán megnézem a mauzóleumot, ahol az Esterházy család tagjai nyugszanak. Innen kerékpárúton lehet Döbröntére áttekerni.

 PICT0003

Ganna, Eszterházy család mauzóleuma

Gyorsan át is érek. Kis falu, de rendezett. Nagyon jó kiindulási pont a környék bejárására, vagy pihenésre.

A Főút jobb oldalán van a Hasik Hotel, balra a dombtetőn egy régi vár romjai, mely most is uralja a látképet. 

A hotelban kérek segítséget, hogy melyik út vezet át Farkasgyepűre. Többen is próbálnának segíteni, de jóval nem biztatnak. Azt az utat már jó ideje nem használják, visszahódította a természet. Egy turistatérképet mutatnak, azon bemérem az irányt tájolóval és indulok arra a bizonyos visszahódított útra. Nekem nem kell sok, csupán 60-70 centiméteres szélesség, ahol elfér a felmálházott kerékpár.

A falu végén egy nagyon szép házikót találok, mely idili környezetben van. Pápa város túristaháza. Egyből az a gondolatom támad, hogy milyen jó lenne ide pár baráti családdal együtt eljönni, és eltölteni egy hosszú hétvégét!

 PICT0006

 Pápa város túristaháza

Kicsit feljebb találok egy másik házikót, pontosabban a romjait. Ez kiábrándító!!!

A kijárt út elfogy. Benőtte a fű, gaz. A régi út nyomvonalát csak sejteni lehet a szabályos ívről, melyet több éven át kitapostak. Csak néha kell leszállnom a nyeregből és tolni a járgányomat. Lassan, de biztosan haladok.

Egy idő után rálelek egy erdei útra, melyen faszállító autók is tudnak járni. Egy darabig ezen haladok, viszont a tájolóm szerint rendesen elkanyarodik a beállított iránytól. 

 PICT0009

Remélem jó irányba visz

Amint lesz egy másik út, mely irányban jó, arra térek át. Ez az idő is eljön. Egy jelzett turistaúton vagyok. Lassan kezd szürkülni. A lombok is leárnyékolnak.

Szép kis tisztásra érek, ahol egy patak vág keresztül és egy klassz kis vízesés is van. Kár, hogy crossmotorral, qvaddal szétgyúrták a terepet. Sajnos nem tudom beazonosítani a helyet, nincs turistatérképem.

 PICT0011

 Szép kis rét, csak szét motorozzák

A távolból időnként motorzúgást hallok, próbálok arra menni. Egy nagy rét mellett haladok. Vadászok jönnek autóval, tőlük érdeklődöm a pontos irány felől. Meg is mutatják. Időnként a fák között felbukkan egy torony piros jelzőfénye. Azt kell figyelnem. Egy adótorony, mely Farkasgyepű határában áll.

Balra egy hirtelen letöréssel kell letérni a rét melletti útról, amit meg is teszek. Kissé vizes, sáros út ez. Kicsit távolabb jobbra egy másik út, melynek az iránya a torony felé vezet. Ez is sáros, csúszós. Arra fordulok. Terepjárókkal járhatnak erre, mély nyomok vannak. Az út közepén, és mellette majd 1 méter magas a gaz, amúgy magas fák, sűrű aljnövényzettel. Az út hirtelen véget ér. Balról a Vízműnek az állomása. Vissza kell fordulni! Alighogy megfordulok, majd bepisilek az ijedtségtől. Tőlem pár méterrel, de nem látom mert sűrű az erdő, elbődül váratlanul egy szarvasbika. Brutális erővel hasított a csendbe ez a hang. Vagy 3 percig szidom az egész családját.

Az erdőből, kiérve egy szántóföld melletti murvázott útra érek. Már régóta folyamatosan erősödve lehet hallani egy motor zúgását. Lassan a forrására is fény derül. A domb mögül felbukkan egy traktor teteje. Szánt. A tornyot is teljes egészében lehet látni. Itt vagyok, Farkasgyepű határában.

 13

Éjjeli szállásom Farkasgyepűn

Mire találok szállást teljesen besötétedik. A településen egy étterem mellett kapok helyet. Gyors sátor állítás, evés, fürdés!

Az éjszaka

Ez egy érdekes éjszaka volt!

A község este 10 után teljesen csendes. Sehol egy árva lélek. Ez nem is baj, gyorsan el tudtam aludni.

Arra riadok, valami, valaki neszez körülettem. Halk lépések, motoszkálás. Hirtelen az egész sátor megrándul. Csend, majd a sátor egyik oldala érezhetően megfeszül, aztán hirtelen valami enged és az egész elernyed. A feszítőkötél a sátor oldalának csapódik. Lassan, csendesen kézbe veszem a fejlámpát, feltépem a zippzárt és kirontok a sátorból abba az irányba világítva ahonnan a hangokat hallom. Semmi!

Szunya vissza! 

Megint riadok! Valami, vagy valaki rángatja a sátrat. Megfeszül egy irányba, rántás, fémes hang, a másik feszítőkötél is csapódik a sátor oldalának. Ismét kirontok, a papucsaimat egymáshoz csapkodom.

Biztos valamilyen állat, de nem látok semmit. Még a menekülés hangját sem hallom. Agyamat programozom, ne ébresszen fel a hasonló zajokra.

Kisebb nagyobb zörejek, fűtépés hangja még felébreszt, de gyorsan vissza alszom.

2. nap Farkasgyepű-Ajka-Devecser-Sümeg-Zalaegerszeg-Őrimagyarósd

Reggel a fák lombjai között beszűrődő fény ébreszt. Fejemet kidugom a nyíláson, körbekémlelek. Este fent hagytam a csomagokat a biciklimen, egyből azt nézem. A kormány nem úgy áll, mint hagytam. No, mérjük fel a károkat.

 14

Ezt még mind el kell csomagolni

Keresem a papucsom, nem találom. Mezítláb lépek a harmatos fűbe. Nagyon klassz, buja zöld füves részen állítottam fel a sátrat tegnap a sötétben. Élénkzöld húsos levelű lóherén lépkedek. 

A kerékpárom rendben, csomagjaim rendben. A bicómat egy vastag fának támasztottam. Ettől a fától úgy 1 méterre feketéllik valami. Hohó, ott az egyik papucsom. Felemelem, és furcsa lyukakkal van tele. A szaga is érdekes. Körbejárok, megtalálom a másikat is. Azon még több nyom. Ennek még intenzívebb a szaga, még több nyom van rajta. 

Valamelyik állat ehetőnek vélte, és megrágta. Ez a szag valószínűleg a nyálának a szaga.

 58

Papucsom

Sátorbontásnál két fémtüskét sem találok, amihez a sátor feszítőköteleit szoktam erősíteni. Szerencsétlen vad ezeket rángatta ki a földből. Kissé távolabb megtalálom mind a kettőt. Az egyiken több fognyom is van és jól elgörbült. Erre nagyon ráharaphatott.

A reggelimet a szomszédos étteremben költöm el, nagyon ízletes rántottát kapok. Míg a reggeli kijött, a mai útvonalat keresem. Farkasgyepű-Ajka-Devecser-Sümeg! 

Egy ideig a 83-as, majd a 8-as főúton kell haladnom, ami frusztrál, de szerencsére kevés autó van az utakon. Ajka közelébe érve dudálnak rám páran. Máig sem tudom miért.

Sümegre érve ismét megcsodálom a várat. A régi utamat próbálom feleleveníteni. 

 18

A sümegi vár másik irányból

Azon tűnődöm, merre forduljak. Keszthely irányába, vagy Zalaegerszeg felé. Keszthelyen és a Balaton parton már kerekeztem, Zalaegerszegen még nem. Irány Zalaegerszeg!

Batyk környékén veszek egy fél dinnyét. Evőkanállal farigcsálom az édes lédús húsát és tömöm magamba. Nagyon elégedett arcot vághatok mert az arra járó helyiek igencsak megnéznek. Degeszre eszem magam, viszont abban biztos vagyok, ettől nem fogok elhízni!

 20

Pihenés Batykon

Pár óra múlva Zalaegerszegen vagyok, merre tovább? Őrimagyarósdnál jelölve van egy kemping, a neve is nagyon tetszik. Kérdés megoldva! Ráadásul az Őrségben van!

Kedves településeken kerekezek át, míg meg nem érkezem. Némi kérdezősködés után a Fenyves Camping és Vendégházba irányítanak. Mivel nem foglaltam előre helyet, így nem találok ott senkit, a faluban kell megkeresnem az illetékest. Gyorsan megy, segítőkészek az itteni emberek. 

A tulaj az egész kulcscsomót oda adja, majd reggel vigyem vissza és rendezzük a számlát. Nagyon meglepődöm, hogy egy idegenben így megbíznak. Jólesik ez a bizalom.

 29

Őrimagyarósdi szállásom

Mivel szeptember van és hétköznap, nem várnak senkit, az egész épületben egyedül vagyok. 

A konyhában tűzhely, és televízió is van. Főzni tudok magamnak, közben pedig művelődök a tévéből jövő fene tudja milyen ,,értelmes” műsorokon.

Nagyszerű hely! Egy apró probléma van, irgalmatlanul sok a szúnyog. Hosszú nadrágot és pólót kell húznom, különben megesznek.

A folytetás ITT található!

kerekparosvilagzold