Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

nyugati bastya kerekpartura 01 00

5 tanács kezdő kerékpáros túrázóknak

Ez egy jó döntés, hiszen megkönnyíti, élvezetesebbé teszi a környék felfedezését, vagy a közeli boltba is egyszerűbb legurulni reggeliért. Kezdő kerékpárosoknak érdemes néhány tanácsot megfogadni, hogy a kerékpár ne nyűg legyen a nyaralásuk alatt.

1. Válassz megfelelő ruházatot!

Elindulás előtt az időjárási körülményeknek megfelelő, kényelmes öltözéket válassz. Ha napos az idő, elég egy rövidnadrág vagy kerékpáros nadrág egy pólóval, hűvösebb időben hosszú, szárú nadrágot és egy pulóvert érdemes felvenned. A bő, lengedező ruhákat most hagyd otthon, mert balesetveszélyes, és bénán mutatsz bennük. Egy könnyű széldzseki mindig legyen nálad.

JtancsokkezdKerekprosoknak02

Szintén fontos a megfelelő lábbeli. Mindenképpen lapos talpú, lábadat jól tartó, zárt cipőt vegyél fel. A papucs nem alkalmas kerékpározásra, mert balesetveszélyes hagyd otthon!

Célszerű rövid-ujjú kerékpároskesztyűt, bukósisakot és egy kis méretű hátizsákot is beszerezni.

Erős napsütésben ne feledkezz meg a bőröd és a szemed védelméről sem.

2. Legyen nálad minimális szerszámkészlet

Ha másra nem is, de a defektre gondolni kell. Ezért mindenképpen szerezz be a kerékpárodhoz való pótbelsőt, egy kis méretű pumpát, villáskulcsot -ha azzal szedhető ki a kereked a vázból-, gumileszedő. Célszerű még egy imbuszkulcskészletet is magadnál tartani, mert a kerékpáron lévő csavarok legnagyobb része ilyen.

Nem baj, ha nem tudod használni, de add meg a lehetőségét annak, hogy menetközben mások tudjanak segíteni. (Ha 26-os kerekű bringád van és defektet kapsz, egy olyan bringás, aki 28"-as kerekű trekking bringával teker, csak akor tud segíteni, ha van nálad a te bringádhoz valő belső!)

JtancsokkezdKerekprosoknak03

Ne izgulj! Ezt mind nem kell magaddal cipeni. A profik sem teszik.

3. Mindig vigyél magaddal vizet és harapnivalót

A kerékpározás egy olyan sport, ahol menet közben folyamatosan eszik és iszik az ember. Ügyelj a megfelelő módszerre: egyél sokszor keveset, így nem üli meg a gyomrod. Vigyél magaddal szendvicset, müzliszeletet, gyümölcsöt, kekszet, nápolyit.

JtancsokkezdKerekprosoknak04

Igyál sokszor, ne csak akkor, ha megszomjaztál. Az a jó ha óránként legalább egy félliter vizet megiszol. Fontos, VIZET! A szénsavas, cukrozott lötyiket kerüld.

4. Légy felkészült

Mindig legyen nálad pénz, személyigazolvány és egy mobiltelefon. Indulás előtt nézd át a tervezett útvonalat, és bizonyosodj meg arról, hogy tudod merre kell menni. Hasznos lehet egy biciklilakat is, mely segítségével lezárhatod a biciklit.

 jo tanacsok kezdo kerekparosok reszere 02

5. Fő a biztonság

A szabadságod előtt még otthon vidd szervizbe a bringát és nézesd át, mindent javíttass ki rajta, hogy kifogástalan állapotban legyen. Minden indulás előtt ellenőrizd a kerékpárt, a fékek és a váltók helyes működését, a gumik megfelelő nyomáson vannak-e. (Ha nincs nyomásmérős pumpád, akkor ülj rá a bringára. Ha a gumi látszatra nem nyomódik be a súlyod alatt akkor jó a guminyomás.)

Legyen nálad első és hátsó lámpa, illetve láthatósági mellény.