Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

balaton_nyugatFelkészülés szellemileg

Ha pontos útvonaltervet készítettél, akkor már sokat tudsz a rád váró útvonalról. Már nem csak a leírt vázlatot látod. A fejedben is összeáll az utad egy-egy szakasza. Néhány szakaszt magad előtt látsz, tán még a fákat is oda tudod képzelni, a kanyarokat, a szél suttogását.

Tudod, hogy merre kell menned, melyik irányba kell kanyarodni, milyen településeket érintesz, hol lesz a szállásod, stb.

Pár dolog, amire még készülj fel szellemileg! Ezek frusztrálhatják az ember hangulatát, de ezt nem szabad hagyni. Ha váratlanul ér valamilyen probléma, nagyon lelombozhatja az ember hangulatát. Mik lehetnek ezek?

  • technikai probléma
  • erőnléti probléma
  • nem várt időjárás
  • a tervezett út elvétése
  • éhség, rosszabb esetben szomjúság
  • hosszan tartó meredek kaptató
  • egészségi probléma
  • baleset
  • hiányos felszerelés

Ezeket sorban gondold végig többször is, és azt is, hogy mit tudsz kezdeni ellenük. Természetesen előrelátással sok minden kivédhető. Amit lehet, azt védjünk is ki!

Technikai probléma

Indulás előtt nézzük végig a járművünket, tegyük rendbe. Alapvető szerszámokat vigyünk magunkkal, és pár kopó alkatrészt is. (bowden, tartalék belső, defektjavító, világítás, láncjavító, lánckenőolaj) Nagyobb probléma, amit ezekkel nem tudsz megjavítani, nagyon ritka. Feltételezve, hogy nem a legolcsóbb kerékpárt vetted meg, mert azokkal még akármi is történhet.

Erőnléti probléma

Jól mérd fel az erőnlétedet. Inkább rövidebb távokat tervezz egy napra, és ha bírod, akkor a szállás elfoglalása után a környéket fedezd fel. Az is előfordulhat, hogy a terepviszonyokat becsülted alá. Ekkor ne kapkodj! Ne erőltesd a tempót, mert kiégeted magad. Mikor alig bírod nyomni a pedált, pedig már a csörlőző fokozaton vagy, szállj le, és lassan told felfelé a járgányod. Kevésbé fogsz fáradni. Lassan haladsz, de haladni fogsz!

 indulas_szepezdrol

Nem várt időjárás

Eső, nagy meleg, hirtelen lehűlés, erős szembe szél. Jó és jól átgondolt ruházattal sokat tudsz javítani a komfort érzeteden. És ez sokat jelent!

A tervezett út elvétése

Már 1-2 órája rossz irányba haladsz? Picit gáz! Mikor ezt észreveszed, megint ne kezdj el kapkodni! Térkép kinyit, pozíció felmér! Vagy visszafordulsz, vagy egy másik úton haladva közelíted meg az aznapi állomásod. Viszont most jobban kell majd figyelni, mert még egy tévedés, még jobban eltávolíthat a célodtól! Lehet, hogy a tervezett 17 órai érkezés helyett csak este 10-re érsz oda, de oda fogsz érni!

Éhség, rosszabb esetben szomjúság

2-3 napig étel nélkül is kibírod. FOLYADÉKBÓL inkább többet vigyél. 4-5 darab 1,5-2 literes ásványvizes palackot könnyen el lehet pakolni a kerékpáron. Ahogy fogy, folyamatosan pótold! Ha mégis kifogytál, akkor lassíts, és védd magad a fokozott izzadás, párologtatás ellen!

Hosszan tartó meredek kaptató

Jó erőnlét esetén nem fog problémát jelenteni, leküzdöd, viszont a hangulatodat rombolhatja, hogy nem fogynak a kilométerek. Most lassan mész! Arra figyelj, hogy nagyon ne kacsázz az úton! Viszont nézelődhetsz, meditálhatsz. Tervezheted a következő utadat, integethetsz a téged leelőzőknek. Mikor felértél, nézz körül, és légy büszke magadra! Most jöhet a nagy gurulás! A sebességgel, a csomagok súlyával, a fék melegedésével számolj! Ha az erőnléted kisebb a vártnál, akkor az egész napi utad tovább fog tartani, csak ne kapkodj! A következő napra iktass be egy pihenőnapot, vagy rövidebb távot teljesíts.

Egészségi probléma

A megtett útjaink során, csupán enyhébb hasmenés volt a legnagyobb gond. Egyszer értem haza betegen, megfázva. A hálózsákomat választottam ki rosszul. Megizzadtam benne, és kitakaróztam, illetve egy rosszul sikerült nap miatt voltam ideges. A két dolog összeadódott, így leterített a betegség. Túl idegesítettem magamat, amit nem kellett volna. Tanulság! Próbálj meg nem idegeskedni! Meg lehet tanulni! Otthon kezd el ennek a megtanulását!

 P1060162

Baleset

Figyelj magadra és a környezetedre. Ne kapkodj. Próbálj meg előre gondolkodni. Próbálj meg a másik kerékpáros, autós fejével gondolkodni, legalább pár pillanatig. Figyeld az időjárás változásait. Inkább többször állj meg feleslegesen és nézz körül. Azokat a kockázati tényezőket, melyeknek Te is aktív résztvevője vagy, illetve lehetnél, próbáld tudatosan csökkenteni. Ezt a társadtól, társaidtól is várd el! Ezzel már jelentősen csökkentetted a baleset lehetőségeit.

DE!!! Elsősegély felszerelés legyen nálad, és néhány alapvető gyógyszer!

Jó, ha van mobil telefon nálad, és az adott ország mentő, rendőrség, tűzoltóság száma be van programozva.

FONTOS! Indulás előtt kössél baleset biztosítást! Külföldi utad előtt, kérd ki az EURÓPAI EGÉSZSÉDBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁT!

Most egy érdekes helyzet alakult ki. A szellemi felkészülésről vártad a szuper tanácsokat, és érzésed szerint nem azt kaptad. Jól jegyezd meg! A gondolatunk irányítja tetteinket. Abban az esetben, ha végig gondolod, hogy mit fogsz tenni:

  • technikai probléma
  • erőnléti probléma
  • nem várt időjárás
  • a tervezett út elvétése
  • éhség, rosszabb esetben szomjúság
  • hosszan tartó meredek kaptató
  • egészségi probléma
  • baleset
  • hiányos felszerelés, stb.

esetén, és a válaszokat is megadod magadnak, máris szellemileg készülsz az útra. Ezt a „játékot” többször is vezesd végig magadban és ha tényleg bekövetkezik valamilyen nem várt esemény, sokkal nyugodtabban tudod kezelni azt, és jobb döntéseket tudsz hozni. Főleg akkor lehet erre nagy szükséged, ha egyedül vágsz neki a NAGY UTADNAK!

Járj nyitott szemmel, és a hétköznapi életben szembe jövő gondokat is elemezd, keress rájuk jó megoldást!

kerekparosvilagzold