Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

P1010876Amivel most megismerkedsz, azt tovább alakíthatod ízlésednek, komfortodnak megfelelően. Ez nem szentírás!

Ruházat

A kerékpártúráimat nyárra próbálom időzíteni. Július végére, augusztus elejére. Azért próbálom ezt az időpontot választani, mert kevesebb a csapadék, kisebb az esélye a hirtelen jött időjárás változásnak. Kevesebb ruhát kell vinni.

Nyári kerékpárostúrához ruházat

  • 2-3 db. Rövidszárú kerékpáros nadrág Könnyen mosható, gyorsan szárad.
  • 1-2 db. Alsónadrág. Azt Te tudod, hogy a kerékpáros nadrág alá veszel- e alsót, vagy sem. Ha veszel, többet is vihetsz magaddal.
  • 1 db. Hosszúszárú kerékpáros nadrág. Egy hirtelen jött rossz idő esetén, alváshoz is fel lehet venni.
  • 2-3 db. Rövid ujjú póló. Jól szellőző, gyorsan száradó legyen. 2-3 naponta érdemes kimosni. Kevésbé érzékenyek 4-5 napig is nyugodtan hordhatják.
  • 1 db. Hosszú ujjú póló. Hűvösebb időben, és éjszaka veheted hasznát.
  • 1 db. Meleg felső. Én nagyon szeretem a windstopper anyagból készült bicós felsőm. Kicsire össze lehet hajtani, könnyű, és jól szigetel. Anyagának köszönhetően nagy mennyiségű párát képes kiadni magából, így nem párolódik benne annyira az ember.
  • 3-4 pár zokni. Vékony zoknit viszek magammal. Ha nagyon hideg lenne éjszaka, akár két párat is fel tud venni az ember.
  • 1 pár, jól szellőző kerékpáros cipő.
  • 1 db. Kalap. Olyan kalapom van, melynek nagy pereme van, így a tarkómat is védi az erős naptól. Ha kalapban szeretnél tekerni, olyat válassz, melynek a belsejében van egy betét, mely az izzadtságot felszívja, így az nem folyik a szemedbe. Jó, ha az oldalán körbe, van egy szellőző rész is. Nem fülled be a fejed. Karimás kalap esetén számolj azzal, hogy nagyobb tempó esetén belekaphat a szél, és lerántja a fejedről. Legyen egy kötője is. Figyelj arra, hogy néha, a kalap peremét a szemed elé csapja a szél, és nem fogsz semmit látni. Szerpentinen lefelé ne vedd fel!
  • 1 db. Fejkendő. Mikor nem használod a kalapot, akkor jöhet jól. Sisak alá is felteheted.
  • 1 pár papucs. Strandon, fürdőben kellhet.
  • 1 db. Esőkabát. Próbálj olyan esőkabátot beszerezni, melyet lélegző anyagból készítettek. Ebbe is be fogsz fülledni, de kevésbé, mint abba, amelyik nem szellőzik.
  • 1 db. Esőnadrág. Próbálj olyan esőnadrágot beszerezni, melyet lélegző anyagból készítettek. Ebbe is be fogsz fülledni, de kevésbé, mint abba, amelyik nem szellőzik.
  • 1 pár kamásli. Szinte mindig viszek magammal. Nagyon jól felfogja az első kerékről, és a melletted elhaladó autók által felvert vizet. Mikor hideg esőt kapsz a nyakadba, nem engedi lehűlni a lábadat. Kevésbé visel meg az eső, a kihűlés.
  • 1 pár kerékpáros kesztyű. Eleinte vittem, de már nem viszek magammal. Számomra nem nyújtott annyi pluszt, hogy megérje a cipelése, le és felvétele. Esésnél jó lehet, nem lesz tele a tenyered apró kavicsokkal. A kézfejedet sem vered össze annyira.
  • Napszemüveg Világos lencséjű szemüveg (esőben ha kell tekerni, illetve szürkületben, éjszaka)

 P1010822

Mikor már unod a tekerést, nézelődnél a városban, tolonganál a tömegben, étterembe mennél.

  • 1 pár szandál.
  • 1 db. Lecippzározható szárú nadrág. 
  • 1 db. Ing, vagy jobb póló.
  • 1 db. Vékony pulóver. 

Edények

Kell, vagy nem kell? 

Csak azért vinni, hogy hobbiz a teafőzéssel, vagy főzőcskézéssel, nem érdemes. Nagy eséllyel konzervet fogsz melegíteni, amit a konzervdobozban is megtehetsz. 

Ha függetleníteni akarod magadat a civilizációtól, akkor vidd magaddal! A meleg étel, a tűz, eszedbe juttatja az emberi mivoltodat. 

Volt, hogy hiányzott, volt, hogy nem is használtam! Te döntesz! 

A belsejébe tudsz zoknit, szivacsot, konzervet, bármit tenni, ami belefér. Így nem marad luk a csomagodban. Azt a kis helyet is kihasználod. 

Főző alkalmatosságok

Ha edényt viszel, akkor melegítő eszközt is kell vinned. Tábortűznél főzni? Arra nem lesz időd. Ha mégis, akkor az edény külsejét is alaposan le kell majd takarítanod! 

Kerékpáros túrához elegendőek a gázos főzők! Picik, könnyen elpakolhatók, szinte bárhol kapsz tartalék palackot. 

 967

Kerékpáros utánfutó

Egy magyar gyártású utánfutót volt szerencsénk kipróbálni az egyik kerékpártúra alatt. Pontosabban hárman vettünk részt egy németországi kerékpáros túrán, ahol az egyik társunk ilyennel jött. Az út elején okozott fejtörést az utánfutó, aztán a gondok java orvosolva lett.

Engem nem győzött meg. Labilisnak láttam, nem találtam elég merevnek. A mozgása átterjedt a kerékpárra is.

Utánfutóval jobban kell figyelni kanyarodásnál. Szűk kanyart nem lehet bevenni.

Technikai felszerelés

Azokat a kiegészítő dolgokat sorolom ide, melyek a túrád során további kényelmet, biztonságot jelenthetnek, információt szolgálhatnak.

Kilométeróra:

Könnyen felszerelhető, könnyen használható eszköz.

Tudod követni az utad során, hogy mekkora távolságot tettél meg. Napi számláló, és az összesen megtett távolságokból tudsz kalkulálni, hogy oszd be az erődet, merre mehetsz még, mi fér bele az idődbe. 

A magasság mérővel rendelkező kilométeróra izgalmas adatot szolgáltat arról, hogy mekkora szintkülönbséget másztál meg!

Rádió, magnó, mp3:

Szerintem teljesen felesleges. Egyszer vittem magammal rádiót. Csak azért kapcsoltam be, mert elvittem. A sátorba csak aludni megyek, akkor meg minek? A kerékpáron ülve az utat, a tájat figyelem, fülelek a hátulról jövő zajokra.

Térkép:

Alapvető felszerelés! Volt olyan, hogy az adott terület turistatérképét is elvittem. Nagyon szép utakat találhat a figyelmes túrázó az erdőn keresztül is. Elhagyod a jól járható közutat, és felfedezel egy olyat, melyre talán soha az életben nem fogsz visszatérni. Viszont az erdei friss levegőt szívhatod és nem kell tartanod a sietős autósoktól. 

Tiszta szívből tudom ajánlani.

Tájoló:

Alapvető felszerelés. Ha eltévedtél, legalább azt tudd, merre van észak!:-)

GPS:

Az utca szintű térképen kívül, topográfiai térképet is le lehet tölteni, mely sok segítséget tud nyújtani, ha erdei, hegyi utakon is szeretnétek haladni. Nem kell folyamatosan a térképet lesni, a készülék mutatja a kijelölt irányt, vagy újra tervezi, ha az előzőről letértél.

Településeken a szállás keresésében lehet nagy hasznát venni. Mikor fáradtan, éhesen egy nagyobb városban kezd rád esteledni, csak lekéred a szállás lehetőséget és már jönnek is az adatok. A műszer, kérésre oda is navigál, nem kell kérdezősködni, gyorsabban haladsz.

Tudom ajánlani. 

Fényképezőgép:

Attól függ, milyen minőségű képeket szeretnél készíteni!

Egyéb eszközök

 

Fejlámpa:

Éjszakába nyúló tekerésnél nagyobb távolságot tudok vele bevilágítani.

Éjszaka a sátorban lehet rá szükség. Vadkempingezés esetén, csak ezzel tudsz úgy világítani éjszaka, hogy a két kezed szabadon marad. 

Nappal is hasznát veheted, mikor erdei úton haladva meglátsz egy üreget, barlangnyílást és kíváncsiságodat kielégítve bekukkantasz.

Gumipók:

Sokszor jól jöhet. Nagyobb mennyiségű ásványvíz rögzítéséhez, vagy nagyobb bevásárlásnál az ételek, italok leszorításához. 

Szerencsétlen esetben a kerékpáros táska kiszakadhat, csatja, cipzára tönkre mehet. Egy hosszabb gumipókkal össze tudod fogni. 

Több funkciós zsebkés:

Vágni, fűrészelni, dugót húzni bármikor kellhet.

 969

Utószó jogán:

Már az első kacsázós pár méteres egyedüli gurulásod után is vannak tapasztalataid a kerékpározásról. További méterek, kilométerek gyűjtése után a tapasztalatok kikristályosodnak, főleg ha éveken keresztül tekersz. Bocsánat! Azt írtam, kikristályosodik? Csak hiszed!

Csupán találsz egy utat ami számodra, esetleg pár embernek a legjobbnak tűnik. Aztán jön valami új, ami felülírja az eddigieket.

Nézzük a legjobb túrakerékpárt!

  • Van egy első és van egy hátsó kereke
  • Van rajta fék is
  • Kormánya
  • Lehet tekerni
  • Ó igen, csomagtartója is van
  • Talán még világítás is van rajta

Ezzel megvagyunk, kezdődhet a véget nem érő variáció.

Építhetünk, vagy vehetünk bármit. Lesz belőle szép, szebb, jó, jobb, de egy biztos, sosem lesz tökéletes. Amennyiben neked tökéletesnek tűnik is, mindig lesz valaki, akinek nem lesz elég jó!

Mit tehetünk?

  • Ismerkedjünk meg a témával, aztán tapasztaljunk, tapasztaljunk, tapasztaljunk!
  • Mint a mondás is tartja, gyakorlat teszi a mestert.
  • Megszerzett tudásunkat adjuk tovább az érdeklődőknek, majd saját ízlése szerint finomítja.
  • A kerékpártúrázók felszerelésével is ez a helyzet. Vannak akik spártai módon tudják le túráikat és vannak, akik mindent előre leszerveznek, a legjobb szállásokat választják ki. A két véglet között számtalan változat lehet.
  • Amivel most megismerkedhetsz, azt tovább alakíthatod ízlésednek, komfortodnak megfelelően.
  • Ez nem szentírás!

Időnként talán nem értesz velem egyet, de ez nem baj. Ennek ellenére a felszerelésem alig változott az elmúlt 10 évben. Ez talán mond valamit! Persze igyekszem a kopó és számomra nem megfelelő cuccokat jobbra cserélni. Ez számomra természetes. Ez egy véget nem érő folyamat. Ennek tényleg csak a pénz szab határt.

Pénz! Elértük a pénz bűvös fogalmát.

Sokan! Ismerősök, rokonok, munkatársak stb. Azt hallom tőlük: de jó neked, mert telik erre-vagy arra! Értsd a hobbimra, a felszerelésemre.

A kerékpártól kezdve a ruházatig ez egy több éves gyűjtögetés eredménye. Mire összeállt ez a felszerelés, eltelt 15-20 év!

Egy kezdőnek ezt összeállítani nagyon-nagy összeg. Apránként, megfontoltan tudsz csak a végére érni. Sokszor csak az olcsóbb felszerelés beszerzésére lesz lehetőséged, de nem szabad csüggedni.

Ami kimaradt a felkészülés cikksorozatból és a felszerelés cikksorozatból! Az emberi találékonyság!

Sokszor lehet jobbat, okosabbat kitalálni! Akár Te is ki tudod találni, hogyan oldd meg rossz, hiányos felszereléssel az utadat, mit tudsz nélkülözni, mással pótolni. 

Már említettem!

Őseink sokszor egy üres tarisznyával indultak útnak, mi mégis itt vagyunk!

Hajrá!!!

Kapcsolódó cikk:

Kerékpártúrázók felszerelése 1. rész A kerékpár és kiegészítői 

Kerékpártúrázók felszerelése 2. rész Amit a táskákba pakolunk 2/1

kerekparosvilagzold