Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Az északi Tisza-tó kör
  Egy kevesek által ismert részt mutatunk be.
Az erdőtörvény bringás szemmel
Nézzük a minket, bringásokat érintő részt.
Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
prev
next

JtancsokkezdKerekprosoknak01A kerékpározás egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Egyre többen döntenek úgy, hogy a szabadságuk idejére is magunkkal viszik kerékpárjukat.

 

 

Ez egy jó döntés, hiszen megkönnyíti, élvezetesebbé teszi a környék felfedezését, vagy a közeli boltba is egyszerűbb legurulni reggeliért. Kezdő kerékpárosoknak érdemes néhány tanácsot megfogadni, hogy a kerékpár ne nyűg legyen a nyaralásuk alatt.

 

1. Válassz megfelelő ruházatot!

Elindulás előtt az időjárási körülményeknek megfelelő, kényelmes öltözéket válassz. Ha napos az idő, elég egy rövidnadrág vagy kerékpáros nadrág egy pólóval, hűvösebb időben hosszú, szárú nadrágot és egy pulóvert érdemes felvenned. A bő, lengedező ruhákat most hagyd otthon, mert balesetveszélyes. Esőkabát, vagy széldzseki mindig legyen nálad.

JtancsokkezdKerekprosoknak02

Szintén fontos a megfelelő lábbeli. Mindenképpen lapos talpú, lábadat jól tartó, zárt cipőt vegyél fel. A papucs nem alkalmas kerékpározásra, mert balesetveszélyes hagyd otthon.

 

Célszerű rövid-ujjú kerékpároskesztyűt, bukósisakot, kis méretű hátizsákot is beszerezni.

 

Erős napsütésben ne feledkezz meg a bőröd és a szemed védelméről sem.

 

2. Legyen nálad minimális szerszámkészlet

Ha másra nem is, de a defektre gondolni kell. Ezért mindenképpen szerezz be a kerékpárodhoz való pótbelsőt, egy kis méretű pumpát, villáskulcsot -ha azzal szedhető ki a kereked a vázból-, gumileszedő. Célszerű még egy imbuszkulcskészletet is magadnál tartani, mert a kerékpáron lévő csavarok legnagyobb része ilyen.

JtancsokkezdKerekprosoknak03

Ne izgulj! Ezt mind nem kell magaddal cipeni. A profik sem teszik.

 

3. Mindig vigyél magaddal vizet és harapnivalót

A kerékpározás egy olyan sport, ahol menet közben folyamatosan eszik és iszik az ember. Ügyelj a megfelelő módszerre: egyél sokszor keveset, így nem üli meg a gyomrod. Vigyél magaddal szendvicset, müzliszeletet, gyümölcsöt, kekszet, nápolyit.

JtancsokkezdKerekprosoknak04

Igyál sokszor, ne csak akkor, ha megszomjaztál. Az a jó ha óránként legalább egy félliter vizet megiszol. Fontos, Vizet! a szénsavas, cukrozott lötyiket kerüld.

 

4. Légy felkészült

Mindig legyen nálad pénz, személyigazolvány és egy mobiltelefon. Indulás előtt nézd át a tervezett útvonalat, és bizonyosodj meg arról, hogy tudod merre kell menni. Szerezd be a környék térképét. Hasznos lehet egy biciklilakat is, mely segítségével lezárhatod a biciklit.

 JtancsokkezdKerekprosoknak06

5. Fő a biztonság

A szabadságod előtt még otthon vidd szervizbe a bringát és nézesd át, mindent javíttass ki rajta, hogy kifogástalan állapotban legyen. Minden indulás előtt ellenőrizd a kerékpárt, a fékek és a váltók helyes működését, a gumik megfelelő nyomáson vannak-e. (Ha nincs nyomásmérős pumpád, akkor ülj rá a bringára. Ha a gumi látszatra nem nyomódik be a súlyod alatt akkor jó a guminyomás.) Legyen nálad első és hátsó lámpa.